Spaces: Care a fost costul lipsei de productivitate la nivel global

Soluțiile de tip cloud, munca flexibilă și transformarea digitală, top trenduri în productivitate ale companiilor, arată o analiză realizată la finele anului 2019 de Spaces, lider mondial pe piața spațiilor de lucru flexibile.

Costul lipsei de productivitate pentru companii este greu de măsurat. Cum pot companiile să cunoască cu exactitate costurile proceselor ineficiente, ale tehnologiei învechite, ale angajaților demotivați, ale timpului pierdut și ale oportunităților ratate. Conform unui raport realizat de compania de software Sage, costul lipsei de productivitate la nivel global este de 17,755.44 Euro pe secundă.

“Un mediu de lucru care este în concordanță cu modul în care trăim, în care comunicăm și cu natura activităților profesionale zilnice este un mod inteligent de a crește valoarea afecerii noastre”, declară Ramona Predescu (Iacob), country manager Spaces România.

Comunicarea unificată

În 2019 comunitățile de afaceri au adoptat masiv instrumente de productivitate bazate pe soluții cloud. Microsoft Teams și Slack sunt opțiuni populare, iar Workplace by Facebook a câștigat peste 1 milion de utilizatori noi numai în ultimele opt luni, ajungând la un număr total de aproximativ 3 milioane de useri. Folosirea acestui tip de instrumente facilitează o mai bună comunicare între echipe, creând un mediu de comunicare bazat de soluții tip chat, care sunt o oglindă a modului în care obișnuim să comunicăm pe rețele sociale. Mailurile rămând o soluție bună, însă, pentru anumite multe dintre proiecte, echipele pot crea chat-uri care au opțiuni de filesharing și planning pentru proiecte specifice. Comunicarea devine astfel mai intuitivă și mai eficientă.

Investițiile în infrastructură tehnologică

Pentru companii, transformarea digitală nu mai este doar o opțiune, ci este ceea ce le trebuie ca să supraviețuiască. De la securitatea informațiilor până la migrarea operațiunilor în cloud, comapniile văd transformarea digitală ca fiind crucială pentru a securiza informațiile online.  

ITProPortal estimează că în anul 2020, 83% din activitățile companiilor se vor desfășura în cloud, ceea ce le va permite să stocheze mai multă informație pe măsură ce cresc și le va elibera de mai multe echipamente hardware. 

Soluțiile de lucru flexibile

Bill Gates, fondatorul Microsoft, este unul dintre primii oameni de afaceri care au recunoscut efectele benefice pe care îl are un work-life balance echilibrat, asupra productivității muncii. Într-un citat celebru al său afirma:“Competiția pentru angajați buni va crește în anii următori. Companiile care vor oferi mai multă flexibilitate vor avea un avantaj competitiv”.

“Un furnizor de flexible workspace solutions îi permite unei companii să dimensioneze spațiul conform nevoilor – creșterea/diminuarea echipei, necesitatea de mutare într-o zonă diferită în același oraș sau în țări în care rețeaua este prezentă. Clientul poate să opteze pentru birou privat (access 24/7), co-working (reserved sau pe bază de membership), și, de ce nu, biroul virtual  – un serviciu unic, prezent de 30 de ani în piață prin care clientului îi oferim o adresă la care poate primi corespondența și un serviciu de ‘telephone answering’, fără a avea un spațiu fizic închiriat”, explică Ramona Predescu (Iacob), country manager Spaces România.

Munca flexibilă presupune opțiunea de a lucra la distanță, de a lucra în intervale orare care sunt mai potrivite pentru productivitatea personală, și acces la spații de lucru cât mai apropriate de locuința angajaților, ca să se elimine timpii pierduți în trafic. 

Un studiu recent realizat de compania de tehnologie Zenefits a relevat faptul că pentru 77% dintre angajați munca flexibilă este un criteriu foarte important atunci când caută un loc de muncă, iar 78% recunosc faptul că munca flexibilă îi face mai productivi.

IWG a realizat în anul 2019 o cercetare care relevă faptul că munca flexibilă a câștigat un teritoru semnificativ față de anii anteriori, 62% dintre companiile globale au introdus în contractul de muncă o clauză care permite munca flexibilă. 

Dacă în urmă cu doar câțiva ani normalitatea locului de muncă era reprezentată de un spațiu fix și de un program de lucru de 8 ore, în prezent, spațiile de birouri flexibile au devenit o soluție preferată de antreprenori și de companiile multinaționale.



Citeste si