Startup Pitch: Senflua, teleportarea către asigurările din viitor

Asigurări de viață, de sănătate, de casă, de mașini, există multe produse prin care poți plăti o sumă lunară sau anuală și să știi că ești acoperit în caz că se întâmplă ceva neprevăzut în viața ta. Piața asigurărilor nu are un teren de joacă foarte mare în România, iar aici vrea să intervină Senflua, oferind o soluție accesibilă, digitală și cât mai personalizată, prin care oamenii să aibă acces la asigurări și să fie un proces cât mai simplu.

Gradul de penetrare a asigurărilor din România este de 1.3% din PIB vs 4% media EU. Pe un fond al neinformării și al lipsei de încredere în rândul publicului român, datele nu mai sunt surprinzătoare. Senflua este soluția care a apărut ca o nevoie de a crea un spațiu sigur și cât mai simplificat prin care oamenii să-și aleagă asigurările de care au nevoie.

O aplicație care să le ofere alternative, comparații, recomandări, dar și alerte pentru când trebuie reînnoite polițele de asigurare. În funcție de stilul de viață și de planurile de viitor, Senflua poate oferi recomandări de asigurări, de la cele obligatorii de mașini, până la cele de călătorii. 

Mai mult, Senflua își dorește să educe piața și să crească nivelul de încredere al publicului român în ceea ce privește asigurările, cu accent pe prevenție, care poate fi componenta salvatoare în multe situații.

 

Cum a apărut Senflua și care sunt planurile startup-ului de insurance tech, mai jos.  

1. Echipa de fondatori și motivația lansării startup-ului. Principala problemă identificată în piață și pe care vreți s-o rezolvați.

Echipa Senflua are la baza 3 co-fondatori, mai exact Valentin Tudose, Gabriel Prefac și Tiberiu Marin.

Motivul pentru care am ales să dezvoltăm un startup în sectorul asigurărilor este strâns legat, pe de o parte de faptul că acest segment este subdezvoltat în România, excepție făcând doar produsele de asigurări obligatorii, iar pe de altă parte, de faptul că piață asigurărilor încă nu a suferit o transformare digitală completă, astăzi doar 5% din polițe fiind emise complet digital.

În România, oamenii nu au produse de asigurare adaptate stilului lor de viață, așa că aceștia cumpără produse standard care nu se potrivesc întotdeauna nevoilor și îi împiedică să acopere o mare parte din posibilele riscuri. În plus, un plan de abonament lunar pentru asigurarea lor nu este posibil.

În concluzie, există mult spațiu pentru dezvoltarea produselor de asigurare, adopția lor și implicit pentru inovare.

De asemenea, credem cu tărie că în zilele noastre, devine din ce în ce mai clar că asigurările trebuie să facă parte din viața noastră, ținând cont de provocările la nivel global, iar partea bună este este că, odată cu digitalizarea industriei, informația va fi mai ușor de livrat către oameni și accesul la informații utile protejării perosoanelor dragi și a patrimoniului va fi mult mai facil.

 

2. Stadiul în care se află startup-ul în momentul de față și care sunt planurile pentru 2023

Astăzi, Senflua este un asistent 100% digital, prin care utilizatorii își pot emite singuri polițele obligatorii RCA și polițele de călătorie, fără să mai aibă nevoie de un agent clasic. Totul se întâmplă online, la doar câteva click-uri distanță, într-un mediu securizat și ușor de accesat.

Până la finalul anului, ne propunem să adăugăm și alte produse de asigurări ce pot fi emise în sistem self service, cum ar fi asigurările pentru locuințe și cele pentru biciclete.

