Stick-ul USB pe care l-ar folosi și James Bond

La fel cum și mașina Aston Martin al lui James Bond pare un autovehicul normal, și acest stick USB Kingston pare să fie unul obșnuit, însă la fel ca mașina agentului 007 și stick-ul USB poate face câteva trucuri speciale.

La o primă vedere stickul USB DataTraveler2000 de la Kingston, mai ales cu carcasa pusă, arată ca unul obișnuit. Însă după ce-l scoți din carcasă observi că are pe o parte 11 butoane (cifre de la 0 la 9 și un buton pe care e desenată o cheie). Asta pentru că acest stick este securizat și doar cel care știe codul poate accesa informația stocată pe acesta. Este un stick USB pe care îl folosești cineva care lucrează cu informații sensibile, fie ele de ordin privat sau guvernamental. Ceva ce ar folosi James Bond, nu? Nu de cineva care pune poze pe el să le ducă la un magazin să-și scoată fotografiile din vacanță. Acesta este disponibil în mai multe variante de spațiu de stocare. Noi l-am avut pe cel de 64 GB (57 GB utilizabili).

DataTraveler2000 de la Kingston are o baterie reîncărcabilă care-ți permite să introduci un PIN format din format din 7-15 cifre. Dacă bateria se descarcă nimic nu se întâmplă cu securitatea stick-ului sau cu conținutul de pe acesta. Tot ce trebuie să faci este să-l bagi într-un port USB ca să se încarce.



Ca să accesezi conținutul de pe stick trebuie să formezi codul corect înainte de a-l introduce în portul USB, apoi primești acces. Altfel, nu poți vedea ce este stocat pe el, iar cei de la Kingston ne asigură că nu este vulnerabil la key loggers software/hardware, dar nici la atacuri de forță brută (mai multe detalii despre sistemul de protecție mai jos). Criptarea datelor este de tip 256-bit AES in XTS.

PIN-ul inițial al stick-ului este 11223344, însă, din fericire, acesta poate fi schimbat și poți să alegi ce cod vrei tu. Ar fi bine să ții minte codul pentru că altfel nu mai poți accesa datele de pe dispozitiv. Ca să schimbi codul trebuie mai întâi să introduci codul presetat apoi să apeși de două ori pe butonul cheie și să-ți introduci codul personal. Trebuie să faci asta de două ori, ca să nu existe schimbări accidentale de PIN.



Interesant este că stick-ul Kingston nu te lasă să pui un cod PIN format din aceeași cifră de șapte ori sau cifre consecutive. Deci ești protejat de propria inconștiență. Așadar, ca să pui un cod ușor de memorat, dar greu de ghicit ar trebui să te gândești la un cuvânt pe care să-l formezi cu cifrele de pe stick, pe care sunt inscripționate și literele alfabetului (pentru cei mai în vârstă - ca pe vremuri când scriam SMS-uri pe telefoanele cu butoane). De exemplu: startupro tradus în cifre este 782788776.

O altă funcție de securitate interesantă este că stick-ul rămâne deblocat timp de 30 de secunde după ce a fost introdusă parola până când este introdus într-un port USB. Ceea ce face imposibilă deblocarea lui acum și accesarea acestuia două ore mai târziu, fără reintroducerea parolei.

Funcțiile de securitate continuă și poți face astfel încât stick-ul să se afle în modul „read-only”, astfel încât nimeni altcineva decât tine să poată modifica informația aflată pe acesta. În plus, poți alege o perioadă de timp pentru blocarea automată, chiar dacă acesta rămâne introdus în portul USB. Astfel, atunci când te duci la cafea să nu aibă nimeni acces la stick cât timp ești plecat. Poți să setezi timpul de blocare într 1 minut și 99 de minute.



Pentru că este o unealtă care ar putea fi folosită în companii și dată către angajați, stick-ul DataTraveler2000 poate avea un Admin PIN care poate fi folosit pentru a debloca dispozitivul în care un angajat a uitat PIN-ul sau poate fi folosit pentru a recupera date de pe acesta.

Cum funcționează sistemul de protecție împotriva atacurilor de tip brute force. Dacă stickul are stabilit un PIN de Admin și unul de utilizator, iar atacatorii încearcă să ghicească codul de utilizator, dar dau greș (introducerea codului greșit de 10 ori la rând) atunci PIN-ul va fi șters și datele vor putea fi accesate doar cu codul de Admin. În caz contrar, dacă se încearcă ghicirea PIN-ului de Admin, dar nu se reușește atunci toate datele sunt șterse, dar și codul PIN și se revine la cel default.  

În ceea ce privește performanța stick-ului, acesta este unul obișnuit și am obținut rezultate bune, cu stick-ul introdus într-un port USB 3.0. În copierea mai multor clipuri video (mărime cumulată 4 GB) am avut o viteză de copiere de puțin peste 110 MB/s pentru un timp total de copiere de aproximativ 40 de secunde. Într-o altă tranșă de transfer, am copiat aproximativ 7000 de fișiere de diferite tipuri (cumulat 1,3 GB), iar timpul de copiere a fost de 1 minut și 47 de secunde (viteze cuprinse intre 1 MB/s și 40 MB/s).

Am rulat și un test de benchmark cu AS SSD Benchmark și stickul Kingston a avut o viteză de citire 159,80 MB/s secvențial și o viteză de scriere de 126,79 MB/s. (vezi și restul rezultatelor obținute în imaginea atașată mai jos).



Stick-ul este disponibil la retaileri, iar varianta de 4 GB o poți cumpăra de aici pentru 257 de lei. Este clar că nu este un dispozitiv pentru omul de rând, însă ar putea fi util pentru cei care au nevoie de securitate și de mobilitate, cei care lucrează cu date sensibile ce trebuie să nu ajungă în mâinile nepotrivite.




Citeste si