- 3 Ianuarie 2024
Startup-ul Glow2Go își încheie activitatea
Glow2Go este prima platformă de servicii de înfrumusețare la domiciliu din România și primul startup în care Bravva Angels a ales să investească, fond de investiții fondat de femei care susține antreprenoarele din România.
În retrospectiva lansată public de Ilinca Păun, una dintre fondatoarele comunității Bravva Angels, investitoarea prezintă motivele pentru care povestea Glow2Go a ajuns la final, dar și lecțiile învățate în această colaborare.
Printre principalele motive enumerate de angel investor au fost nepregătirea pieței pentru un astfel de produs, dezvoltarea software-ului, dar și presiunea bugetului de marketing pentru a susține un marketplace și toate fricțiunile care se pot naște în interiorul unei astfel de piețe care agregă servicii. Printre motivele enunțate de fondatoare mai sunt și barierele culturale și nepregătirea echipelor pentru a gestiona un startup într-o astfel de industrie.
Lăsăm mai jos scrisoarea Ilincăi Păun, cu reflecții despre închiderea Glow2Go și analiza ei proprie asupra acestei investiții, găsiți toate gândurile ei despre 2023 și analiza comunității Bravva Angels, aici.
”Afacerea a luat credite de la investitori în iulie 2022, când avea un venit lunar de 8.000 de euro, și a reușit să crească la un venit lunar recurent de 24.000 de euro în 9 luni.
În timp ce și-au triplat veniturile, costurile pentru lansarea noii platforme au crescut, la fel și bugetele de marketing pentru atragerea de experți și clienți.
În martie 2023, fondatorii au vrut să obțină un alt împrumut de la investitori și nu au reușit să strângă suma necesară, parțial din cauza precauției generale din partea investitorilor, dar și din cauza semnelor mai clare că modelul nu funcționează. În câteva luni, veniturile au scăzut, fiind blocate la un nivel plat fără creștere.
Fondatoarele au decis să închidă compania după 6 luni de venituri care stagnau, decembrie 2023 fiind ultima lună. Investitorii au renunțat la drepturile lor de rambursare a împrumutului.
Și eu am avut o investiție tip angel în Glow2Go, mai întâi în 2020 și apoi în 2022. Acum toți trecem printr-o pierdere financiară. Fondatorii și investitorii angel au multe lecții de învățat din povestea acestei companii.
Adevărul este că nu poți ști, altfel riscul nu ar fi mare și, prin urmare, randamentele nu ar fi mari. Capitalul de risc este o clasă de active cu risc ridicat/randament ridicat. Iar una dintre cele mai dificile părți ale investiției tip angel este să accepți că vei pierde bani în procesul de a câștiga bani.
Și trecerea prin călătoria emoțională de a accepta o decizie proastă, așa cum s-a dovedit a fi, și de a face documentele pentru închidere nu este un sentiment plăcut. În cultura noastră europeană de aversiune la risc, este mai important să nu pierzi decât să câștigi.
Principalele lecții pe care le-am învățat de la Glow2Go:
Business model:
- Fricțiunea pentru markeplace încetinește creșterea, ceea ce afectează efectul rețelei și pune totul pe efortul unui buget de marketing.
- Serviciile de frumusețe la domiciliu nu sunt un obicei consacrat, ci o excepție (după pandemie), oferind o cerere mică de abonamente.
- Dezvoltarea software-ului produsului este un risc care, dacă este gestionat prost, poate costa viața companiei.
Despre echipă:
- Lipsa de expertiză a fondatorilor în industria frumuseții nu poate fi compensată cu ușurință fără probabilitate și costuri mari de a face greșeli.
- Lipsa de experiență în gestionarea unei echipe de vânzări a cauzat fluctuații mari de în afaceri și dificultăți cu personalul și timp pierdut.
Riscul pe care l-am asumat ca investitor a fost bazat pe presupunerea că:
1. cererea de servicii la domiciliu după pandemie va crește. Nu a fost așa, nu în sectorul serviciilor de înfrumusețare.
2. experții în frumusețe vor adopta ușor un mod de lucru flexibil și legal, prin declararea veniturilor și planificarea digitală a serviciilor și calendarului. De fapt, ei preferă stabilitatea unui salon și banii negri.
