Scenarii de utilizare a tehnologiei 5G: conectarea unui viitor inteligent

În cadrul unei conferințe organizate la ITU Telecom World 2019, oficialii Huawei au discutat despre scenariile de utilizare a tehnologiei 5G.

Lucrarea anticipează scenarii de utilizarea a aplicațiilor 5G în domeniile creșterii broadband, media și divertisment, producției industriale și transportului inteligent.

Reprezentanții companiei chineze au făcut un apel la organizațiile și reglementatorii industriei de profil la nivel global să promoveze activ coordonarea standardelor și spectrului de emisie, alocarea de resurse suficiente și promovarea unui mediu bun de afaceri, pentru a garanta implementarea comercială a tehnologiei 5G și aplicațiilor acesteia.

Tehnologia 5G își ia avânt. Este în desfășurare implementarea comercială 5G. La nivel mondial, 35 de operatori din 20 de țări au lansat 5G. În plus, 33 de țări au alocat spectrul pentru 5G, iar era 5G a sosit.

5G va deschide calea unei nișe de piață de mii de miliarde și a unor oportunități de investiție în viitor. În 2035, 5G va genera, la nivelul economiei mondiale, câștiguri de 12.300.000.000.000 de dolari, din care 80% câștiguri direct legate de 5G

Odată cu avansurile procesului comercial 5G, aplicațiile 5G inovatoare apar într-un șir nesfârșit, inclusiv îmbunătățirea rețelei mobile broadband, divertismentul bazat pe media, producția industrială, transportul inteligent.

Rețeaua 5G le poate aduce utilizatorilor acces la rețeaua Gigabit, cu cea mai performantă rețea și cea mai bună experiență de utilizare. Digtalizarea și inteligența sunt semnale importante ale erei 5G, încurajând folosirea din plin a avantajelor tehnologiei 5G pentru a sprijini mii de ramuri ale industriei și a îmbunătăți eficiența socială.

Standardul mondial unic încurajează eficientizarea 5G și folosirea acesteia la nivel comercial. Sandardizarea 5G este condusă de 3GPP. Primele standarde au fost publicate, odată cu implementarea comercială a rețelei la operatori și cu cele mai bune aplicații de servicii eMBB bazate pe rețele 5G]. Standardele mondiale unice 5G continuă să se dezvolte, inclusiv Ediția 16 (2020) și Ediția 17 (2021). Tehnologia 5G continuă să se îmbunătățească, încurajând dezvoltarea unei ecologii industriale sănătoase pentru 5G și aplicații inovatoare.

Alocarea spectrului este o problemă stringentă pentru autoritățile de reglementare. Sinergia spectrului la nivel mondial ajută la reducerea complexității și costurilor de implementare 5G pentru furnizori, operatori, partenerii din industrie și chiar și utilizatorii finali. Distribuția spectrului la nivel național rămâne modelul preferat și de încredere al autorităților naționale de reglementare. Totodată, sincronizarea rețelelor ar trebui luată în considerare pentru a îmbunătăți eficiența utilizării spectrului și a reduce interferențele.

Tehnologia 5G necesită un ecosistem stabil și transparent pentru a funcționa performant. Succesul comercial și economia creșterii la scară în era 5G, precum și maturitatea ecosistemului 5G depinde de o cooperare strânsă între operatori, vânzători, părțile interesate din industria de profil și autoritățile de reglementare care susțin inovațiile aplicațiilor.

În cadrul unei vizite pe care am făcut-o la sediul Huawei la începutul verii am aflat detalii despre investițiile realizate de companie pe acest segment și despre planurile chinezilor. ”Am început să investim în 5G în 2009, iar acum avem peste 2 miliarde de dolari investiți pe această zonă”, ne-au precizat oficialii Huawei în cadrul vizitei pe care am avut-o la începutul lunii iunie în Shenzhen, la sediul companiei.

Huawei se află pe primul loc în cursa pentru 5G, tehnologiile companiei având ceva mai bine de un an avans față de cele ale competitorilor. De-a lungul anilor, compania și-a consolidat poziția în domeniul 5G, fiind singura capabilă de a oferi sisteme 5G end-to-end clienților săi.

Huawei are o cotă de 20% la patente pe zona de 5G, peste alte companii care lucrează în domeniu”, ne-a spus Alex Zhang, manager în cadrul Huawei în timpul vizitei noastre în Shenzhen.

Astfel, compania deține peste 2.100 de certificări pe 5G în timp ce Nokia, de exemplu, are peste 1.500 de certificări. De altfel, cea mai mare parte a echipamentelor 5G provin din China (circa 34%), fiind urmată de Coreea de Sud (cu o cotă de 25% pe piață), Statele Unite și Finlanda (ambele cu o cită de aproximativ 14%), Suedia având o cotă de numai 8%.

Mai multe detalii despre rezultatele Huawei pe segmentul 5G puteți afla din acest material. 



Citeste si