- 27 Noiembrie 2017
Startup-urile care schimbă sectorul energetic: s-au ales câștigătorii competiției PowerUp!
Finala competiției a avut loc pe 22 noiembrie la Budapesta, iar cele mai bune 12 startup-uri au prezentat soluțiile lor inovatoare juriului și a investitorilor. Echipele au fost formate din câștigătorii finalelor regionale care au avut loc în Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia, Estonia, România, Bulgaria, Croația și Grecia.
Finaliștii au fost selectați din 158 de echipe din 24 de țări din Europa Centrală care s-au alăturat acestei competiții. Miza concursului a fost una ridicată datorită accesului oferit câștigătorului la acceleratorul Highway, acesta fiind unul dintre cele mai bune programe din industria cleantech din Europa. România a fost reprezentantă de către Andrei Toma, cu proiectul HOMEPOD.
Câștigătorul ediției de anul acesta a competiției internaționale este HeatVentors din Ungaria. Rita Farkas și Zoltán Andrássy au prezentat o soluție care permite stocarea energiei termale cu ajutorul materialelor de schimbare a fazelor care pot salva până la 90% spațiu și până la 20-40% energie cu 0,5-2 ani rată de recuperare a investiției.
Tehnologia are o varietate de aplicații pentru stocarea energiei termale: de la tehnologii de înghețare la aplicații de răcire și încălzire pentru confort, surse de energie regenerabilă, tehnologii industriale și termocentrale solare concentrate. HeatVentors a fost premiat cu 20.000 euro și are șansa de a participa la prestigiosul accelerator Highway.
”Echipa câștigătoare răspunde uneia dintre cele mai mari nevoi din sectorul energetic: nevoia de noi soluții eficiente de stocare a energiei. Pentru noi, acest aspect constituie cea mai mare provocare în acest moment”, spune Łukasz Świercz, Business Creation Officer al InnoEnergy pentru Europa Centrală și președintele juriului.
Locul doi și premiul de 10.000 euro a fost câștigat de către FLASC din Malta, un dispozitiv de stocare a energiei care se integrează într-o platformă flotantă, în timp ce locul trei și premiul de 5.000 euro a mers către VIA ALTA din Republica Cehă, o tehnologie pentru producția de biocombustibil din deșeuri biodegradabile.
Oferim sprijin în mod activ, verificăm modelul de business și dacă compania necesită un agent de vânzări. Încercăm să nu interferăm ci doar să oferim soluții și să deschidem uși către afacerea noastră și către partenerii noștri academici din întreaga Europă. Acesta este obiectivul principal a competiției PowerUp!”, menționează Jakub Miler, organizatorul acestei competiții și CEO Inno Energy Europa Centrală.
Participarea la Highway a fost acordată de Mebius, câștigătorul Wild Card, premiu special oferit din partea partenerului global – MOL Group.
Înainte de marea finală, participanții au petrecut două zile verificând modelul lor de business și lucrând asupra abilităților de prezentare. Antrenorii și mentorii au lucrat cu traineri din Europa Centrală experți în afacerile de business, precum Gleb Maltsev din Estonia, Rafał Szczepanik din Polonia și Costas Troulos, Grecia.
”Workshop-urile din timpul bootcamp-urilor au permis verificarea percepției asupra businessului. A fost o experiență valoroasă excepțională. Suntem mândrii cu această victorie și credem că am realizat o afacere bună”, spune Zoltán Andrássy, reprezentantul HeatVentors.