Silicon Forest: Hubul clujean făcut din visul american

Despre Cluj se vorbește de mult timp că ar fi ”Silicon Valley de România”, un loc de adunare pentru toți cei care vor și care au potențialul de a oferi țării noastre (și întregii lumi) următorul unicorn.

„Mindset de Antreprenor” este un proiect start-up.ro, susținut de către Orange, în care vorbim cu fondatorii startup-urilor care au trecut prin programul de accelerare Orange Fab și cu alți inovatori din industrie. Ne propunem să aflăm perspectivele celor care au lansat business-uri în care folosesc inteligență artificială, machine learning sau comerțul online. Pentru afacerile cu un ADN inovator, situația se poate transforma într-o oportunitate uriașă. Acestea sunt poveștile lor.


Scroll până la finalul articolului pentru a descoperi cinci startup-uri de urmărit recomandate de Gabriel Rusu, cofondator Silicon Forest. Astfel, descoperim companiile care cresc în interiorul acestor ecosisteme.


În același spirit a fost fondat și Silicon Forest, un hub de coworking pentru startup-urile tech, situat în inima Clujului.  

Am stat de vorbă cu Gabriel Rusu, cofondator al Silicon Forest, pentru a afla totul despre locul care, înainte de pandemie, funcționa ca un liant puternic pentru tot ce însemna inovație în acea parte a țării. 

Gabriel a văzut oportunitatea unei piețe prea puțin dezvoltate pentru potențialul pe care îl avea, așa că în vara lui 2018 a deschis prima locație. 

”În primul rând existau alternative, dar și o piață în creștere. Am vrut să aducem cultura americană în Silicon Forest, atenția la detalii și orientarea pe mai multe direcții de business, nu doar cea a chiriei (chirie, servicii adiacente, startups, imobiliare)”, povestește Gabriel, despre începuturile comunității sale. 

Dar ideea de a deschide un hub dedicat antreprenorilor și freelancerilor din IT a venit, în primul rând, de la o nevoie personală. Firma lui de software, Mejix, avea nevoie de un sediu. La fel și alte firme mici din IT.

”Nevoia exista pentru firma mea mică de soft, aceea de a găsi un spațiu cool, cu facilități de nivelul corporațiilor, astfel încât să pot oferi colegilor mei toate oportunitățile pe care firmele mari le pun la dispoziție. Plecând de la ideea asta, ne-am dat seama că sunt mai multe firme ca noi și astfel ne-am adunat în primul Silicon Forest”, își amintește antreprenorul. 

Pentru a deschide primul hub și pentru a aduce un pic din spiritul Silicon Valley în Cluj, Gabriel a luat bani de la investitori americani, mai exact de la Boaz Gilad, founder & CEO Brookland Capital și Guy Praisler, CEO Dine Market. Investiția inițială a fost de 200.000 de euro. 

De altfel, alături de ei a dezvoltat și alte produse. Așa au ajuns dezvoltatori de la startup-uri din Marea Britanie, precum Winnow Solutions, să lucreze de la Silicon Forest, iar Dine Market să pregătească intrarea pe piața din România. În plus, echipa din Cluj-Napoca de la UiPath a început tot în acest spațiu de coworking. 

Gabriel Rusu a vorbit mereu despre flexibilitatea Silicon Forest, despre cât de ușor se adaptează la nevoile celor care scriu linii de cod în interiorul camerelor decorate cu graffiti colorat, celor care se joacă pe consola din spațiul de relaxare special amenajat pentru a replica cât mai mult senzația că ai lucra într-un birou din SUA.

Dar flexibilitatea nu e apreciată doar de către clienți, dar și de către investitori. 

Silicon Forest e unul dintre hub-urile incluse în comunitatea Hub Pass, un program Orange Fab care susține mobilitatea startup-urilor, atunci când călătoresc, vor să lucreze și să folosească săli de ședință. 

Beneficiul este oferit antreprenorilor care participă în programul Orange Fab și membrilor spațiilor de coworking partenere și le permite acestora să lucreze din toată țara în mod gratuit.  

“O firmă fără probleme e o firmă pe cale să se închidă”

Noi am vrut să aflăm care au fost cele mai grele momente pentru Silicon Forest, iar răspunsul antreprenorului a fost că ”o firmă fără probleme e o firmă pe cale să se închidă”, cumva sumarizând toate lecțiile venite din Silicon Valley ce spun că problemele și eșecul în lumea startup-urilor nu sunt doar normale, ci necesare. Dar pandemia e cel mai greu moment ”de departe”.  

”Ca să dezvolți un business la nivelul dorit de investitorii americani este foarte greu. Trebuie să crești constant, să ai un plan pentru mai multe sedii și un target foarte îndrăzneț. Momente grele au fost tot timpul, dar cel mai greu de departe este această pandemie”, recunoaște cofondatorul hub-ului. 

Nu doar un spațiu pentru muncă, ci și pentru prietenie 

Am vrut să aflăm mai multe și despre comunitatea Silicon Forest. După cum am menționat deja, hub-ul a fost gândit cu precădere pentru nevoile startup-urilor tech, însă clădirile acomodează și companii din domeniul HR, ONG-uri și numeroși freelanceri. 

