- 20 Octombrie 2020
StartAgro, tinerii care construiesc sere alimentate cu energie geo-termală
Sebastian Mîndroiu are un business de arhitectură și design interior, Picktwo, însă a fost pasionat de domeniul agriculturii încă de când își petrecea vacanțele copilăriei la bunici. A pornit StartAgro alături de inginerul Alexandru Dancu în 2019, însă abia la debutul pandemiei și-a dat seama că își dorește să se ocupe mult mai mult de acest business al cprui obiectiv este de a revoluționa agricultura viitorului prin construcția de sere industriale inteligente.
Concret, StartAgro construiește sere solare, echipate cu senzori de măsurare, conectate la internet, controlabile și programabile de oriunde.
”Ideea a pornit în cadrul programului Young Leaders Program 2019, organizat de Institutul Aspen România. Acolo am început să lucrez la proiect alături de Alexandru Dancu, asociatul meu în compania care a dezvoltat StartAgro, și o serie de tineri lideri din diverse domenii. Scopul a fost să creionăm un spațiu care să revoluționeze agricultura viitorului. Așa ne-am îndreptat atenția către sere solare, spații care au consum mic de energie și care folosesc energie din surse regenerabile. Am dezvoltat un prototip bazat pe energie geo-termală, iar proiectul nostru a câștigat finanțarea din partea Institutului Aspen”, povestește Sebastian.
Sere alimentate de energie geo-termalăMomentan inițiatorii StartAgro au dezvoltat un produs, o seră rezidențială de dimensiuni maxime de 100 metri pătrați, pe care o folosesc pentru teste și pentru a eficientiza sistemele interioare.
”Urmează să dezvoltăm sere mari, de peste 1.500 metri pătrați, modulare, bazate pe aceleași principii”, spune Sebastian, precizând faptul că pentru dezvoltarea proiectului au investit până acum peste 20.000 de euro din surse proprii.
Esimează că pentru a ajunge la faza următoare, adică la construcția unei sere de de 250 metri pătrați, echipată cu senzori și sisteme avansate de monitorizare, ar mai avea nevoie de aproximativ 70.000 de euro. ”Încercăm să dezvoltăm în paralele și o tehnologie de recunoaștere a bolilor plantelor, bazată pe inteligență artificială și machine learning”, afirmă el.
Echipa StartAgro realizează serele de la zero pe baza unor principii constructive pe care le urmează în fiecare proiect. ”Sera noastră de test a reușit să aibă o temperatura interioară cu 7-8 grade mai mică pe perioada sezonului de vara 2020 decât temperatura exterioară. Concret, dacă afară erau 40 de grade, noi aveam 33 în seră. Iar costurile cu energia pentru asta s-au ridicat la 15 EUR / lună. Folosim un sistem de răcire cu aer geo-termal, pe care îl vom testa pentru încălzire pe perioada iernii”, explică Sebastian, cofondatorul StartAgro.
România pe harta agriculturii viitoruluiTânărul este convins de faptul că acest tip de sere va fi adoptat la scară largă în următorii 5-10 ani, motivul fiind destul de simplu.
”Ele reduc impactul naturii asupra culturilor – nu mai ești dependent de condițiile meteo, dar reduc și impactul omului asupra mediului – nu mai ești dependent de gaz pentru încălzire. Agricultură românească nu se ridică încă la potențial, dar sper că împreună cu o serie de startup-uri din domeniu să putem sări repede pașii care ne țin la coada plutonului eficienței în agricultură”, declară Sebastian Mîndroiu.
Inițiatorii StartAgro plănuiesc să monetizeze proiectul prin vânzarea serelor, în paralel dezvoltând pentru acestea și tehnologii pe care să le poată implementa în locațiile clienților. ” Costurile vor fi minime, iar împreună cu serele ne gândim să dezolvam și soluții de energie regenerabilă. Avem deja geo-termal. Putem veni cu eolian sau solar, în funcție de specificul zonei în care montăm”, spune Sebastian.
În ceea ce privește dezvoltarea StartAgro în următorul an, planul celor doi fondatori este de a construi cel puțin o seră industrială și să înceapă dezvoltarea soluțiilor proprii de monitorizare a plantelor. ”Proiectul nostru se bazează mult pe inovație, și de aceea sperăm să atragem finanțare de la investitori privați sau din programele UE, dar cred că putem pune România pe harta agriculturii viitorului”, este convins Sebastian Mîndroiu.