- 8 Iunie 2021
Storis, aplicația de cărți audio ce oferă conținut exclusiv în română
Citește aici despre investiția căutată de Storis pe Seedblink, în valoare de 700.000 de euro.
Pe scurt, Storis este o aplicație de audiobooks, ebooks și podcasturi exclusiv în limba română, prin care Cătălin Meșter și-a propus să democratize accesul la cărți și să poată aduce mii de titluri, care pot fi accesate în orice moment și de oriunde, pe smartphone-urile și tabletele românilor.
”Înainte de Storis, am fost implicat în proiectul Bookups — o aplicație care facilita cluburile de lectură — însă, ca unul dintre efectele pandemiei, acest proiect nu a continuat. Apoi, m-am întâlnit cu Dan Vidrașcu de la Litera (ex-CEO Elefant.ro) și, din discuțiile noastre, m-am conectat și am dezvoltat ideea de aduce românilor acces neîngrădit la cărți digitale, printr-o aplicație românească. Experiența lui din domeniul pieței de carte, alături de experiența mea de antreprenor și strateg de produs, mi s-a părut combinatia perfectă pentru a executa acest produs — nu doar la nivel local, ci și la nivel global”, ne povestește Cătălin Meșter despre ideea lansării acestui proiect.
Pentru a-și putea pune în aplicare viziunea, a atras alături de el în proiectul Storis cei mai talentați oameni din România, cu un focus primordial pe User Experience, Product Development, Content Production și Marketing.
Planul lui Meșter este de a lansa oficial Storis în toamna acestui an, însă, până atunci, va iniția o campanie de finanțare pentru dezvoltarea Storis.
”Pentru a ne atinge obiectivele, o rundă de equity crowdfunding este programată pe platforma SeedBlink pentru iunie 2021, cu ținta de a atrage capital de 700.000 de euro. 300.000 de euro din această sumă vor fi investiți de către Grupul Editorial Litera”, explică Cătălin.
Utilizarea fondurilor va fi împărțită între dezvoltarea produsului - 22.9%, crearea de conținut -16%, marketing - 35.5%, cheltuieli cu personal - 24.11%.
Storis, 2.000 de abonați în 2021”Pe termen scurt, ne dorim ca anul acesta sa lansăm aplicația pe iOS, Android și web. Ne propunem un catalog de aproximativ 5.500 de ebook-uri, 900 audiobook-uri și peste 80 de podcast-uri. Pe termen lung, pe lângă extinderea continuă a catalogului și îmbunătățirea experienței aplicației, ne propunem să producem conținut original Storis, din ce în cel mai mult, dar și o extindere în alte țări unde există o oportunitate de digitalizare a pieței de carte”, dezvăluie fondatorul Storis, precizând faptul că până la finalul anului în curs și-a propus să ajungă la circa 2.000 de abonați.
”Faptul că pentru un abonament de doar 48 lei ai acces la mii de cărți este, din nou, foarte atrăgător pentru ca, într-un fel, democratizam informația și oferim acces la cărți la care, altfel, multă lume nu avea acces, din cauza prețului ridicat”, afirmă Cătălin Meșter.
Personal, consideră că lectura este principala modalitate prin care ne putem dezvolta și învăța, acesta fiind și motivul pentru care și-a dorit să le ofere acces cititorilor din România l a conținut valoros și de calitate chiar în limba noastră.
Potențial pentru scalabilitateFaptul că aplicația Storis este, la nivel de concept actual de dezvoltare, axată doar pe conținut în limba română nu i se pare o constrângere.
”Câtă vreme dezvoltăm un model sustenabil și un produs scalabil, vom avea și ușurința de a translata conținutul, în limba oricărei piețe pe care produsul nostru poate fi adoptat”, mai spune Meșter.
În ceea ce privește competiția pe care o poate avea Storis, cel puțin dacă luăm în considerare planurile de extindere internațională, Meșter menționează alte aplicații, precum Audible, Scribs sau Storytel.
”La nivel local, suntem deschizători de drumuri și avem un produs despre care credem, cu tărie, că va schimba piața. Dincolo de debutul pe piața românească, ambiția noastră este de scalabilitate internațională și pregătim, de la bun început, structura aplicației pentru acest pas”, declară Cătălin Meșter, precizând faptul că partenerul strategic pentru dezvoltarea Storis este Editura Litera, una dintre cele mai mari din țara noastră, conținutul fiind asigurat și de alte edituri mai mici precum și de producători independenți.