În timp, mediul de muncă deschis, care favorizează colaborarea și schimbul de idei, și-a spus cuvântul. Firmele ce închiriază birouri în Silicon Forest au ajuns să încheie parteneriate, angajații au legat prietenii.  

”Cred că cel mai mult ținem la comunitate. Este minunat când vezi zile de naștere în clădire la care sînt invitați oameni din mai multe firme. Avem colaborări între firmele din comunitate, avem prietenii, discuții”, declară Gabriel. 

Cofondatorul recunoaște meritele unei comunități puternice pentru succesul unui business de acest gen și, înainte de pandemie, la Silicon Forest se organizau frecvent evenimente și întâlniri pentru întărirea și construirea respectivei comunități.  

”Noi am făcut multe evenimente, întâlniri, dar nicioadata nu e suficient  Comunitatea este prioritatea numărul unu. Fără, un astfel de business nu poate supraviețui”, mai declară el.

În a doua jumătate a anului 2019, Gabriel a mai deschis o locație Silicon Forest în Cluj, construind pe bazele create odată cu primul hub.  

”Cred că o parte din succesul Silicon Forest, se datorează și faptului că majoritatea clienților sunt de fapt firme care într-un fel sau altul au profilul firmei Mejix, de la care am pornit ideea. Și nu în ultimul rând firma mea, Mejix, este și unul din clienții Silicon Forest”, spune cofondatorul, întărind ideea că e foarte important ca cei care gestionează un hub de coworking să fie mereu prezenți printre clienții lor, ocupând aceleași spațiu. 

Viitorul spațiilor de coworking și al startup-urilor 

Gabriel Rusu consideră că, în noul context, spațiile de coworking, flexibile din toate punctele de vedere, ar putea fi singurele spații de muncă ce vor mai avea căutare. Dar momentul pentru a deschide un astfel de spațiu nu e acum.

”(n.red. - Cei care vor să lanseze un spațiu de coworking) să aștepte să treacă această perioadă. Hub-urile e posibil să fie singurele tipuri de birouri ce vor exista în următorii ani. Spațiile convenționale vor avea mult de suferit. Motivul este flexibilitatea hub-urilor”, prevede antreprenorul. 

El consideră că ecosistemul local de startup-uri este ”pe drumul corect” și ”chiar la noi în comunitate există o serie de startup-uri foarte interesante la nivel local sau chiar global”, se mândrește Gabriel.

Revenind la hub-uri și la spații de coworking, antreprenorul recunoaște că unele dintre avantajele unui astfel de business au devenit dezavantaje în această perioadă. 

”Marele avantaj al hub-urilor, adică flexibilitatea, a devenit acum marea problemă. Am pierdut clienți, am fost nevoiți să reducem chiriile în timp ce noi plăteam chirii pentru spațiu. Este o problemă foarte mare, iar aceste tipuri de business nu au primit nici un fel de ajutor real”, spune el, dar revine la comunitate Silicon Forest, care a fost un sprijin important. 

”Pot să zic că am avut noroc cu comunitatea, care deși greu lovită, a continuat să ne susțină în măsura posibilităților. De asemenea am obținut unele amânări la furnizori și chirii. Am avut noroc și cu investitorii, care deși nu au mai investit în perioada asta, au fost foarte pozitivi și înțelegători”, explică acesta.

Și, cu toate că discuțiile cu membrii comunității, cu partenerii de business și cu investitorii, dar și măsurile aplicate rapid au menținut business-ul Silicon Forest pe linia de plutire, planurile pentru acest an - care erau destul de mari - au fost puse pe hold. 

”Planurile pe 2020 au fost date peste cap. Voiam să mai deschidem cel puțin încă un spațiu. Deocamdată ne concentrăm să fim cât se poate de buni în calitatea serviciilor pentru clienții existenți și evident să reușim să acoperim toate cheltuielile”, spune Gabriel. 

În același timp, cofondatorul apreciază și eforturile antreprenorilor în această perioadă. ”Ce e frumos la antreprenori e că oricât se plâng că le e greu, întotdeauna vin cu ceva nou. Cred că e cea mai grea perioadă să fii antreprenor. Nu depinde mult de tine. Ai nevoie de noroc mare să nimerești în industria care nu moare, să ai clienți care nu sunt tare afectați”, spune el. 

 ”Închei cu un citat de la investitorii americani de la Silicon Forest: «Never let a good crisis go to waste»”, conchide Gabriel Rusu.  

La finalul materialelor cu hub-urile din rețeaua Hub Pass, i-am provocat pe antreprenori să ne recomande startup-uri pe care le urmăresc, care au fost în hub-urile lor sau în care au investit. 

Gabriel Rusu a nominalizat 5 startup-uri care au trecut prin Silicon Forest și le puteți descoperi mai jos. 

