Învață să te relaxezi: de ce stresul e nociv pentru antreprenori

Stresul ne afectează pe toți în mod diferit, dar nu are un impact pozitiv asupra niciunuia dintre noi. Asupra antreprenorilor, impactul este și mai mare.

Andrew Medal este fondatorul agenției de digital Agent Beta și a ajutat companii precum Proctor & Gamble, Microsoft sau Warner Bros. El scrie despre stres și modurile în care îi afectează pe antreprenori pe site-ul entrepreneur.com.

"Toată lumea știe că stresul nu ne afectează doar bunăstarea. Dacă ești mereu îngrijorat, aspectul ți se modifică, somnul devine din ce în ce mai agitat și tu poți deveni neplăcut, chiar și față de cei care țin mult la tine. Dacă ești suficient de stresat - și simți stres pe o perioadă lungă de timp - capacitatea de a gândi îți va fi afectată, cu toate că nu vei realiza asta înainte de a fi prea târziu. Din toate aceste motive, dacă vrei să devii un antreprenor excelent, trebuie să înveți un lucru important: cum să te relaxezi", scrie Medal. 

Știm cu toți că a-ți începe propria afacere este mult mai stresant decât a avea un loc de muncă "la patron". Unii ajung să se laude cu cât de stresați sunt, cu cât de puțini dorm, dar adevărul este că stresul poate avea o influență negativă majoră asupra celor care sunt responsabili de propria lor companie. "Unul dintre motivele principale pentru care pornirea unei afaceri este atât de stresantă este pentru că un antreprenor este un lider. Nu doar că îți urmărești visul, dar îi convingi și pe alții să urmărească același vis alături de tine", mai spune Medal. 

El a identificat și trei moduri concrete în care stresul te afectează în calitate de antreprenor. 

1. Uiți lucruri importante din cauza stresului 

Cu toții știm că un pic de adrenalină poate fi un aliat bun atunci când ai de făcut lucrurile rapid dar, pe termen lung, stresul îți afectează grav memoria. Asta înseamnă că, în ciuda faptului că tu gândești mai repede, sunt șanse mari să ajungi să uiți lucrurile importante și să ajungi să iei decizii pripite din această cauză. Sunt studii care arată că stresul are efecte permanente asupra memoriei și că face creierul să îmbătrânească mai rapid.

2. Îți vei lua mai multe zile de concediu medical

Crezi că o pauză de prânz de o oră, timp în care să faci și o scurtă plimbare, este prea lungă, având în vedere programul tău haotic? Stresul te poate împinge să performezi la jumătate din capacitate pentru o perioadă lungă, afectându-ți negativ sănătatea. Stresul îți va face organismul să te forțeze să iei o pauză, chiar dacă tu nu ai niciun gând în acest sens. Dacă ești panicat suficient de mult timp, organismul îți va suprima sistemul imunitar. Asta înseamnă că te vei îmbolnăvi mai rapid, dar și că îți va lua mai mult timp să te însănătoșești. Exercițiile fizice te pot ajuta în această situație, dar dacă "nu ai timp să ajungi la sală", organismul tău va ceda. 

3. Vei fi mai nervos față de oamenii din jur

Unul dintre cele mai importante lucruri pentru un antreprenori este să-și mențină calmul în orice situație. Fie că vorbim despre criticile unui investitor, un cofondator care nu este de acord cu tine sau o eroare software, cel mai rău lucru pe care îl poți face este să răbufnești și să te manifești nervos în respectivele situații. Stresul îți va suprima abilitatea de a-ți controla ieșirille și îți va afecta stabilitatea emoțională. Într-o zi te-ai putea trezi "scuipând foc" în cel mai prost moment.

Așadar, trebuie să înveți cum să te relaxezi, cum să-ți gestionezi stresul și cum să iei o pauză dacă simți că lucrurile ajung să te depășească. La urma urmei, succesul în afaceri este pun proiect pe termen lung, iar tu trebuie să fii la capacitate maximă pe tot parcursul timpului. 



Citeste si