Starea națiunii tech – cum vede fondul de investiții al fondatorului Skype mediul tech european

Fondul de investiții Atomico a dat publicității noul raport 2018 State of European Tech și identifică o serie de trăsături ale ecosistemului antreprenorial european din punct de vedere al startup-urilor unicorni, talentului tech, dar și al investițiilor realizate de firmele de venture capital.

”A fost un an extraordinar, iar investițiile în companiile tech europene au atins valoarea record de 23 de miliarde de dolari, o creștere semnificativă de la doar 5 miliarde de dolari în urmă cu cinci ani. Fondatorii europeni au creat companii care valorează 17 miliarde de dolari. Și tot în 2018, Europa a dat 3 dintre cele mai mari listări ale unor companii susținute de fonduri de investiții”, se spune în raportul Atomico.

Regăsiți raportul detaliat la finalul acestui material.

Principalele puncte atinse în raportul fondului de investiții Atomico, fondat de omul din spatele Skype.
  • Mai mult de jumătate dintre respondenții din mediul academic și din cercetare sunt că accesul facil la capital este unul dintre principalele lucruri care i-ar ajuta să pună pe picioare propriile companii.
  • Europa are 1,8 milioane de oameni de știință, ingineri și cercetători. Comparativ, în China sunt 1,5 milioane, iar în Statele Unite sunt 1,3 milioane.
  • Ecosistemele de developeri cu cea mai mare rată de creștere sunt cele din Turcia și Spania. În tot acest timp, cea mai mare densitate de programatori printre locuitorii țării este în Elveția, Olanda și Suedia.
  • Londra rămâne o destinație de top pentru fondatorii de startup-uri care doresc să-și extindă activitatea sau să înceapă un business în Europa.
  • Sectorul tech crește de 5 ori mai repede comparativ cu industriile non-tech ale economiilor europene.
  • Germania și Marea Britanie rămân destinații de top pentru talentul tech care migrează prin țările europene. Mărturie stă faptul că aproape jumătate dintre angajații companiilor de IT din Londra și Berlin sunt veniți din alte țări.
  • Nokia, Microsoft și Boston Consulting Group se afă printre companiilor ai căror foști angajați au cele mai multe șanse să creeze propriile startup-uri.
  • Londra, Amsterdam, Paris sunt orașele care atrag cel mai mare număr de programatori din întreaga Europă.
  • Pentru al doilea an consecutiv, tehnologia inteligenței artificiale se menține ca fiind una dintre ariile de maxim interes în ceea ce privește investițiile din domeniul deep tech.
  • Din 2013 și până acum, Marea Britanie a atras, în total, 26 de miliarde de dolari în investiții, de două ori mai mult decât Germania (13,6 miliarde de doari). Urmează Franța, cu 11,3 miliarde de dolari în investiții, Suedia – 5,6 miliarde de dolari și Spania – 3,8 miliarde de dolari.

Regăsiți raportul detaliat la finalul acestui material.

The State of European Tech Report 2018 by Oana Cosman on Scribd



Citeste si