Sony LinkBuds: cele mai confortabile căști in-ear pe care le-am folosit vreodată

Acesta este review-ul start-up.ro pentru căștile wireless in-ear Sony LinkBuds. Dacă ești pasionat de gadgeturi și de căști, probabil ai auzit deja de Link Buds datorită designului său unic.

Însă în urma testelor am descoperit și o pereche de căști foarte confortabile, cu un sunet bun, dar care vin și cu un dezavantaj, ce nu le recomandă pentru toată lumea.. 

Să le luăm pe rând și să vorbim despre design. În primul rând, la fel ca și alte căști recent lansate de Sony și acestea au un packaging eco, cutia fiind realizată din carton reciclat. Poate nu arată cel mai cool, însă este bine că se face risipă mai puțină. La interior găsești carcasa cu căștile, cablu de încărcare USB-C, documentație și mai multe perechi de cauciuc de diferite mărimi. 

Aceste căști și carcasa lor de încărcare sunt fabricate din materiale plastice reciclate, iar asta îi dă un aspect mat, dar și mai ieftin. Nu se simt neapărat premium, dar pe mine chiar nu mă deranjează asta.

Cutia este foarte mică și poate încăpea oriunde, chiar și în buzunar mic de la blugi. Pe spate are un buton de împerechere și port de încărcare USB-C, iar în față un LED și un alt buton, ce trebuie apăsat pentru a deschide carcasa. Deci nu avem magnet pentru închidere, ci doar în interior, cu ajutorul cărora căștile stau prinse. 

LinkBuds au fost create folosind un design de tip „open ring” și după cum se vede în imagini, difuzorul este oval și are o gaură în mijloc. Noul driver circular are centrul diafragmei deschis, în așa fel încât să ofere transparență audio, adică vei auzi mai bine ce se întâmplă în jurul tău.  Spre deosebire de alte căști in ear care-ți acoperă canalul auditiv, acestea stau pe el, fără să pătrundă în interior, iar asta este o mană cerească pentru cei care nu suportă căștile in ear.

Mai departe, avem acest modul care conține bateria și celelalte componente, iar în spate vedem acest cauciuc, care este menit să intre pe acest mic canal al urechii, astfel încât căștile să stea fixe. Fiind primele căști cu un astfel de design, a fost ciudat la început și nu prea știam cum să le poziționez și nici nu-mi stăteau foarte bine în ureche, însă apoi am schimbat banda de cauciuc cu una mai mare și apoi potrivirea a fost excelentă și nu mi-au căzut deloc din urechi. 

În același timp, căștile sunt foarte ușoare și cântăresc doar patru grame și sunt cele mai confortabile căști pe care le-am folosit vreodată. Știu, am mai folosit și alte căști cu o greutate așa de redusă, însă acestea au un centru de greutate mai bine balansat și căștile nu pun presiune în nicio zonă a urechi. 

Marketingul Sony ne spune că nu vei simți nevoia să le dai niciodată jos din urechi și așa este. Le-am folosit ore în șir, zilnic și niciodată nu m-au deranjat în ureche: sunt ușoare, confortabile și se fixează bine în ureche, absolut fantastic. 

LinkBuds au rezistență la umiditate, stropi de apă și transpirație și vin cu certificare IPX4. Acestea au o autonomie de 5,5 ore de ascultare, iar carcasa oferă alte 12 ore. Deci avem un total de autonomie de 17,5 ore. Ceea ce nu este extraordinar, dar eu zic că este destul, iar încărcarea prin USB-C este rapidă.

Mai departe, să vorbim despre funcționalități și sunet. Și la acest capitol, căștile Sony aduc ceva wow, parcă desprins din filmele SF, însă înainte de asta vreau să-ți mulțumesc că ne privești și dacă îți place ce ai văzut până acum te îndemn să te abonezi pe canall. Și acum să vedem ce ne oferă căștile în materie de sunet. 

Cum spuneam, difuzorul de 12mm este unul open back, ce permite intrarea zgomotului exterior și are o frecvență de răspuns standard de 20 Hz până la 20kHz. Căștile vin cu bluetooth 5.2 și suportă formatele audio SBC și AAC, iar LinkBuds vin cu tehnologia DSEE, pentru upscaling al calității, pe care Sony o folosește și pe alte căști din gamă.

Pe scurt, oferă o experiență bună de audiție: am ascultat muzică pe serviciile de streaming, m-am uitat la filme și am purtat conversații și am fost foarte mulțumit de experiență. Muzica sună bine, la fel și vocile actorilor. Ce poate strica experiența este chiar designul acestor căști, însă asta în medii foarte zgomotoase precum metroul.

De exemplu, urmărea un episod dintr-un serial pe Netflix și la un moment dat nu prea mai auzeam ce spun personajele, deși volumul era dat la maximum. Și experiența muzicală poate fi stricată de zgomotele nedorite din metrou. Totuși, în alte medii precum birou, acasă sau pe stradă, muzica la un volum de peste 80% poate acoperi majoritatea zgomotului ambiental.. 

Nu este neapărat o critică a acestor căști pentru că au fost realizate intenționat acest fel, însă am simțit nevoia să menționez asta ca să știți atunci când faceți decizia de achiziție. Astfel, nu cred că LinkBuds vor fi companionul perfect pe tren sau în avion. Deci nu cumpăra această pereche de căști gândindu-te că le vei folosi peste tot.

