Sony A7RIV + 35 mm f/1.4 și 24-105mm f/4 - kit excelent pentru foto și video

Sony A7RIV este o cameră foto mirrorless full frame cu un senzor uriaș de 61,2 MP și ca să o testez am folosit două obiective: unul fix de 35 mm f/1.4 și altul zoom 24-105 mm f/4, iar rezultatele au fost excelent pe fotografie, dar și pe video.

Sony A7RIV este camera mirrorless cu cel mai mare senzor de pe piață (în termeni de megapixeli) și ai la dispoziție 61 MP cu care să lucrezi în fotografie. 

Modelul cu numărul patru din seria A7R nu s-a schimbat cu mult față de cel anterior. Este puțin mai mare, are un grip mai bun, butoane și rotițe mai mari. În rest este un design familiar dacă știi seria A7 de la Sony. Camera este confortabil de ținut, body-ul este destul de ușor, ai multe butoane pe care poți le programezi după cum vrei tu, viewfinder-ul este mare și de calitate, la fel și display-ul, însă, din păcate, se rabatează doar puțin în jos, nu și în lateral.  

Un alt lucru care nu-mi place la design este faptul că trebuie să țin apăsat un buton pentru a mișca rotița de unde selectez modurile de fotografiere/filmare. E pus acolo să nu schimbi din greșeală, dar pentru mine e enervant de folosit. De asemenea, umblatul prin meniul de setări este la fel de complicat ca în trecut și nu ai ce face decât să te obișnuiești cu situația.

Și la capitolul conectivitate stăm bine și avem o mufă pentru microfon, una pentru căști, un port mini HDMI, un port micro-USB și unul USB-C și două sloturi pentru carduri SD. Are NFC, Wi-Fi, control cu smartphone-ul, ecran sensibil la atingere etc. Bateria este și ea una destul de mare și am filmat în jur de două ore (4K și Full HD) și mai avea putere. Per total, este o cameră frumoasă ce este confortabil de utilizat, dar nu asta este un interes major, ci cât de bine trage și cum arată fotografiile și clipurile video realizate cu Sony A7RIV.

Pentru a vedea ce poate acest body am folosit două obiective Sony: unul fix de 35 mm și altul zoom 24-105 mm, dar despre ele o să scriu mai jos.

După cum spuneam, Sony A7RIV este aparatul de fotografiat mirrorless cu senzorul cu cel mai mare număr de megapixeli, iar asta îți va permite să faci fotografii cu detalii extraordinare. Înainte să trecem mai departe o să vă las câteva detalii tehnice importante pe care trebuie să le știti despre acest aparat de fotografiat.

  • viewfinder OLED
  • fotografie în rafală de 10 cadre pe secundă cu AE/AF activat
  • stabilizare pe cinci axe (IBIS) până la 5,5 stopuri
  • senzor full frame CMOS de 61 MP
  • ISO nativ de 100-32,000 și extins la 50- 102,400
  • filmare 4K 25/30 fps sau Full HD 100/60/50/30/25 fps
  • sloturi pentru două carduri rapide UHS-II
Sample fotografii realizate cu Sony A7RIV, folosind cele două obiective (click pe poză):

 

Asta înseamnă că aparatul poate capta detalii pe care altele nu o pot face. De asemenea, claritatea este foarte bună de-a lungul întregii imagini, iar are și un dynamic range mare pentru a-ți oferi fotografii bune, indiferent dacă pozezi peisaje, portrete sau faci fotografie de produs. Eu, alături de cele două obiective, am reușit să fac poze reușite de produs, poze protret foarte bune, chiar și în lumină scăzută. Și cum avem de-a face cu un aparat Sony, performanța în lumină scăzută e bună, indiferent că vorbim de fotografie sau video, cu puțin zgomot de imagine.

Autofocusul este rapid și precis și găsește imediat ochiul sau fața subiectului pentru a-l menține tot timpul în focus. Am filmat și segmente cu mine vorbind la cameră și nu am avut emoții că nu am fost în focus deoarece știam că A7RIV îmi va găsi ochii. O singură dată am avut o problemă când m-am filmat lângă monitor pe care era afișată o față și aparatul a decis că acolo trebuie făcut focusul, nu pe mine.

