Starea națiunii tech – raportul Atomico: investițiile europene, creștere 10X în 10 ani

A venit timpul pentru un nou raport în care fondul de investiții Atomico analizează ecosistemul tech din Europa. Este cel de-al 10-lea raport anual al fondului, care face o trecere în revistă a modului în care ecosistemul de investiții și startup-uri din Europa a evoluat în ultimul deceniu.
Informații pe scurt din raportul State of European Tech pe 2024 realizat de Atomico:
  • Talent disponibil în tech: forța de muncă la nivel european în sectorul tehnologiei a trecut de 3,5 milioane de persoane.
  • Creștere a capitalului disponibil: din 2015 încoce, 426 de miliarde de dolari au fost investiți din partea fondurilor de venture capital la nivel european, suma fiind prognozată să atingă valoarea de 45 de miliarde de dolari la finalul anului în curs.
  • Cele mai atractive sectoare tech: peisajul tech european este unul divers, startup-urile activând pe verticale precum AI, fintech, climate tech. De altfel, una dintre concluziile raportului Atomico este că peste 20% din  finanțări sunt atrase de startup-uri care activează în sectorul sustenabilității, dublu față de situația din SUA.
  • Potențial de dezvoltare: sunt peste 35.000 de companii active la nivel european în acest moment, așa că investitorii au la dispoziție startup-uri pe care să le susțină din punct de vedere financiar.

Potrivit datelor strânse de echipa Atomico, la nivel european investițiile totale din ultimii zece ani au crescut de 10 ori comparativ cu decada anterioară, ajungând de la 43 de miliarde de dolari la un total de 426 de miliarde de dolari.

Și în raportul State of European Tech 2024, echipa Atomico oferă și un context pentru aceste cifre: astfel, până la finalul anului în curs, capitalul investit ar putea atinge cifra de 45 de miliarde de dolari, adică, ar fi mai mare decât întregul capital strâns de startup-urile europene în toată decada finalizată cu anul 2015, și de trei ori mai mult decât cele 15 miliarde de dolari înregistrate în 2015. 

Comparativ, la nivelul Statelor Unite se observă o creștere de 2,8 ori în aceeași perioadă analizată, de la 249 de miliarde de dolari, la 1.200 de miliarde de dolari. 

Continuând în zona investițiilor, raportul Atomico menționează faptul că ecosistemul de venture capital este încă un curs de stabilizare după doi ani care excepționali, dar care nu s-au încadrat în tipar și nu mai pot fi replicați prea curând.

Investițiile de tip venture capital au ajuns la un nivel record de 101 miliarde de dolari în 2021, o creștere anuală de 170%.

De la acel nivel, investițiile au revenit pe o traiectorie normală, și corectă, de creștere, corelată cu cea a întregului ecosistem.

Și deși proiecția privind totalul investițiilor pe întreg anul în curs este ușor sub valoarea de 47 de miliarde de dolari cu care s-a încheiat 2023, se aliniază cu proiecțiile pentru următoarele trimestre.

Totodată, este cu 20% mai mare decât valoarea investițiilor din 2020, ceea ce sugerează că piața începe să ajungă, din nou, la un echilibru. 

Oportunitatea ecosistemului tech european

La nivelul lui 2015 datele arătau faptul că există pe piață circa 8.000 de companii de tip early stage. În 2024 numărul acestora este de 4 ori mai mare, existând peste 35.000 de startup-uri early stage. 

Și în cazul companiilor de tip growth stage se vede o creștere de 8 ori, până la 3.400. 

Transformarea ecosistemului tech european

În raportul State of European Tech 2024 echipa Atomico menționează faptul că, pentru a fi considerat de succes, un ecosistem are nevoie de 3 elemente definitorii: talent, capital și ambiție. Și deși ambiția este dificil de cuantificat, echipa Atomico atrage atenția asupra faptului că sunt companii evaluate la miliarde de dolari care pot fi considerate un exemplu în ceea ce privește ambiția fondatorilor acestora de a construi campioni locali, regionali și globali.

În ceea ce privește talentul de care au nevoie startup-urile tech, și în acest segment se observă o transformare în ultimul deceniu. Ecosistemul de startup-uri atrage, la nivel european, tot mai mulți angajați, forța de muncă ajungând la 3,5 milioane de persoane.

Astfel, în ultimul deceniu, startup-urile europene au creat aproximativ 3 milioane de locuri de muncă.

Și în ceea ce privește fondatorii se vede o evoluție, tot mai multe persoane dorindu-și o carieră într-un startup. Iar cei mai ambițioși fondatori nu mai visează să construiască un unicorn, ci vor să ajungă să aibă o companie care crește de încă 100 de ori peste statutul de unicorn.

Din datele Atomico aflăm că 41% dintre respondenți au ambiția de a lăsa în urmă o moștenire cu impact societal și financiar.

Ce ar putea aduce următorul deceniu

În urma datelor colectate pentru raportul din acest an, echipa Atomico este încrezătoare asupra faptului că în decurs de încă un deceniu vor fi startup-urile vor avea la dispoziție și mai mult talent pentru a construi business-uri de succes.

Așadar, se estimează că vor fi create 15 milioane de noi locuri de muncă în cadrul companiilor europene de tech.

Totodată, aceste companii vor avea contribuții semnificative la PIB-ul continentului, ceea ce ar putea avea ca rezultat o valoare totală a ecosistemului tech european de 8.000 de miliarde de dolari.

În acest moment, valoarea totală a ecosistemului tech european este de 3,200 de miliarde de dolari, în creștere de la o valoare de 560 de miliarde de dolari în urmă cu un deceniu.



Citeste si