- 3 Ianuarie 2023
Startup-uri românești despre care am scris în 2022, de urmărit în 2023 - partea a XV-a
Lista aceasta nu este una exhaustivă. Nu vom mai repeta startup-uri și fondatori despre care am scris constant în acești ani. Evident că merită menționați, însă e clar că se dezvoltă de la sine și că vom scrie în continuare despre ei pe măsură ce apar noutăți despre business-urile lor.
În această listă ne vom concentra pe startup-urile cu care am vorbit în 2022, care au trecut printr-un moment important anul trecut, cum ar fi extinderi, exituri sau investiții.
Aceasta este a 15-a parte a unei liste pe care am actualizat-o în perioada sărbătorilor de iarnă, când ne-am aflat și noi într-o pauză binemeritată, fără a uita, însă de cei mai interesanți jucători din acest ecosistem de startups din țara noastră.
- Dacă vrei să fii parte a creșterii ecosistemului, nu uita să te abonezi la newsletter-ul start-up.ro aici.
- Canalul nostru de YouTube dedicat tehnologiei poate fi descoperit la acest link.
- Iar canalul nostru de interviuri de business poate fi accesat aici.
Descoperiți mai jos o ultimă parte a unei liste cu companii care ne-au atras atenția în 2022 și despre care am scris pe start-up.ro. Rămâneți alături de noi pentru a descoperi poveștile din 2023.
NeurolabsNeurolabs este un startup care folosește datele generate sintetic pentru dezvoltarea modelelor de recunoaștere de obiecte, metodă care produce mai ieftin și mai rapid rezultate exacte.
Startup-ul a fost fondat în 2018. Paul Pop, Patric Fulop și Remus Pop au cofondat Neurolabs în momentul când erau studenți la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie). Studiau computer science și inteligență artificială și au gândit o soluție care să automatizeze experiența de la casele supermarket-urilor. Într-un singur an au reușit să formeze o echipă de 12 profesioniști, ingineri IT și oameni de business, alături de 3 consilieri de strategie cu experiență în zona tehnică.
Fondului de investiții din Bulgaria i s-au alăturat Techstart, Lunar Ventures și 7percent Ventures. Spre finalul lunii iulie 2020, echipa Neurolabs anunța încheierea cu succes a unei runde de finanțare de 1 milion de euro.
VBoardVBoard este o tablă virtuală interactivă construită special pentru predatul online. VBoard oferă comunicare în timp real între profesori și grupuri de elevi, atât prin intermediul tablei, cât și prin modulul audio-video inclus în ea.
Vboard funcționează ca o tablă virtuală la care profesorii se conectează cu elevii. Aceștia pot lucra pe dispozitivele lor și profesorul le poate vedea în timp real activitatea. De asemenea, se pot da și teste pe o tablă Vboard care să fie distribuite către toată clasa.
Startup-ul a atras până la acel moment investiții în valoare de aproximativ 5 milioane de dolari. Anterior acestei runde serie A, Machinations a obținut finanțări de 1,6 milioane de dolari din partea Seedcamp, GapMinder, Acequia Capital și a mai multor investitori angel de top.
Machinations.io este un start-up lansat în 2018 de Mihai Gheza, Radu Crăciun, Dana Gheza, Alin Moldovan și Joris Dormans, profesor la Leiden University Centre for the Arts in Society (Olanda). Bazele logicii Machinations.io au fost puse în 2012 la Universitatea din Amsterdam de către Joris Dormans în timpul cercetării pentru doctorat.
Meetgeek.aiLa mijlocul lunii iunie a anului trecut, Early Game Ventures a finanțat cu încă o jumătate de milion de euro Meetgeek.ai, un startup de tehnologie care construiește un asistent AI ce ajută echipele să preia controlul asupra ședințelor lor. Prima investiție a fondului în startup-ul românesc, care construiește un ”asistent” AI care-ți transcrie convorbirile, a avut loc în primăvara lui 2021.
Meetgeek este folosit frecvent de echipele de vânzări, specialiștii în recrutare de personal și consultanți, dar este foarte util și pentru întâlniri interne sau pentru predarea cursurilor. Utilizatorii apreciază mai ales abilitatea Meetgeek de a declanșa fluxuri de lucru automate cu ajutorul cărora pot salva înregistrările întâlnirilor, dar și momentele cheie, în aplicații precum CRM, ATS sau de gestionare a sarcinilor (task management).