- 23 Iulie 2020
Patru startup-uri românești transformă tehnologia într-o unealtă de ultimă generație pentru agricultori
Printre startup-urile inovatoare în agricultură se numără și Agritech Center, BeeLog, Solarino și VetFast, parte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge, lansat la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest și EFSE DF.
Agritech CenterStartup-ul românesc Agritech Center investește 40.000 de euro pentru dezvoltarea unei piețe online dedicate producătorilor locali din domeniul agriculturii în relația cu alte companii care oferă servicii în acest domeniu, dar și cu distribuitori și comercianți interesați de produse românești. Platforma Agritech Center va fi disponibilă din toamna acestui an.
Marketplace-ul Agritech Center se adresează, practic, fermierilor, procesatorilor de materie primă, comercianților de cereale, distribuitorilor de inputuri pentru agricultură, producătorilor de echipamente și mașini pentru agricultură, furnizorilor de servicii logistice în domeniu, dar și băncilor și altor instituții de credit sau asigurare care vizează acest sector și chiar furnizorilor de soluții IT care digitalizează și automatizează diverse procese din lanțul de producție și distribuție.
Obiectivul Agritech Center este să scurteze și eficientizeze procesul de vânzare de produse din agricultură locală, oferind producătorilor acces direct la cumpărători interesați și posibilitatea de a-și pune pe piață produsele la un preț corect, prin organizarea de licitații pentru produsele lor.
În același timp, Agritech Center își propune să automatizeze organizarea lanțului logistic pentru agricultori și să asigure acces mai simplu și mai rapid la soluții de finanțare sau asigurare a culturilor.
BeeLogO altă aplicație care poate fi de mare ajutor în apicultură a fost gândită de apicultorul Gabriel Postolache, membru fondator al Cooperativei Apicole Stupinele Bistriței, după propriile nevoi, în colaborare cu antreprenorul Cezar Nourescu.
Soluția lor de digitalizare și automatizare a proceselor dintr-o stupină este menită să ajute apicultorii să evite pierderile de timp și resurse și chiar să reducă mortalitatea în familiile de albine.
Apicultorii pot obține mai mult liber sau chiar capacitatea de a administra o fermă apicolă mai mare în decursul unui sezon de lucru în stupină și chiar monitorizarea fermei în perioada de hibernare a albinelor. Soluția BeeLog urmează să fie disponibilă apicultorilor în a doua parte a acestui an.
”BeeLog a pornit din nevoia proprie de a îmbunătăți eficiența muncii în stupină prin intermediul tehnologiei. În scurt timp, însă, ne-am dat seama că în România, al doilea cel mai mare producător de miere din Uniunea Europeană, cea mai mare parte din cei aproape 2 milioane de stupi sunt gestionați tradițional, deși tehnologia poate simplifica enorm activitatea unui apicultor și îi poate asigura un control mai bun al stupinelor, al producției, al costurilor și, poate cel mai important, al riscurilor cu care se confruntă o stupină în perioada activă”, explică Gabriel Postolache.
Soluția BeeLog constă într-un sistem hardware și software care comunică activ și pasiv orice informație despre starea familiilor de albine.
Apicultorii pot monitoriza situația stupinelor de la distanță și pot accesa informațiile în timp real, pe orice dispozitiv, într-un proces complet digital.
Astfel, BeeLog le oferă apicultorilor oportunitatea să gestioneze mai eficient stupinele, să ia măsuri atunci când anumiți indicatori pun în pericol stupul sau sănătatea familiilor de albine și, pe termen mediu, să-și dezvolte capacitatea de producție.
SolarinoStartup-ul Mobile Control lansează un sistem inteligent dedicat agricultorilor, prin care aceștia obțin control complet asupra serelor agricole, într-un proces automatizat, de la distanță, prin telefonul mobil.
Soluția Solarino presupune integrarea de infrastructură hardware și software care conectează sistemele clasice și monitorizează principalii indicatori dintr-o seră, asigurând condițiile de creștere în mod autonom, cu intervenție umană minimă, a culturilor de legume și verdețuri.
