Startup Pitch: Juridiq, ”secretarul” digital al profesioniștilor din domeniul juridic

Juridiq este aplicația care-ți ușurează munca, dacă ești avocat sau lucrezi într-un alt job din domeniul juridic, automatizând multe din procesele pe care le au de rezolvat cei care lucrează în zona de legal. În termeni foarte simpli, Juridiq este ”secretarul” virtual al profesioniștilor din domeniul juridic.

Juridiq creează un mediu perfect pentru maximizarea productivității juriștilor. Platforma dezvoltată are ca scop organizarea digitală a muncii judecătorilor, avocaților și a personalului implicat în activități legislative.

Aplicația promite să eficientizeze activitatea în domeniul legal prin funcționalități destinate managementului documentelor, activităților și a dosarelor, gestionarea jurisprudenței și generarea de rapoarte financiare și legale.

Echipa a participat în acest an la Innovation Labs, a făcut parte din cohorta celei de-a 7-a cohorte a Commons Accel, iar acum participă la StepFWD pentru a-și rafina conceptul de business.

Despre aplicația ce permite avocaților și parajuriștilor să își gestioneze sarcinile, dosarele, documentele și activitatea profesională în general, prin intermediul mai multor funcții adaptate pentru piața juridică din România, am aflat detalii din startup pitch-ul susținut de Alexandru Cartoafă, cofondator și Head of Legal în cadrul Juridiq.

1. Echipa de fondatori și motivația lansării startup-ului Juridiq.ro.

Echipa noastră este formată din patru oameni, toți în vârstă de 21 de ani, fiind și colegi la Universitatea din București, dar în facultăți diferite.

Denis este student la Facultatea de Administrație și Afaceri, ocupându-se de partea de business, cifre și planificare.

Octavian este coleg cu Denis la aceeași facultate, ocupându-se de partea de marketing și prezență online a companiei. Șenol este student la Facultatea de Matematică-Informatică, lucrând în același timp ca programator la o companie de software development, ocupându-se la Juridiq de partea tehnică.

Alex este student la Drept și se ocupă de partea juridică, ținând legătura cu utilizatorii.

2. Principala problemă identificată în piață și pe care vreți să o rezolvați.

Pe scurt, Juridiq rezolvă problema timpului pierdut în procese operaționale care pot fi automatizate relativ simplu.

Ca să înțelegem, un avocat poate avea 100 de dosare într-un an, dosare pe care trebuie să le verifice constant, pentru a vedea dacă apar modificări. Timpul pierdut în operațiunea aceasta poate fi de 1 oră sau două pe dosar, deci peste 100-200 de ore pe an, echivalentul a 12-25 de zile lucrătoare.

Juridiq economisește acest timp avocatului, prin sincronizarea și urmărirea automată a stadiului dosarelor.

3. Stadiul în care se află startup-ul în momentul de față și care sunt planurile pentru 2022.

Momentan avem un MVP lansat pe piață în luna august, strângând până acum un număr de peste 20 de clienți plătitori.

Ce ne rămâne de făcut pe 2022 este să creștem din punctul de vedere al numărului de clienți și desfășurarea Proiectului-pilot privind impactul digitalizării asupra profesiei de avocat, alături de Baroul Constanța.

Acest parteneriat a fost încheiat cu scopul de a analiza impactul digitalizării asupra profesiei de avocat, urmând ca pe o perioadă de 6 luni să aibă acces gratuit la Juridiq, astfel încât să măsurăm beneficiile digitalizării, indicatorul principal fiind timpul economisit. 

4. Ce investiții inițiale pentru lansare au fost necesare și investiții căutate/primite extern în momentul de față?

Investițiile inițiale nu au fost foarte mari pentru că am făcut totul in-house, de la partea de development până la legal. În principiu sunt costurile de funcționare a site-ului și a platformei plus costurile de contabilitate, care nu depășesc lunar 100 de euro. Momentan nu căutăm o investiție, lucrăm să demonstrăm mai multă tracțiune.

5. Concurența reală din piață în momentul de față și ce face Juridiq diferit de celelalte existente acum?

În România există competiție, sunt aplicații similare disponibile pe piață, dar plusul nostru este că venim cu un produs mai simplu, adaptat pentru piața din România.

Am observat că utilizatorii noștri nu sunt foarte obișnuiți cu produsele tehnologice, au renunțat la alte aplicații pentru că li se păreau complicate, iar noi am dezvoltat o soluție mai potrivită pentru ei, printr-o experiență mai simplă și intuitivă, lucrând constant la asta.

6. Dacă ar fi să explicați unei bunici startup-ul vostru, cum ați face asta în câteva rânduri?

Juridiq este un secretar digital pentru avocați care îi ține la curent despre evenimentele care urmează.

7. Cel mai dificil aspect în a lansa și construi un startup în România?

Credem că cel mai dificil aspect în a lansa și a construi un start-up în România este lipsa unui ecosistem bine dezvoltat de business care să susțină și să educe echipele la început de drum.

Din punct de vedere istoric și temporal, cultura startup-urilor este abia la început în România, nu foarte multe persoane sunt familiarizate cu acest termen, așa că poate fi dificil pentru o echipă de founderi cu o idee bună să găsească îndrumarea de la oameni cu mai multă experiență.

Totuși, se poate observa destul de clar că mediul prinde din ce în ce mai mult contur, așa că peste 10 ani cu siguranță va fi mult mai ușor pentru începători.

8. Unde va fi startup-ul în 2024? Care sunt milestone-urile pe care vreți să le atingeți?

În perioada următoare, vom finaliza modulul pentru avocații individuali, vom adapta soluția și pentru alte categorii adiacente care au nevoie de modulul de litigii (consilieri juridici, case de asigurări, recuperatori de creanțe), targetul pentru iunie fiind de 500 de clienți.

Pasul următor este construirea soluției și pentru case de avocatură medii și mari, unde nevoile sunt mai complexe, astfel încât în 2024 să ajungem la 2000 de clienți.

9. Cea mai grea întrebare pe care v-ați pune-o voi într-un interviu către … voi?

Care este drumul către expansiunea internațională a Juridiq?

10. Un sfat pentru fondatorii de startup-uri din România din experiența voastră.

Sfatul nostru pentru fondatorii de startup-uri este următorul: învățați să profitați de potențialul pe care îl aveți, și nu vă puneți limite la aspirații.

Acest sfat vine chiar din experiența noastră de pe parcursul programului Innovation Labs.

Înainte de intrarea în program, nu ne-am fi gândit atât de serios că putem materializa ideea noastră de business, că putem ajunge la anumite realizări atât de mari (câștigarea unui premiu în cadrul programului), și că putem clădi o afacere cu atât de multe șanse de reușită.

Asta din cauza faptului că ne-am limitat perspectiva la ce ni s-a părut nouă confortabil, când de fapt realitatea ne putea oferi mult mai mult.

Așa că dați-vă voie să aveți aspirații cât mai optimiste în legătură cu lucrurile pe care doriți să le realizați, și foarte important, nu vă blocați în frica de eșec.



Citeste si