- 8 Ianuarie 2021
Startup-uri românești pe care să le urmărești în 2021 - partea a 2-a
UniApply este un startup care construiește o platfomă ce facilitează managementul relației dintre facultăți și studenți, procesul de selectare a unei facultăți și aplicarea propriu-zisă. Compania are target global, cu atenție deosebită acordată studenților din China și India care aplică la facultăți din Europa de Vest. Pe piața românească, UniApply operează sub denumirea vreaulafacultate.ro și are ambiția de a deveni platforma de referință pentru admiterea noilor studenți în ciclul de învățământ universitar.
Înaintea sărbătorilor de iarnă din 2020, echipa UniApply anunța primirea unei investiții din partea fondurilor Early Game Ventures (investitor principal), a Simple Capital și a unui grup de angel investors.
“Vrem să liberalizăm educația și să oferim o șansă corectă fiecărui student în a își găsi universitatea potrivită. Reducem rata de abandon ajutând studenții să înțeleagă care sunt opțiunile lor, dar mai ales prin faptul că lucrăm îndeaproape cu ei și folosim tehnologii moderne ca ML și RPA pentru a eficientiza toate procesele. Aplicația în sine este automatizată de platforma noastră, ce e important e să alegi bine universitatea, iar aici intervine magia UniApply. Au aplicat prin noi 13.000 de actuali studenți, oameni cărora le-am îndeplinit visele. De două luni a început drumul nostru internațional și vrem ca în 5 ani să avem peste un milion de studenți aplicanți. Viitorul e dat de educație, iar noi aducem educația mai aproape de oameni”, spunea pe 22 decembrie Andrei Nicolae, unul dintre fondatorii UniApply.
R-CREATER-CREATE este un startup ce promovează soluții de economie circulară. În luna decembrie, fondatoarele R-CREATE anunțau faptul că startup-ul a obținut în urma campaniei desfășurate prin intermediul Seedblink angajamente din partea investitorilor în valoare de 253.000 euro pentru dezvoltarea primei platforme de economie circulară din România.
Ca urmare a investiției atrase, R-CREATE a cedat 17.8 % din acțiuni. Valoarea post-money a companiei este de 1.250.000 Euro.
Utilizarea soluției returnabile propuse de către R-CREATE ajută la diminuarea semnificativă a cantităţii de ambalaje de unică folosinţă şi a poluării. Produsele comandate online sunt livrate clientului de către curier în ambalajul lor primar şi sigilate în ambalajul returnabil R-CREATE. Clientul desigilează, preia produsul şi înmânează ambalajul returnabil R-CREATE curierului. Astfel, ambalajul reintră în circuitul de livrare şi prin procedura standard de retur. La finalul ciclului de viaţă al fiecărui ambalaj, R-CREATE asigură colectarea şi reciclarea lui.
R-Create a creat și un sistem de curierat pe bicicletă în parteneriat care folosește ambalaje refolosibile. Startup-ul estimeaza că această soluție va înlocui 5 milioane ambalaje de unică folosință din economie.
InnoshipInnoship este un startup care a dezvoltat o soluție de tip SaaS (software as a service) care permite business-urilor din retail și ecommerce să administreze eficient propriile contracte de curierat și multiplele opțiuni de livrare. Startup-ul a primit anul trecut o investiție de tip Seed de la GapMinder VC în valoare de 550.000 de euro, la doar șase luni de la lansarea comercială a Innoship, fiind determinată de rata impresionantă de adopție a soluției pe piață.
Compania a implementat soluția Innoship pentru primii clienți la începutul anului 2020 și gestionează în acest moment aproximativ 20.000 de comenzi zilnice. Soluția Innoship poate fi integrată cu toate platformele mari de comerț electronic, warehouse management system, ERP (enterprise resource planning), fulfillment și marketplace active în România și la nivel regional.
Innoship optimizează interacțiunile dintre retaileri și curieri, eficientizând costurile aferente serviciilor de curierat cu până la 25% și crescând performanța de livrare cu până la 15% printr-o alocare dinamică a comenzilor în funcție de criteriile selectate de retailer în platformă.
Startup-ul Innoship a fost fondat în 2019 de o echipă de seniori în sectorul de retail, supply chain, curierat și IT. Partenerii-fondatori - Daniel Nicolae, Andrei Paul, Dan Ungureanu și Robert Tănase - au o experiență îndelungată în companii precum Orange, Penny și Urgent Cargus. Cătălin Grigorescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați specializați în tehnologie din țară și din regiune s-a alăturat echipei în 2020, în calitate de investitor și advisor strategie și afaceri.
Aici găsești o primă selecție de 7 startup-uri pe care să le urmărești în 2021. RinghelRinghel este o companie lansată în 2014, fiind principalul furnizor de software din România ce se adresează companiilor care activează în industria de energie electrică și gaze. În vara anului trecut românii s-au clasat pe locul 1 la cea de-a cincea ediție a CEE Startup Challenge, o competiție organizată de platforma internațională Vestbee.com, prin care investitorii și corporațiile se pot conecta cu startup-uri remarcabile din Europa Centrală și de Est.