Totodată, Senflua Wallet (noul portofel digital), va fi produsul prin care utilizatorii, atât persoanele fizice cât și cele juridice, vor putea avea o gestiune mult mai bună a polițelor pe care le posedă, acesta venind la pachet cu o serie largă de funcționalități, printre care se numără sugestii de îmbunătățire și notificări pentru diverse acțiuni legate de asigurări, dar și posibilitatea de a primi un scor în baza unei analize a polițelor valabile care să reflecte gradul de acoperire al utilizatorului, comparativ cu produsele disponibile în piață dar și cu alte profile asemănătoare.

 

3. Ce investiții inițiale pentru lansare au fost necesare și investiții căutate/primite extern în momentul de față?

Lansarea platformei a avut loc la începutul anului 2023, investiția până în acest moment ridicându-se la suma de 30.000 euro.

Până în prezent nu am contractat investiții externe, am preferat să ne consolidăm ideea și să investim capital propriu, ceea ce ne-a oferit un grad ridicat de responsabilitate.

În luna iunie, am reușit să finalizăm acceleratorul organizat de către Rubik Garage, unde am câștigat premiul “Ready to raise”, premiu care ne-a oferit atenție din partea mai multor investitori și VC-uri.

Obiectivul este să ridicăm o rundă de investiții în valoare de 200.000 euro, care să ne ajute la dezvoltarea noului nostru produs, Senflua Asistent sub formă unui portofel digital.

 

4. Concurența reală din piață în momentul de față și ce face compania diferit de celelalte existente acum?

În ecosistemul pieței de asigurări există mai mulți jucători care întră în concurență, dar în același timp colaborează strâns. Avem așadar Asiguratorii, Brokerii dar și o multitudine de Agenți de asigurări afiliați direct unor companii de brokeraj. Vedem un trend crescător în ceea ce privește digitalizarea parcursurilor de achiziție a asigurărilor din partea acestor jucători, dar totul într-o zona de produse clasice cu un grad scăzut de transformare a industriei.

Cu Senflua ne propunem în primul rând să transformăm percepția negativă a asigurărilor printr-o experiență inovatoare pentru client. Prin intermediul tehnologiei și a Portofelului Digital Senflua ne dorim să fim cât mai aproape de clienții noștrii pentru a le crește gradul de prevenție în față riscului și să le putem crea produse noi de asigurări adaptate stilului de viață.

 

5. Dacă ar fi să explice unei bunici startup-ul lor cum ar face asta în câteva rânduri:

Dragă bunicutț, de acum ai posibilitatea să-ți ții toate polițele într-un singur loc și anume în noul portofel digital oferit de către Senflua. Acolo poți avea acces la ele în orice moment din zi și din noapte. Mai mult decât atât, în momentul în care vrei să-ți reînnoieșți polița, nu mai este nevoie de niciun contact cu agentul tău, plata o poți face cu cardul pe care primești pensia. Tot în portofelul digital la care ai acces de pe nouă ta tabletă, vei primi și sugestii cu produse pe înțelesul tău, vei putea să faci o comparație între ofertele din piață și te vei putea asigura în aceeași zi în care alegi să pleci într-o vacanță.

Ți-e teamă că o să uiți când îți expiră polițele? Nu-i nimic, Senflua Asistent te va anunță atunci când dată de expirare se apropie și mai mult decât atât vei primi și o comparație cu ofertele disponibile în piață, de la toți asigurătorii prezenți.

Ce este și mai interesant la acest portofel, este că dacă nu ai timp sau nu te pricepi la tehnologie, poți să-i dai acces unei persoane din familia ta, care să-ți administreze toate polițele de care ai nevoie.

 

6. Cel mai dificil aspect în a lansa și construi un startup în România?

Dacă vorbim la modul general, n-aș spune că este dificil să lansezi și să construiești un startup, deoarece piață din România oferă acces la foarte multe unelte care te pot ajuta să te consolidezi că persoană, să implementezi și să cunoști oameni care să te poată îndrumă în carieră de antreprenor. Atâta timp cât există o idee bună și dorința de implementare, restul ține de ambiția fiecăruia de a descoperi căile antreprenoriatului. Apoi, bineînțeles că depinde de domeniul în care lansezi business-ul și dacă problema pe care ai sesizat-o în piață este una reală sau nu.