”Ideea a pornit la un târg agricol unde am prezentat aplicabilitatea într-o seră a soluțiilor noastre bazate pe Internet of Things, dezvoltate 100% în România. Acolo am înțeles cât de mare este, de fapt, nevoia de soluții automatizate care să simplifice și să eficientizeze activitatea fermierilor în agricultura din România și am decis să transformăm prototipul într-o soluție reală, disponibilă la scară largă”, spune Petrișor Ilie, cofondator Mobile Control.
Solarino transformă o seră operată tradițional într-una SMART dotată cu tehnologii de automatizare de ultimă generație. Sistemul monitorizează automat microclimatul serei și transmite informări fermierului, pe telefonul mobil, privind parametrii din seră.
Mai mult, Solarino permite automatizarea parametrilor esențiali din seră, precum temperatura, iluminarea, umiditatea și ventilația, asigurând condițiile optime în funcție de tipul culturii.
Soluția dezvoltată de Mobile Control poate fi complet personalizată prin module configurabile, în funcție de cerințele agricultorilor și de nevoile specifice pentru legumele crescute în seră.
Toate versiunile sunt WiFi sau cu router 3G integrat pentru comunicare continuă, în timp real, cu serverele de gestiune.
Sistemele sunt autonome și pot funcționa chiar și fără acces la internet câtă vreme nu este necesară modificarea parametrilor serei sau monitorizarea în timp real a microclimatului.
VetFastProgramatorul și antreprenorul local Alexandru Pavel, co-fondator al fermei de animale Ograda Veseliei din județul Constanța, a creat un startup de tehnologie în domeniul veterinar care conectează crescătorii de animale din mediul rural cu medici veterinari din proximitate.
Soluția VetFast ajută crescătorii să găsească rapid un medic veterinar, direct în platformă sau prin aplicația mobilă, atunci când animalele din fermă au nevoie de îngrijiri și pot ține o evidență a stării de sănătate a fiecărui animal printr-un carnet digital de sănătate veterinară.
”VetFast a pornit la începutul acestui an după o întâmplare la ferma Ograda Veseliei, unde avem multe animale pe care copiii pot veni să le vadă, să le hrănească și să interacționeze cu ele. Unul dintre animale a murit neașteptat, situație care putea fi prevenită dacă starea de sănătate era monitorizată, iar semnele de boală ar fi putut fi observate la timp”, povestește Alexandru Pavel, fondatorul VetFast alături de medicii veterinari Nicolae Bercaru și Anca Cioran și cofondatorul fermei Ograda Veseliei.
”Dincolo de nevoile de care ne-am lovit la fermă de-a lungul timpului pentru servicii veterinare rapide sau sfaturi medicale punctuale în contextul unei lipse acute în mediul rural de suficienți medici disponibili, am realizat că monitorizarea în timp real a animalului poate ajuta la acordarea îngrijirilor veterinare necesare la timp și la prelungirea vieții animalului”, explică Pavel.
Pe VetFast, fermierii pot crea astfel un carnet de sănătate pentru fiecare animal, în care să păstreze istoricul medical al acestuia, extrem de util medicului veterinar atunci când este necesară o intervenție.
Totodată, VetFast lucrează la un dispozitiv de monitorizare în timp real a animalelor, astfel încât fermierii să știe în orice moment unde se află animalul și să măsoare indicatori relevanți privind starea de sănătate, putând depista din timp eventuale semne de îmbolnăvire.
Cele patru proiecte inovatoare fac parte din programul Food & Agri Tech Challenge, o inițiativă Impact Hub Bucharest și EFSE DF de susținere a antreprenorilor care își doresc să aducă schimbări inovatoare prin tehnologie în industria alimentară și în agricultură.
Patru startup-uri româneşti care inovează sectorul alimentar și încurajează un stil de viață sănătosCu o componentă de bootcamp și una de pre-accelerator de 6 luni, Food & Agri Tech Challenge a ajutat 8 startup-uri să înțeleagă oportunitățile oferite de cele două industrii și cum să accelereze procesul de creștere de la idee la prototip validat și intrare în piață.
La finalul lunii iulie 2020, participanții programului vor prezenta proiectele și evoluția lor din ultimele 6 luni în cadrul unei întâlniri la care vor fi prezenți mentori și investitori.