- 13 Octombrie 2022
REVIEW Sony Xperia 5 IV - cel mai ușor de recomandat telefon Sony
Astăzi vorbim despre Sony Xperia 5 IV, flagship-ul compact de anul acesta al companiei. Când vine vorba de telefoanele Sony simt că mă repet de vreo trei ani încoace, dar nu este vina mea, ci a Sony care păstrează aceeași retorică de design.
Dacă Apple experimentează notch-ul și unii producători de Android încearcă să ascundă camera frontală sub display, Sony rămâne la camera ascunsă în partea de sus, cu margini negre simetrice, sus și jos pentru ecran. De asemenea, păstrează designul lunguieț cu un ecran de 6,1 inci cu un raport de aspect de 21:9. Lucrurile rămân neschimbate și pe spate și camerele sunt aranjate pe verticală, iar modulul este unul discret. La fel și brandingul Xperia. Marginile sunt plate și colțurile rotunjite. Avem același senzor de amprentă pe lateral, butoane pentru volum și mufă de căști. Este compact, destul de manevrabil cu o singură mână, însă mi-aș fi dorit să nu fie atât de lung. Telefonul din imagini este verde, zice Sony, dar mie mi se pare mai degrabă un gri cu o tentă de măsliniu.
În timp ce Apple scoate sertarul pentru SIM-ul fizic, Sony păstrează sertarul care poate fi scos ușor cu degetul. Doamne cât de mult îmi place asta. Avem sticlă Gorilla Glass Victus pe față și spate și telefonul are certificare IP 65/68 pentru apă și praf. Cum am mai zis-o în trecut, e un design cuminte, frumos, elegant, dar cam plictisitor.
Display Sony Xperia 5 IVXperia 5 IV are un ecran OLED FHD+ HDR de 6,1, însă de data aceasta este cu până la 50% mai luminos decât cel al seriei 5 anterioare, iar asta se observă și nu am avut probleme în a utiliza telefonul afară.
Rata de refresh este de 120 Hz, iar rata de scanare tacticlă este de 240 Hz, ceea ce înseamnă că e foarte smooth și o plăcere să-l folosești pentru browsing sau gaming. Problema este că rata de refresh poate varia doar între 120 și 60 Hz, nu există alte valori între.
În modul standard, ecranul afișează culori contrastante și destul de saturate, însă în modul creator are un afisaj natural, iar eu am folosit telefonul în modul standard dar am selectat ca atunci când deschid YouTube sau aplicațiile de filme să treacă pe modul creator. E un display bun pentru consum media, dar reține că atunci când faci pinch to zoom vei pierde destul de mult din cadru sus și jos. Avem două difuzoare stereo și au un sunet plăcut și volum considerabil, însă de data aceasta nu mai vibrează atât de agresiv ca modelul 5 III atunci când este dat la maximum. Mai simți vibrații pe spatele carcasei, dar este mai bine decât anul trecut.
PerformanțăProcesorul este unul Snapdragon 8 Gen 1, deci nu cel mai modern procesor al Qualcomm, adică 8+ Gen 1, iar memoria RAM este de 8 GB, în timp ce spațiul de stocare este de 128 GB, însă telefonul are suport și pentru card microSD. Deci nu cel mai performant telefon al momentului, dar suficient de bun pentru statutul de flagship, zic eu. Diablo Immortal rulează la cele mai mari setări grafice fără probleme, însă nu și fără să se încălzească. La fel ca și în cazul altor modele flagship Xperia, și 5 IV se încălzește, iar Sony este destul de agresiv cu frânarea performanței procesorului pentru a putea păstra temperatura într-o limită decentă. Cu fiecare test de Geekbench sau 3DMark telefonul scade în performanță, iar dacă se încinge prea tare se reduce și rata de refresh a ecranului la 60 Hz, la fel ca și pe Xperia 1 IV. Când am testat 1 IV, vara trecută, telefonul treacea destul de des la 60 Hz dacă filmam 4K HDR la 60 fps sau dacă mă jucam mai mult. 5 IV nu trece atât de des, dar și temperatura ambientală este mult mai scăzută acum.
Dacă te joci mai mult de 20-30 de minute, Sony va reduce performanța procesorului, însă nu este un moment pe care să-l observi imediat, însă ar putea fi o problemă peste 2-3 ani.
La nivelul bateriei s-au făcut îmbunătățiri considerabile, iar modelul de anul acesta are o baterie mare de 5000 mAh și care se poate încărca la 30 de wați cu încărcătorul potrivit, pe care Sony nu-l oferă în cutie (nici cablul, de altfel. Vestea bună este că seria 5, de data aceasta, are și încărcare wireless. Încărcarea pe fir de la 0 la 100% nu este extraordinar de rapidă, însă autonomia este bună anul acesta. Îl poți folosi fără griji o zi întreagă, iar dacă nu-l butonezi tot timpul vei putea ajunge la o autonomie de o zi și jumătate sau două, cu o singură zi de încărcare.
Camere foto Xperia 5 IVSony a lucrat la departamentul foto și Sony Xperia 5 IV este primul smartphone din seria Xperia 5 care dispune de Real-time Eye AF și Real-time Tracking pe toate obiectivele și poate înregistra clipuri video la rezoluție 4K HDR și la 120 FPS tot cu toate cele trei camere, la fel ca și Xperia 1 IV.
Camera frontală a fost schimbată cu una de 12 MP mai mare și mai luminoasă pentru selfie-uri mai bune. La fel ca și Xperia 1 IV, și acest model are moduri profesioniste de filmare și de fotografiere și poate fi folosit alături de camerele Sony Alpha pentru a face live streaming ușor.
