Startup-uri de sănătate: 7 proiecte de healthtech pentru medicina viitorului

Tot mai multe echipe românești și-a propus să rezolve unele dintre cele mai mari provocări din domeniul sănătății, să aducă noi soluții de diagnostic și tratament necesare personalului medical și să îmbunătățească starea de bine a pacienților. Am selectat 7 proiecte românești de healthtech care și-au propus că schimbe sistemul medical de la noi și din întreaga lume.
.LUMEN

.LUMEN este start-up care produce ochelari ce ajută nevăzătorii să se deplaseze, folosind Inteligența Artificială (AI)Compania își propune să preia și să îmbunătățească beneficiile oferite nevăzătorilor de către un câine-ghid.

La începutul lunii decembrie 2020, prin programul Headstart, .lumen a primit o finanțare de 50.000 de euro pentru dezvoltarea produsului, precum și asistența necesară pe măsură ce echipa parcurge etapele de lansare a ochelarilor pe piață, inclusiv verificarea nevoilor clinice, ale pacientului sau ale sistemului medical pentru produsele dezvoltate. 

Totodată, la finalul lunii iunie 2021, startup-ul românesc .lumen s-a numărat printre câștigătorii Cisco Global Problem Solver Challenge 2021, competiție destinată startup-urilor ce soluționează marile probleme ale lumii.

Din 1.745 startup-uri înscrise în cadrul Cisco Global Problem Solver Challenge 2021, echipa .lumen s-a numărat printre cei 20 de premianți, reușind să câștige distincția pentru "Ethical AI", în valoare de 50.000 de dolari. Această categorie se adresează startupurilor care proiectează inteligența artificială într-un mod inerent etic, abordând provocări sociale, de mediu sau tehnologice.

MediNav

MediNav e un startup românesc fondat de Wanda Fiat și Adrian Cuzman, ei fiind anterior și în acceleratorul AdvancingAI. MediNav dezvoltă un asistent digital ce folosește inteligență artificială care ajută doctorii și instituțiile medicale.

Softul acestora ascultă doctorul, înțelege ce se spune și prepopulează documente medicale. De asemenea, inteligența artificială verifică și posibile probleme cu medicația și review-urile altor doctori. Practic, cu ajutorul produsului startup-ului MediNav, doctorii și asistenții nu mai irosesc timp.

MediNav a făcut parte din cohorta cu numărul 5 a programului letonian Overkill Ventures.

OncoChain

OncoChain Analytics este echipa din România care crează o platformă de cercetare care folosește o imensă bază de date din practica oncologică, cu scopul de a genera statistici și analize utile pentru medici, furnizorii de servicii medicale și companiile farmaceutice.

Astfel, noile medicamente pot ajunge pe piață mai repede și la costuri mai mici, prin reducerea timpilor de recrutare a participanților în studiile clinice, evaluarea corectă a fezabilității acestora, simularea brațului control și corelarea diferitelor seturi de informații în sprijinul cercetării.

Startup-ul românesc s-a numărat printre semifinalistele competiției EIT Health Innostars Awards 2020, etapă în care a primit suma de 25.000 euro ca investiție, acces la programe de mentorat și oportunități de networking, și a închis la finalul lui 2020 și o rundă de finanțare de 380.000 euro de la investitori privați prin intermediul platformei Seedblink

Tully

Tully este asistentul inteligent pentru gestionarea emoțiilor ajută persoanele cu afecțiuni complexe să trăiască mai bine, îmbunătățind modul în care își recunosc, monitorizează și gestionează emoțiile. Viziunea proiectului este de a crea în cele din urmă o gamă completă de suport psihologic automat pentru tulburările de integrare senzorială, de la afecțiuni specifice (ADHD, tulburare bipolară, autism) la afecțiuni generale, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Startup-ul a fost unul dintre cele două din România selectate printre semifinaliștii InnoStars Awards, programul EIT Health pentru startup-urile “early stage” din regiunile Europei Centrale, de Est și de Sud.

Tully a fost selectat în primăvara acestui an în cadrul programului Innovators for Children, dezvoltat de Impact Hub Bucharest împreună cu Impact Hub Basel, Fundația Botnar și Fundația Vodafone România. Pe 15 septembrie, echipa Tully are șansa dee a participa la Pitch Day, acolo unde câștigătorii ediției cu numărul 3 a Innovators for Children au șansa de a câștiga susținere financiară de cel puțin 50.000 de euro. 

MSing with Trauma

Echipa MSing with Trauma a dezvoltat o aplicație mobilă care transformă imaginile RMN ale pacienților cu scleroză multiplă în compoziții terapeutic muzicale. Aplicația se bazează pe inovația unui pacient cu SM și are două efecte: rezistență psihologică și bypass neurologic.

Obiectivul aplicatiei este de a învăța pacienții să depășească atât trauma psihologica cât și cea organică. Povestea pe larg a startup-ului o puteți afla din acest material.

I’m Fine

I’m Fine este proiect ce oferă soluții accesibile pentru diferite tulburări de sănătate mintală și diversele etape de severitate și chiar dacă funcționează cel mai bine atunci când beneficiarii participă și la sesiuni de terapie, aceștia pot primi foarte mult ajutor doar folosind aplicația mobilă.

La mijlocul lunii ianuarie a acestui an, startup-ul tech românesc I’m Fine a lansat gratuit soluțiile digitale de sănătate mintală pentru cei care au nevoie de sprijin psihologic.

I’m Fine și-a propus să contribuie la depășirea stigmatului asociat depresiei și să ofere ajutor gratuit și accesibil celor care au nevoie.

I’m Fine este un sistem digital complet de asistență psihoterapeutică. Ajută beneficiarii să înțeleagă mai multe despre emoțiile lor, să primească informații personalizate și să se conecteze cu specialiștii potriviți din 30 de orașe din toată țara. Proiectul este susținut de European Institute of Technology, organizație sub egida Comisiei Europene, prin programul InnoStars Awards 2020.

LEDD 

LEDD - Diagnosticul diferențial în ecografia pulmonară este o soluție propusă de start-up-ul AIMED, care își propune să introducă o soluție nouă, rapidă, non-invazivă, cu costuri reduse, disponibilă pe scară largă, pentru diagnosticul diferențial al cancerului pulmonar și al pneumopatiilor interstițiale pulmonare, bazată pe procesarea ecografiei transtoracice și algoritmi de inteligență artificială, soluție care poate fi folosita și in etapa de monitorizare a pacienților pentru urmărirea evoluției afecțiunilor pulmonare.

Startup-ul a fost, alături de Tully, unul dintre cele două din România selectate printre semifinaliștii InnoStars Awards, programul EIT Health pentru startup-urile “early stage” din regiunile Europei Centrale, de Est și de Sud. 



Citeste si