Calitatea apelurilor audio a fost una bună, iar aici a ajutat probabil și tehnologia Sony de tip AI machine learning pentru a reduce zgomotul ambiental și a reda vocea într-un mod cât mai clar.  Iar înainte de concluzie, preț și puncte pro și contra să vorbim și despre funcționalități și să vă povestesc despre ceea ce mi s-a părut SF la aceste căști. 

Sony LinkBuds au ceva numit Wide Area Tap, adică vei putea controla muzica printr-un tap, nu pe cască, cum ai face în mod normal, ci undeva lângă ureche. Astfel scapi de acele atingeri accidentale atunci când le aranjezi în ureche. 

Eu mi-am setat căștile ca un tap dublu în stanga pentru oprirea și pornirea muzicii și un dublu tap în dreapta pentru a trece la următoarea melodie. Există și posibilitatea să faci triplu tap întoarcerea la melodia anterioară. Poți să schimbi aceste lucruri din aplicație și poți alege interacțiunea cu asistenții vocali sau poți seta o cască pentru controlul volumului.

Apropo de aplicație, tot de aici te poți juca cu equilizerul astfel încât să creezi sound-ul dorit, lucru pe care nu-l vezi la toate căștile și tot în aplicație poți să să te joci cu sunetul 360 de grade. 

Tehnologia Adaptive Volume Control optimizează în mod automat volumul în funcție de locul în care te afli, ceea ce permite să asculți piesele la un volum confortabil în medii variante, fără să mai umbli manual la volum.

Pe lângă faptul că la un volum de sub 50% vei auzi destul de clar ceea ce se întâmplă în jurul tău, dar și muzica, Sony a implementat și funcția Speak to Chat, care oprește cu totul sunetul din căști atunci când vorbești, ceea ce întârește și mai mult ideea că aceste căști vor sta foarte mult timp în urechi și nu în cutie.

O funcție lipsă, care mi se părea un must pentru o astfel de pereche de căști, este cea a conexiunii multiple. Sony LinkBuds sunt vândute ca niște căști pe care să le porți tot timpul, pentru birou sau muzică și productivitate, însă faptul că nu pot lega căștile atât la telefon, cât și la laptop în același timp mi se pare incredibil și o scăpare importantă a Sony.  Există căști pe piață mai ieftine decât acestea care vin cu această funcție.

Asta înseamnă că trebuie să le deconectezi de la telefon, când vrei să le folosești la laptop și invers. Măcar are fast pairing cu Android și Windows și conexiunea se face foarte repede. 

Căștile vin și cu funcția Quick Access, prin care poți configura LinkBuds pentru a relua redarea din Spotify cu doar câteva atingeri – fără să mai folosești smartphone-ul. Practic setezi pe o zonă controlul Spotify și cu dublu tap poți relua muzica de pe serviciul de streaming,indiferent pe ce dispozitiv ai folosit serviciul, apoi dacă apeși din nou de două ori trece la un alt playlist care ți-ar putea plăcea. Foarte tare dacă ești ascultător exclusiv de Spotify. 

O altă funcționalitate interesantă este compatibilitatea cu Microsoft Soundscape, o aplicație iOS care oferă utuilizatorilor cu deficiențe de vedere sau nevăzătorilor informații despre locurile din jurul lor. Soundscape anunța numele magazinelor, străzilor și direcția în care te deplasezi. Nu am testat Soundscape deoarece deocamdată este disponibilă doar pe iPhone.

Acestea fiind zise, cred că este timpul să vorbim despre preț și puncte pro și contra. LinkBuds sunt disponibile în două variante de culoare: acest gri și pe alb, la un preț recomandat de 890 de lei.

Puncte Pro

  • Control excelent cu Wide Area Tap
  • Sunet bun
  • Foarte confortabile
  • Speak to Chat
  • Quick Access Spotify

Puncte Contra

  • Nu are conexiune multipoint
  • Lipsa anulării zgomotului de fundal nu le fac ideale de folosit în toate situațiile

Sony LinkBuds au un design unic, sunt cele mai confortabile căști pe care le-am folosit și un control excelent cu Wide Area Tap, însă nu înțeleg de ce nu are conectivitate multipoint pentru că dacă aveau erau fantastice pentru birou și le recomandam din tot sufletul, însă așa va trebui să schimbi între dispozitive tot timpul, să le dai jos din ureche când sună telefonul dacă urmăreai ceva pe laptop. 

Prețul este unul mai mare, iar dacă ești interesat de căști wireless cu sunet ok și fără acest design atunci găsești modele mai ieftine la alții precum Huawei, Xiaomi sau Samsung. 

Însă ceea ce reușește Sony cu aceste căști se aliniază cu ideea mea despre cum va arăta tehnologia viitorului, adică va deveni invizibilă. Gadgeturi, tehnologia în general, va exista în viitor, mult mai bine integrată în viețile noastre, în obiectele de zi cu zi. 

Sony LinkBuds au acest dar de a deveni invizibile, de a te face să crezi că nu mai există, le folosești și ele își fac treaba: te lasă să auzi ce se întâmplă în jurul tău, reglează volumul automat și nu le simți în ureche. Uiți de ele. 



Citeste si