SOS startup-uri finanțate prin fonduri europene: soluții în beneficiul antreprenorilor

Cele peste 9.000 de startup-uri înființate prin POCU în ultimul an și cele peste 19.000 de locuri de muncă nou create sunt în continuare în pericol. Așa reiese dintr-o analiză realizată de echipa fonduri-structurale.ro referitoare la nevoile startup-urilor înființate și finanțate prin programele România StartUp Plus și Diaspora Start-Up.

În perioada 8 – 22 mai 2020, fonduri-structurale.ro a derulat sondajul SOS startup-uri POCU! la care au răspuns 657 din startup-urile sprijinite în cadrul celor două linii de finanțare.

Concluziile sondajului arată că peste 85% dintre respondenți au menționat că în ultimele 2 luni afacerea le-a fost afectată negativ în mare și foarte mare măsură.

Percepția antreprenorilor cu privire la situația afacerii lor pentru următoarele 6 luni este cu preponderență una pesimistă.

Cei mai mulți cred că:

  • nu vor putea deschide afacerea sau o vor putea deschide doar parțial din cauza păstrării unei părți a restricțiilor de către autorități,
  • vor avea dificultăți în a păstra locurile de muncă create sau în a păstra locurile de muncă create la normele asumate prin planul de afaceri,
  • nu se vor putea dezvolta (creare noi locuri de muncă, deschidere noi puncte de lucru).

”Activitățile desfășurate de firma mea au fost sistate în proporție de 100% și vor putea fi reluate doar după încetarea măsurilor de distanțare deoarece implică participarea mai multor persoane fiind activități organizate în grup”, a menționat prin intermediul chestionarului un antreprenor România StartUp Plus din județul Maramureș care desfășoară activități recreative.

Pentru ameliorarea efectelor pandemiei asupra activității acestor antreprenori, consultanții fonduri-structurale.ro au transmis  o serie de propuneri pentru Ministerul Fondurilor Europene:

  • posibilitatea prelungirii implementării planurilor de afaceri
  • acceptarea veniturilor neîncasate și/sau obținute pe alte activități față de cele prevăzute în planul de afaceri pentru primirea tranșei finale de finanțare  (n.r.: antreprenorii în cadrul celor două linii de finanțare primesc banii în două tranșe, în funcție de nivelul de venituri pe care reușesc să îl atingă)
  • adaptarea obligațiilor antreprenorilor cu privire la locurile de muncă nou create

Consultă demersul fonduri-structurale.ro mai jos. 

Scrisoare Deschisa SOS Startup-uri POCU by start-up.ro on Scribd



Citeste si