Avem o configurație de cameră triplă pe spate, cu senzori de 12 MP. Camera principală se bazează pe un senzor Sony IMX 557 f/1,7 de 24mm stabilizat optic. Avem Dual Pixel PDAF pentru autofocalizare rapidă.
Camera ultra-wide se bazează pe un senzor Sony IMX 563 f/2,2 de 16 mm. Această cameră suportă, de asemenea, Dual Pixel AF.
Camera telefoto se pare că folosește un senzor Sony IMX 650 de pe Xperia 1 IV, însă nu are o distanță focală la fel de mare, zoomul fiind de 2,5x sau de 60 mm.
Xperia 5 IV suportă, de asemenea, Wide Dynamic Range pentru clipuri video, o funcție care a apărut în premieră pe Xperia 1 IV și prin care telefonul filmează clipuri video prin combinarea mai multor cadre pentru a crește intervalul dinamic perceput. Videoclipurile filmate astfel nu au stabilizare. Deci acest tip de filmare este recomandat pentru trepied sau pentru gimbal.
Pe Xperia 5 IV ai moduri de filmare și fotografiere basic, dar și moduri avansate precum photography pro, videography pro și cinema pro, unde ai un control mai bun asupra expunerii, focalizării și a altor elemente.
Camera principală de pe Xperia 5 IV realizează fotografii excelente cu un aspect echilibrat și natural, ceea ce nu multe alte telefoane pot face. Balansul de alb este bine realizat iar culorile sunt vii și realiste, cu un contrast bun, în timp ce gama dinamică este naturală păstrând mai întunecate zonele care ar trebui să arate așa. Deci fără acel aspect HDR supraprocesat pe care alte telefoane le realizează.
Camera ultrawide se comportă similar cu cea wide și realizează fotografii la fel de bune, cu multe detalii și un look natural. Camera telefoto este ok, dar am observat o lipsă de detalii în fotografii, iar 2,5x zoom optic nu înseamnă mult, însă mai bine decât nimic.
Fotografiile portret sunt și ele bune, cu subiectul sunt detaliat și clar și cu o separare destul de bună. Mă bucur că poți regla cantitatea de blur și eu personal aș alege doar puțin blur pentru un aspect natural.
Pe partea de fotografie nocturnă sau fotografie pe lumină scăzută, telefonul nu se descurcă la fel de bine ca ceilalți datorită faptului că nu are un mod dedicat night mode. Xperia 5 IV face poze destul de bune în lumină slabă, însă telefonul setează un timp de expunere lung, ceea ce poate duce la imagini ratate dacă nu ai mâini ferme. Practic, funcționează ca un aparat foto clasic. Aceeași poveste este și la camerele ultrawide și telefoto.
Cu Sony Xperia 5 IV poți filma la 4K30 și 1080p/60fps cu toate cele patru camere prin intermediul aplicației standard, iar cu celelalte două aplicații poți filma 4K până la 120 fps și ai la dispoziție și diferite look-uri pentru realizarea clipurilor video.
Filmările păstrează aceeași naturalețe de care vorbeam mai devreme. Imaginile sunt detaliate, bine expuse, cu o acuratețe bună a culorilor, fără efect de oversharpend și cu zgomot redus. Noi folosim camere Sony pentru producția video și aș putea să integrez un astfel de device în fluxul de lucru. În schimb, nu aș recomanda acest telefon, sau alte telefoane Sony pentru filmările nocturne deoarece ies destul de întunecate și Sony are nevoie să investească într-un mod de fotografiere și de filmare nocturn.
Acestea fiind zise, cred că este timpul să vorbim despre punctele pro și contra pentru Xperia 5 IV
Puncte Pro
- Mufă de căști, LED de notificări sau card microSD
- Camere foto bune
- Design clasic, dacă asta cauți
- Specificații bune
- Moduri profesioniste de fotografiere și filmare
- Autonomie bună
Puncte Contra
- Scade performanța când e forțat
- Nu are încărcător
- Se încinge
- Nu există mod nocturn de fotografiere
Revenind la titlu, de ce Xperia 5 IV este cel mai ușor de recomandat telefon Sony? Pentru că prețul nu este la fel de mare ca al lui Xperia 1 IV. Xperia 5 IV este disponibil în acest moment la un preț de aproximativ 4.900 LEI. Eu l-am văzut doar la Orange, însă este posibil să apară și în alte locuri. Telefonul va fi disponibil pe negru și acest verde foarte cuminte.
În același timp este mult mai versatil și mai performant decât Xperia 10 IV, midrange-ul Sony. Are anumite lucruri pe care nu le mai găsești pe alte telefoane de top precum mufa de căști, LED-ul pentru notificări sau cardul microSD, lucruri de care mie nu-mi pasă, însă știu sigur că există public pentru ele.
De ce îmi pasă este abilitatea telefonului de a fotografia și de a filma corect și frumos. Dacă vrei un aspect natural atunci acesta este telefonul pentru tine, dacă dorești HDR, culori super aprinse atunci mergi pe Samsung, Xiaomi sau oricine altcineva.
În același timp, mă enervează faptul că Sony continuă pe același design și nu face un sistem de răcire mai bun: Xperia 1 II, 1 IV, 5 III și 5 IV se încing după 20 de minute de joc, iar vara problema devine și mai evidentă.
Dacă schimbă designul, fac o răcire mai bună și păstrează sau îmbunătățesc calitatea foto/video atunci avem de-a face cu unul dintre cele mai bune telefoane de pe piață. Însă până nu se întâmplă asta, Sony rămâne într-un con de umbră și cu o public țintă foarte nișat.