Spațiu de coworking și birouri într-o fostă fabrică de bere – când se deschide Fosta Fabrică

Dezvoltatorul imobiliar lituanian Hanner a finalizat procesul de autorizare a proiectului Fosta Fabrică, privind restaurarea și conversia fostei fabrici de bere Grivița.

O investiție în valoare de peste 30 de milioane de euro, proiectul de restaurare și conversie al fostei fabrici de bere Grivița, cunoscută și sub numele de fabrica Luther, a primit toate avizele necesare și se estimează că va fi finalizat în 2020.

Proiectul se desfășoară pe o suprafață de peste un hectar și include patru monumente care vor fi restaurate și convertite, precum și două clădiri noi. Fosta Fabrică este un proiect de mixed-use, care va cuprinde peste 6.000 metri pătrați de spații coworking și shared office space.

“Pe lângă efortul de restaurare și arhitectura spectaculoasă a proiectului, Fosta Fabrică aduce un concept nou de parteneriat cu antreprenorii români invitați în proiect. Acest concept presupune, printre altele, finanțarea lor și susținerea unei comunități de afaceri românești care a fost implicată în proiect încă din faza de proiectare, pentru a ne putea adapta la nevoile lor concrete”, a declarat Mindaugas Valuckas, CEO și Member of the Board Hanner Group.

Totodată, pe lângă spațiile de birouri și coworking, proiectul Fosta Fabrică va cuprinde 187 de apartamente noi, 31 de lofturi, restaurante, brutărie, berărie cu producție in-situ și restaurant, cocktail bar, cafenele, spații comerciale, spații de evenimente, peisagistică și parcări.

Fosta fabrică de bere Luther a fost începută în 1869, datorită construcției Gării de Nord, situată la vremea respectivă la marginea Bucureștiului și inaugurată de regele Carol I. Fabrica era furnizor al Casei Regale, iar în 1900 la Expoziția Universală de la Paris, cea mai importantă manifestare internațională a vremii, aduce României medalia de aur pentru cea mai bună bere.

Recent, și cofondatorii 7card au anunțat faptul că inaugurează V7 Startup Studio, un nou hub pentru antreprenori și freelanceri. Spațiul de coworking, pentru a cărui deschidere Andrei Crețu și Iulian Cîrciumaru au investit 100.000 de euro, se întinde pe o suprafață de 350 metri pătrați, pe 2 etaje în zona Piața Romană, pe str. George Enescu 11.

Cu peste 15.000 de spații în toată lumea astăzi, față de 1.000 în 2010 – și cu o creștere estimată la peste 25.000 locații până în 2020, coworking-ul schimbă modul în care angajații, antreprenorii sau freelanceri lucrează.

Conceptul de coworking și, în general, al birourilor flexibile, a fost introdus pe piața românească acum 20 de ani, odată cu lansarea primului centru de coworking de către belgienii de la Regus.

Vezi cum arată harta spațiilor de coworking din București.

Recent, însă, tendința de pe piețele vestice, în care operatorii de spații de coworking au început să acapareze o cotă din ce în ce mai mare din activitatea tranzacțională, a început cu adevărat să se manifeste și în piața de spații de birouri din București.

Astfel, aici, operatorii de spații de coworking au închiriat, doar în primele șase luni ale acestui an, spații de birouri de peste 20.000 de metri pătrați în clădiri existente sau aflate în dezvoltare în București, având o pondere de 13,4% în volumul total de tranzacții, estimat la aproximativ 150.000 de metri pătrați. Totodată, în prima jumătate a anului, suprafața totală dedicată spațiilor de coworking a crescut cu 42%, ajungând la aproape 68.000 metri pătrați la sfârșitul lunii iulie, după cum informează Crosspoint.

Citește povestea Silicon Forest din Cluj, unul dintre hub-urile de tehnologie apărute ca răspuns la generația care nu vrea să dețină nimic.

 

Arhitectura proiectului Fosta Fabrică este semnată de biroul Tecon, arh. Bogdan Babici, în vreme ce structurile sunt gândite de profesorul Paul Ioan, considerat unul dintre cei mai experimentați specialiști de structuri și structuri monumente din România. Fotografiile folosite pentru ilustrarea acestui articol sunt puse la dispoziție de Tecon. 



Citeste si