Bookingham

Ideea startup-ului a prins contur în urmă cu câțiva ani în Cluj-Napoca, din necesitatea de a crea o platformă care nu doar să simplifice modul în care se fac rezervările online la restaurante, cabinete medicale sau săli de fitness, ci și pentru a ajuta aceste business-uri să își promoveze serviciile, direct dintr-o singură aplicație.

Conceptul se aseamănă platformelor precum Opentable sau Reservio, care au un succes considerabil peste granițe.

Cu Bookingham utilizatorul poate face o programare la medic (fie el specializat în medicină umană sau veterinară), la o cafenea, la săli de sport, saloane de înfrumusețare, sau chiar și la notar sau avocat.

Bookingham colaborează deja cu 50 de business-uri care sunt în proces de onboarding, cu o țintă de cel puțin 400 business-uri înscrise în primele 12 luni de activitate

  • Argumentul lui Gabriel: „E o echipă excelentă care a reușit să lanseze o aplicație de rezervări mult peste orice existent până acum pe piață. Am investit și noi un mic procent, pentru că am crezut în produs, dar și în echipă”
Neurolabs

Neurolabs e un startup care a trecut pe la Startup Spotlight, competiție din cadrul How to Web, iar de curând au primit un milion de euro investiție pentru dezvoltarea soluției lor de inteligență artificială care e utilizată în cantine și supermarket-uri momentan. 

Paul Pop, Patric Fulop și Remus Pop au cofondat Neurolabs în momentul când erau studenți la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie). Studiau computer science și inteligență artificială și au gândit o soluție care să automatizeze experiența de la casele supermarket-urilor. Într-un singur an au reușit să formeze o echipă de 12 profesioniști, ingineri IT și oameni de business, alături de 3 consilieri de strategie cu experiență în zona tehnică.

Neurolabs a dezvoltat o soluție prin care poți să pui produsele la casă la supermarket, ele sunt recunoscute automat și la final doar plătești, fără nevoia de a autoscana sau de a avea un angajat. De asemenea, poate fi folosită la cantine, pentru recunoașterea preparatelor din farfurie și la final doar să plătești. În plus, Neurolabs dezvoltă și soluții de inteligență artificială pentru rafturile supermarket-urilor.

Startup-ul Neurolabs, fondat de o echipă de români, a anunțat acum câteva zile încheierea cu succes a rundei de finanțare de un milion de Euro. Runda a fost condusă de Lunar Ventures și Techstart Ventures, cu participarea 7percent Ventures, ID4 Ventures, Charles Songhurst și Andreas Wiese.

  • Argumentul lui Gabriel: „Tocmai au primit o finanțare de un milion de euro. Cei mai noi clienți ai noștri, veniți chiar în pandemie”
Dine Market

Dine Market e un startup care livrează mâncare proaspătă în Statele Unite, iar care la Cluj-Napoca în Silicon Forest are o echipă de programatori care dezvoltă produsul. 

Dincolo de aplicația folosită de oameni obișnuiți care vor legume și fructe proaspete, Dine Market dezvoltă un concept B2B prin care restaurantele să poată să aibă acces la furnizori de calitate. Practic, aplicația elimină tot procesul de cumpărare, contactare prin telefon, și oferă un marketplace pentru asemenea produse. 

Conform datelor Dine Market, restaurantele pot reduce costul cu ingredientele cu 15% folosind aplicația și elimină frustrările comenzilor eșuate în proporție de 90%. 

Gabriel a lucrat pentru crearea produsului, prin firma lui de programare, alături de fondatorul Dine Market, Guy Praisler.

  • Argumentul lui Gabriel: „Produs pe piața din SUA pentru managementul restaurantelor. Produs în care și noi avem un mic procent. Afectat în această perioadă, dar a pivotat de la B2B la B2C și începe să crească. Avem în plan să-l aducem și pe piața din România”

Virtual Truck Manager

Virtual Truck Manager e un joc de Android foarte popular dezvoltat de o echipă de români care lucrează din spațiul Silicon Forest. 

Jocul de Android introduce utilizatorul în lumea transporturilor, unde trebuie să aibă grijă de managementul unei flote de camioane. E un joc de tip tycoon care testează skill-urile de business și strategia de dezvoltare pe termen lung. 

  • Argumentul lui Gabriel: „Lucrează la noi și au peste un milion de download-uri în Play Store”
Mai Simplu

Mai Simplu este o aplicație mobilă care oferă un marketplace prin care cei care oferă servicii pot ajunge față-n față cu potențialii clienți. 

Aplicația mobilă înlocuiește nevoia de a căuta pe Google și de a suna pentru a descoperi un meșter care să te ajute cu aerul condiționat, electricieni, constructori, dentiști, bone, service-uri auto sau make-up artiști. Mai Simplu are cât mai multe domenii, încercând să fie un marketplace divers, pentru toate nevoile oamenilor. 

Aplicația are zeci de mii de utilizatori și sute de accesări zilnice, atât pe Android, cât și pe iOS. 

  • Argumentul lui Gabriel: „Mai Simplu e o aplicație foarte utilă și foarte bine realizată de o echipă care a fost în Silicon Forest în trecut”





Citeste si