De exemplu, lansarea unui startup în sectorul asigurărilor vine la pachet cu unele provocări.

Din păcate, în România, atunci când vorbim despre asigurări, tendința oamenilor este să asocieze subiectul bani aruncați degeaba sau cu falimentele unor societăți, precum City Insurance sau mai nou Euroins. Însă dacă stăm să analizăm cu atenție piață de asigurări, vom observă că nicio companie de renume din industria asigurărilor nu a avut probleme de genul acesta.

Gradul de penetrare a asigurărilor din România este de 1.3% din PIB vs 4% media EU, motivul principal din punctul nostru de vedere fiind lipsa de informare și pedagogie coroborată cu lipsa de încredere amintită mai sus.

Însă aici intervenim noi, cu ajutorul tehnologiei și mizând pe cartea prevenției urmărim să cunoaștem mai bine clientul, putând ulterior să creăm produse prietenoase și pe înțelesul tuturor, astfel încât oamenii să pună mai mult preț pe sănătate și patrimoniu decât o fac la ora actuală.

În altă ordine de idei, ceea ce poate fi într-adevăr provocator este lipsa predictibilității din punct de vedere fiscal, ceea ce complică destul de mult proiecțiile pe termen lung.

 

7. Unde va fi startup-ul în 2024? Care sunt milestone-urile pe care vor să le atingă?

Piață de brokeraj este acoperită în proporție de 60% din primii 10 jucători din piață, restul de 40% fiind foarte fragmentat.

Pentru anul 2024 ne propunem vânzări de 100.000 lei, în medie 10 polițe pe zi, care ar reprezenta aproximativ 0,05% din cota de piață. În același timp, țintim de asemenea 1500 de utilizatori activi ai Senflua Wallet.

 

8. Cea mai grea întrebare pe care ați pune-o într-un interviu către... voi?

Bună întrebare, este destul de greu să conștientizăm care are fi crea mai grea întrebare, dar totuși aș zice că ar fi următoarea: Dacă ar fi un singur produs de asigurare pe care ați putea să-l transformați, care ar fi?

 

Chiar dacă credem cu tărie că putem transforma mult segmente de produse de asigurări din România, dacă am putea să reinventăm doar unul, acela ar fi Asigurarea privată de sănătate. În România avem cel mai mare procent de decese care pot fi prevenite prin tratament, potrivit unor statistici recente. Deci la noi cumva se moare cel mai uşor din lipsa îngrijirii medicale, din lipsa de pedagogie, prevenție.

 

Așadar pentru Senflua a devenit o datorie de interes societal, crearea unui produs de asigurare de sănătate de calitate, la un preț accesibil și mai ales care să acopere zona de prevenție. Suntem convinși că putem realiza acest vis printr-o colaborare activă cu jucătorii istorici din piață asigurărilor.

 

9. Un sfat pentru fondatorii de startup-uri din România din experiența lor?

Pentru noi, cea mai bună decizie pe care am luat-o, a fost aceea de a aplică la acceleratorul Rubik Garage. Acolo am avut ocazia să ne consolidăm echipa, am fost supuși unei presiuni pozitive din care a rezultat mai multă concetrare și implicit o mai bună organizare. Am cunoscut oameni inteligenți, am primit feedback constructiv și ni s-au deschis uși pe toate palierele prezente într-un business.

Practic pentru un antreprenor la început de drum, un accelerator reprezintă “Abecedarul” unei afaceri care mai apoi se transformă într-o fundație stabilă pe care poți instala feedback-ul constructiv și aplicat.

Deci dacă ar fi să oferim un sfat, am sugera să se înconjoare de oameni de business, să-și învingă frică de nou, să iasă din confort și să învețe să fie flexibili și adaptabili tuturor “anotimpurilor”!

 

 



Citeste si