3. pot să ajut foarte mult afacerea și să-mi folosesc experiența și conexiunile. Ipotezele mele privind piața și produsul s-au dovedit a fi greșite. Supraestimarea capacității mele de a ajuta într-o industrie pe care nu o cunosc în profunzime a fost greșită.
Cu acest rezultat consemnez o pierdere în propriul meu portofoliu de 10 companii în care am început să investesc din 2019. Din totalul investițiilor mele de portofoliu, Glow2Go reprezintă 7,6%.
De asemenea, am avut ocazia să ies dintr-o investiție în 2021, vânzând acțiunile mele la Flip către EMAG Ventures și am câștigat de 4 ori din banii invetiți inițiali. În 5 ani de când am făcut prima mișcare, am o victorie și o înfrângere și celelalte în așteptare.
Dacă calculez rezultatele compuse pentru câștigul și pierderea mea, rezultă un randament anual foarte pozitiv de 25% timp de 4 ani la rând.
Așa cum este cazul tuturor portofoliilor de investitori angel, unele companii, cercetările spun că în medie 90%, vor eșua. Procentul eșecurilor scade odată cu mărimea portofoliului, de la 93% la 85%.”
Analiza portofoliilor pentru investitorii tip angelIlinca Păun, în scrisoare de reflecție asupra anului 2023, oferă și o analiză a portofoliilor de investiții tip angel.
”Cu cât portofoliul investitorului este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele de returnare globală a banilor. Portofoliul ideal se află, conform datelor, în intervalul de la 15 până la 20 de startup-uri, iar rentabilitatea medie a portofoliului este în intervalul de 22 până la 27% anual, ceea ce înseamnă că se returnează de 2,5 x investiția în 3 până la 5 ani.
Știu că a avea un portofoliu ca investitor va produce în general rezultate pozitive atunci când trag linia în 5-10 ani. Dar cuvântul cheie aici pentru un investitor angel profesionist este continuarea construirii unui portofoliu în loc să se oprească la prima pierdere. Acest lucru necesită lichiditate pentru a continua investiția până când aveți un portofoliu diversificat și mare.
Procentul indicat pentru investiții în startup-uri, conform analizei experților risc-randament, nu depășește 15% din economiile voastre anuale, pentru a se potrivi cu profilul de risc al acestor active. Având în vedere aceste criterii, ar putea dura 5 ani pentru ca majoritatea dintre noi să creeze un astfel de portofoliu de 10-15 companii și încă 5 până la 7 pentru a ieși. Ca angels, ar trebui să intrați în acest joc dacă aveți sursa de finanțe personale, răbdarea și interesul de a efectua aceste activități în următorii 15 ani.
Majoritatea startup-urilor din lista de mai jos abia își încep creșterea, cu un produs validat cu clienții, venituri în conturile lor și care au nevoie să îmbunătățească KPI-urile de vânzări – numărul de clienți, valoarea medie a comenzii, numărul de clienți care revin sau numărul de comenzi per client. Mai ales cu un buget de marketing redus, axat pe creștere organică sau vânzări directe. Atingerea acestor KPI a fost cea mai dificilă anul acesta.
Am observat rate de creștere mai mici de la lună la lună decât cele estimate în toate planurile de afaceri. Pe piețele B2B, bugetele au fost reduse la activități de bază, sau instrumente de eficiență, iar pe B2C, CAC a crescut semnificativ, producând rezultate mult mai mici cu aceleași anunțuri plătite.
În general, a fost un an de afaceri foarte dificil pentru toate startup-urile și multe au murit, din cauza lipsei de finanțare și a lipsei capacității (cunoștințelor) sau posibilității (modelul nu a permis) de a porni. De asemenea, i-a pus pe fondatori în fața unei întrebări dificile – produsul meu rezolvă o nevoie reală pentru un client sau un lucru plăcut de a avea, care dispare ușor cu constrângerile economice?
Mai jos găsiți o listă de opțiuni de co-investiție din iulie 2022, când Bravva Angels a început ca o comunitate de investitori, după sumă, tip de investiție și industrie. Membrii lor au ales să investească într-un total de 10 companii, pe care le numes Bravvas.
Acestea au fost alese în 2022-2023 din 23 de startup-uri prezentate în sesiunile lunare Pitch Perfect din cadrul Bravva Angela. În urma procesului de selecție, au rezultat cei 23 din cei 100 de aplicanți sau startup-uri care au solicitat finanțare.”