- 3 Mai 2020
Soluțiile românești împotriva coronavirusului: câștigătorii hackathonului EUvsVirus
Soluțiile câștigătoare ale acestui hackaton, coordonat de Consiliul European pentru Inovare, în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, se încadrează în diferite domenii, cum ar fi sănătatea și viața, munca și educația la distanță, servicii financiare digitale și altele.
Acestea includ o platformă de date alimentată de inteligența artificială care corelează nevoile spitalelor cu furnizorii și fondurile disponibile, soluții de așteptare pentru comercianții cu amănuntul care practică distanțarea socială pentru a asigura siguranța clienților și a personalului, o platformă de schimburi de experiență care le permite părinților, profesorilor și copiilor să intre în contact unii cu alții, un sistem original de tip serviciu de asistență pentru întreprinderi pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii să primească finanțare pe termen scurt pentru a acoperi nevoile de lichiditate și multe alte concepte.
Țara noastră a avut soluții câștigătoare în fiecare categorie a hackatonului.
Categoria Health&LifeEchipamente de protecție:
- - Platex – consorțiu România & Bulgaria – măști de protecție refolosibile realizate din materiale care au fost special tratate pentru filtrarea particulelor ce ar putea conține coronavirusul.
- - https://devpost.com/software/platex-reusable-face-masks
Protecție pentru personalul medical:
- - Fresh Air – România – purificator de aer realizat din piese printate 3D
- https://devpost.com/software/fresh-air-upznhf
Comunicare și prevenție în timp real:
- - VireTrace – un consorțiu Croația, România, SUA, premiu de 3.000 de euro – soluție de identificare rapidă a contactelor între persoane care pot fi purtători ai virusului.
- - https://devpost.com/software/viratrace-afgjmy
Cercetare:
- - Dattum – un consorțiu Grecia, România, Spania, Elveția, Turcia, SUA – un ecosistem colaborativ global care facilitează colaboarea între experți ca aceștia să împărtășească rapid date utile și de încredere.
- - https://devpost.com/software/dattum
Demonstrate purpose:
- - UNITE Public Procurement Platform – consorțiu Autralia, Germania, Malta, Portugalia, România, Turcia – soluție pentru lanțurile de distribuție la nivel global.
- - https://devpost.com/software/unite-government-procurement-platform
Protecția grupurilor izolate și cu risc ridicat:
- - COVID-19 Forecasting – consorțiu Lituania, România – o soluție care poate ajuta la identificarea unui model de prognoză pentru izbucnirea și răspândirea coronavirusului
- - https://devpost.com/software/covid-19-growth-modeling-forecasting
Protecția cetățenilor și democrație:
- - Yellow Canary – România, premiu de 10.000 de euro – o soluție menită să măsoare gradul de sănătate și stabilitate emoțională a oamenilor.
- - https://devpost.com/software/yc
Alte domenii:
- - NoCrowd – aplicație de distanțare socială, consorțiu din Ungaria, România, Marea Britanie
- - https://devpost.com/software/nocrowd-social-distancing-made-simple
Provocări la nivel universitar:
- - Lockdown exams – România – soluție menită să împiedice copierea în cadrul examenelor care s-ar da online.
- - https://devpost.com/software/test-project-2a4vxf
Identificarea lipsurilor financiare:
- - M I Broke – financiar status analysis – consorțiu Albania, Austria, Germania, Irlanda, Italia, România – platform automatizată care îți permite să prezici intervalul de timp în care vei mai putea să-ți susții afacerea.
- - https://devpost.com/software/m-i-broke-financial-status-analysis
Donații:
- - Donescu – România – soluție care eficientizează și ușurează procesul de donații către spitale, ONG-uri, furnizori de echipamente medicale.
- - https://devpost.com/software/le-team
Ajutor pentru cei care nu au acces la tehnologie:
- - Smartphones4good – S4G – consorțiu Estonia, Finlanda, Italia, România, Suedia – premiu de 5.000 de euro – platform online pe care lumea poate să-și deatelefoanele mobile vechi, ei vând telefoanele și folosesc banii pentru a cumpăra telefoane noi pentru cei care nu au un dispozitiv.
- - https://devpost.com/software/smartphones4good-s4g
Unii dintre cei 1.200 de parteneri ai hackathonului s-au angajat să ofere câștigătorilor, în total, peste 100.000 euro, sub formă de premii în numerar. În următoarele două săptămâni, vor fi contorizate nevoile de finanțare și de resurse ale echipelor câștigătoare pentru dezvoltarea ideilor, precum și sumele și resursele pe care partenerii sunt dispuși să le dedice. În perioada 22-25 mai, va avea loc un eveniment denumit Matchathon, pentru a corela nevoile cu resursele disponibile.
Autorii soluțiilor câștigătoare vor fi, de asemenea, invitați să se alăture platformei EIC COVID, care va fi lansată la sfârșitul lunii mai, pentru a facilita conectarea cu utilizatorii finali, cum ar fi spitalele, și pentru a oferi acces investitorilor, fundațiilor și altor modalități de finanțare din întreaga UE.