Compania Ringhel a crescut nivelul de digitalizare a companiilor de energie electrică și gaze, prin software de tip ERP și CRM de înaltă calitate, ajutându-le astfel să-și gestioneze întregul flux de business prin procese inovatoare bazate pe automatizare.
Soluțiile software Ringhel sunt concepute astfel încât să permită companiilor de energie și gaze să se adapteze cu ușurință noilor cerințe și reglementări din piață și să-și gestioneze activitățile 360 grade, evitând cât mai mult intervenția și erorile umane.
La acel moment din 2020, valoarea Ringhel era estimată la aproximativ 7 milioane de euro, având potențialul de a-și crește rapid valoarea prin lansarea PROCESIO, cea mai recentă tehnologie a companiei de software.
PROCESIO este gândită ca o platformă de tip Saas No-Code și se adresează angajaților fără abilități de programare, permițându-le acestora să asambleze componente software ready-made, pentru a crea aplicații noi care să ajute la eficientizarea activității individuale, la nivel de departament sau organizație.
La jumătatea lunii iulie, Ringhel a atras pentru PROCESIO o investiție de tip seed de 550.000 de euro, prin intermediul platformei de equity crowdfunding Seedblink, într-un timp record de 3 zile. În plus, alți noi investitori sunt dispuși să investească în tehnologia PROCESIO, ducând astfel runda de finanțare la 650.000 de euro.
În plus, echipa Ringhel își propusese să facă o investiție de serie A în ianuarie 2021, atrângând 3 milioane de euro, plan care va crește și potențialul companiei de a deveni unicorn.
Despre Ringhel am scris pe larg în acest articol.
CODA IntelligenceIdeea pentru ceea ce este acum CODA Intelligence a pornit în cadrul Hackathonului Innovation Labs în 2015, unde echipa CODA Intelligence a propus o soluție continuă de analiză și management al vulnerabilităților cibernetice.
În vara anului trecut, echipa startup-ului a primit 800.000 de euro în cea mai recentă rundă de finanțare accesată, la care au participat Early Game Ventures, ROCA X și Marius Alexe ca angel investor. Investiția avea ca scop expansiunea produsului CODA Footprint pe piata din Statele Unite, o platformă de cyber security dedicată IMM-urilor, și licențierea acesteia pe piața din Statele Unite.
”CODA Footprint aduce cea mai mare valoare companiilor mici, care au probleme de securitate sau conformitate, semnalând proactiv riscurile și amenințările reale, simplificând managementul vulnerabilităților informatice într-un proces ușor de înțeles și prioritizat de oameni de business care nu au un background tehnic”, spunea în iunie 2020 Cristian Săndescu, CTO și cofondator CODA Intelligence.
NeurolabsNeurolabs este un startup care folosește datele generate sintetic pentru dezvoltarea modelelor de recunoaștere de obiecte, metodă care produce mai ieftin și mai rapid rezultate exacte.
Viziunea companiei este simplă: democratizarea Computer Vision depășind barierele de adopție a acestei tehnologii. Neurolabs înlocuiește datele reale necesare antrenării algoritmilor Computer Vision, date care sunt greu de obținut și costisitoare.
În schimb, Neurolabs utilizează date generate sintetic care oferă seturi masive de date diverse la costuri semnificativ reduse și într-o fracțiune de timp. Tehnologia proprie, propulsată de un motor de generare de date sintetice, permite dezvoltarea rapidă de soluții de recunoaștere a obiectelor în diverse scenarii și industrii, accelerând automatizarea sarcinilor vizuale repetitive.
Spre finalul lunii iulie 2020, echipa Neurolabs anunța încheierea cu succes a rundei de finanțare de 1 milion de euro. Runda a fost condusă de Lunar Ventures și Techstart Ventures, cu participarea 7percent Ventures, ID4 Ventures, Charles Songhurst și Andreas Wiese. Mick Halsband de la Lunar Ventures se va alătura board-ului companiei.
Totodată, pe 18 decembrie, românii au fost declarați una dintre cele două echipe câștigătoare ale competiției UiPath 2020 Automation Awards – CEE & Turkey Edition, primind și un premiu în valoare de 50.000 de euro din partea Microsoft.
Povestea pe larg a Neurolabs o puteți afla din acest material.
ProportunityDeși nu este un startup localizat în România, Proportunity este un business fondat de români. La mijlocul lunii decembrie, fondatorii au anunțat faptul că au primit 7,5 milioane de lire sterline investiție pentru a continua dezvoltarea startup-ului.
Proportunity a primit investiția de aproape 10 milioane de euro pentru a continua să ajute oamenii să-și ia credite de casă pe fondul boom-ului imobiliar post-lockdown din Marea Britanie. Noua investiție va permite startup-ului să ajute mai mulți oameni să-și cumpere prima casă. Proportunity a avut o creștere fulminantă în ultimele 2 luni, dublându-și portofoliul.
În septembrie, Proportunity a fost acceptat în programul Tech Nation, care selectează și accelerează cele mai promițătoare scaleup-uri britanice din domeniul financiar.
Un material complet despre Proportunity poți citi în acest articol de pe start-up.ro.