- 14 Mai 2019
Românii de la Simple IoT, parteneri ai unei rețele cu investiție de la Samsung și folosită de Louis Vuitton și Nestle
Potrivit informațiilor funizate de reprezentanții Sigfox, transmisia datelor se face prin tehnologie radio.
”Sigfox a îndeput acum 9 ani dintr-un garaj. Cei doi fondatori și-au dorit încă de la început să ofere soluții low-power (care nu consumă foarte multă energie – n.red.) și low-cost. Așa că ne-am întors la ”basics”, adică la undele radio”, a declarat în cadrul unei întâlniri cu jurnaluiștii români Emma Park, VP Europe în cadrul Sigfox.
Până în 2030 estimăm că toate obiectele care conțin cel puțin un circuit electronic vor fi conectate la internet într-un fel sau altul.
România se alătură celor peste 60 de țări în care este prezentă compania franceză, lansată în 2010. În acest moment, în ecosistemul Sigfox există peste 700 de device-uri de la peste 650 de firme conectate între ele. Prin extinderea în cele peste 60 de țări, Sigfox va deservi nevoile de conectivitate IoT pe teritorii cu o populație totală de peste 1 miliard de persoane.
Voce pentru dispozitive”Până în 2030 estimăm că toate obiectele care conțin cel puțin un circuit electronic vor fi conectate la internet într-un fel sau altul. Aceste obiecte se vor regăsi în fiecare aspect al vieții noastre ed zi cu zi. Putem afirma că, în prezent, 7 din 10 nevoi de conectivitate IoT pot fi soluționate folosind Sigfox”, a mai spus Emma Park.
Potrivit acesteia, în prezent Sigfox acoperă 23 de țări din Europa, iar rețeaua se va extinde în Grecia și în Balcani până la finalul acestui an, miza următoare fiind acoperirea regiunii Rusiei. Totodată, Park precizează faptul că potențialul României pentru această piață este unul foarte mare, și estimează că, în următorii 5-10 ani vor fi adoptate peste 20 de milioane de device-uri conectate prin Sigfox.
Dan Vlad, fondator și CEO Simple IoT, menționează faptul că, în prezent sunt câteva mii de echipamente care folosesc IoT în România, ”dar vedem beneficiul în echipamente unde era sursă de curent sau care nu puteau comunica până acum”.
”Ne întoarcem la baza tehnologiei radio, la un business case foarte profitabil pentru clienții noștri. Folosim o cantitate extrem de mică de date – cel mult 12 bytes”, adaugă Silviu Neghină Country Director Eastern Europe în cadrul Sigfox.
Cum funcționează transmisia datelorAcesta precizează faptul că în ecosistemul Sigfox intră doar device-uri certificate, iar pentru că există o singură rețea în întreaga lume, aceste device-uri se ”trezesc” doar când trebuie să transmită o informație și trimit mesajul prin rețea.
Vorbim despre transformare digitală, despre automatizări, și încă mai sunt oameni care scriu pe foaie
”Mesajul care pleacă din senzor, pleacă către toată rețeaua Sigfox. Atunci e 100% că ajunge spre aplicația ta. Mesajul este autentificat în cloud și mai departe îl aruncă în aplicația clientului. Un alt detaliu extrem de important este că, până să ajungem la aplicația clientului, datele pot să treacă și prin cele mai importante rețele IoT, dacă dorește clientul (Google, Amazon, IBM, SAP, Microsoft)”, afirmă Neghină.
AplicabilitateAcesta a dat și câtebva exemple de domenii și aplicații pentru tehnologia IoT pusă la dispoziție de Sigfox: senzori de parcare (smart parking –poate identifica și cine a parcat), smart metering (citirea apometrelor, de exemplu – să dea alertă de inundație, ”dacă le pui într-un Excel, nu înseamnă că faci smart metering în 2019”, afirmă Neghină), smart building – soluții prin care poți să monitorizezi birourile sau sălile de ședință, monitorizare a temperaturilor în zona vitrinelor frigorifice, asset tracking - Peugeut monitorizează cutiile în care sunt trimise componente auto.
”Vorbim despre transformare digitală, despre automatizări, și încă mai sunt oameni care scriu pe foaie. Ne dorim să dăm o voce echipamentelor care nu puteau să comunice nimic până acum, la un cost foarte mic”, mai spune Silviu Neghină.
”Totul se traduce, cel mai simplu, în cel mai scăzut cost pentru clientul final. Orice tehnologie, ca să poată funcționa propice, nu poate funcționa fără device-uri. Toate aceste device-uri pot fi aduse acum în România. În esență, cel mai important este să le oferi clienților cele mai bune soluți”, spune Dan Vlad, fondatorul Simple IoT, despre importanța parteneriatului între business-ul său și compania franceză.
Totodată, în cadrul întâlnirii de azi, o serie de companii de la noi au dat câteva exemple despre cum au inttegrat tehnologia IoT în afaceri.
Zitec, de exemplu, folosește aceste soluții pentru monitorizarea aerului din sălile de conferințe – îmbunătățirea experienței pentru angajați și clienți.
Felix Pătrășcanu (cofondator Fan Courier, unul dintre mentorii de la tabăra Startup Your Life) a precizat faptul că a implementat în cadrul companiei un program pilot prin care folosește ioT pentru urmărirea activelor mobile în curierat. ”Utilizăm active mobile de tipul roll-containere pentru gruparea expedițiilor spre destinații comune. Beneficii: timp mai scăzut de procesare în hub-uri intermediare, reducerea avariilor. În curierat trebuie să te lupți pentru timp și pentru ca expedițiile să ajungă în condiții foarte bune la destinație.”, afirmă el.
În același timp, proprietarii Commons au precizat că folosesc senzori care urmăresc gradul de ocupare în hub, cum interacționează chiriașii cu spațiile pe care le ocupă. ”Influențează deciziile noastre de design, partiționare și operare a spațiului”, a spus David Canta.
În prezent, rețeaua Simple IoT are acoperire în orașe precum București, Ploiești, Constanța, Brașov, Sibiu, Cluj, Timișoara, iar până la finalul anului în curs, operatorul IoT estimează că va acoperi peste 50% din populația României.
Printre investitorii globali ai Sigfox se numără Samsung, Salesforce, Intel Capital, Total, Engie, Telefonica, iar pe lista de clienți ai francezilor se află giganți precum Michelin, Louis Vuitton, Nestle, Danone.