SonyA7RIV are și un mod de fotografiere de înaltă rezoluție numit pixel shift prin care poate scoate fotografii de 240 MP. Practic aparatul de fotografiat face 16 fotografii pe care apoi le poți combina în post producție pentru imagini mai detaliate de 240 MP.

Ce să mai, ai o cameră pe care să o folosești pentru fotografii care să arate bine pe Instagram, dar și pe un afiș publicitar cât o clădire.

Cum filmează Sony A7RIV

Pe partea video lucrurile stau bine din punct de vedere al calității, clipurile 4K și cele full HD arată excelent, însă este aproape incredibil că acest aparat mirrorless nu oferă posibilitatea de a filma 4K la 60 fps. Știu, este un dispozitiv adresat în principal fotografilor, nu videografilor, însă la un produs cu un asemenea preț este de așteptat să vezi 4K la 60 fps.

Deci da, cei care vor să folosească exclusiv această cameră pentru video vor trebui să caute alte variante care oferă și posibilitatea de a filma 4K la 60 fps. De asemenea, din păcate, 4K are un crop de 1,5x pe acest aparat deci trebuie să iei în considerare asta atunci când filmezi. De exemplu, pe un obiectiv fix am făcut greșeala să fac încadrarea unei scene pe full HD apoi să trec pe 4K pentru a vedea că trebuie să o refac.

Oricum, dacă video nu este priomordial pentru tine atunci A7RIV e foarte bun. Slow-motion-ul dat de filmarea full hd la 100 fps este excelentă, 4K la 25 sau 30 fps arată bine, detaliile sunt bune, contrastul la fel și mărimea senzorului face diferența.

De asemenea, camera este excelentă în low light sau în situații în care nu ai lumină artificială. Dar nu mai are rost să vorbesc și mai bine vă arăt câteva producții video filmate  cu A7RIV cu ambele obiective.

https://youtu.be/XIK9GXCMFn4

https://youtu.be/244l5ON4HK0

https://youtu.be/dXkjYDj-7xw

https://youtu.be/LL06fZ62Fi4

Ambele obiective sunt bine construite și arată premium. Obiectivul Sony FE de 35 mm F/1.4 are optică Zeiss și este unul foarte luminos. L-am luat cu gândul la video, dar și pentru portrete cu bokeh frumos în spate. Acesta este un obiectiv fix, deci trebuie să faci zoom cu picioarele, ca să zic așa, iar diafragma este variabilă și urcă de la f/1.4 până f/16. Inelul de focus este mare și foarte smooth și pe obiectiv mai ai un inel pentru diagramă care este și el smooth, poate chiar prea mult și poți să schimbi deschiderea diafragmei fără să realizezi. Pentru a combate asta ai și un buton click, ca să-ți fie mai greu să schimbi F-ul fără să-ți dai seama.

Bokeh-ul oferit de obiectiv este excelent și poți realiza fotografii de detaliu la f/1.4 sau peisaje la f/7.1. Obiectivul este foarte sharp de-a lungul întregului spectru f/1.4-16, cu cele mai bune rezultate la f/2-11.

Al doilea obiectiv cu care m-am jucat a fost Sony G Masters 24-105 mm F/4. Aici inelul de focalizare este mai mic, ai buton pentru blocarea focalizării, dar și un buton pentru stabilizare optică și unul pentru AF sau MF. Zoom-ul este plăcut de utilizat și opune puțină rezistență.

Mi-a plăcut bokeh-ul de care e capabil la f/4 și am reușit să obțin fotografii bune la zoom maxim de 105 mm, dar și la 24 mm. Am filmat și cu el și am fost mulțumit de rezultat.

A7RIV este o cameră care are puține minusuri și care este excelentă pentru fotografie și bună pentru video.  Ajungem și la preț care este ridicat (18700 de lei doar body-ul), însă depinde și cum privești lucrurile.

Dacă-ți cumperi camera pentru că ești pasionat de fotografie și o practici ca un hobby atunci A7RIV este scumpă, dacă o iei pentru muncă (indiferent că e vorba de artă, peisagistică, eveniment/nunți) atunci lucrurile devin mai rezonanbile deoarece primești o unealtă bună care te va ajuta să fii mai bun și în timp investiția se va amortiza. Cu cât faci treaba mai bună, cu atât poți să crești prețul cerut, nu?



Citeste si