- 29 Septembrie 2021
Studenți din toată țara și din străinătate au dezvoltat soluții pentru telemedicină
Evenimentul a fost adresat atât studenților cât și absolvenților dornici să își testeze ideile și să aducă o potențială soluție pentru telemedicină.
HIVE | Telemedicine Hackathon a fost cel de-al cincilea eveniment din seria de hackatoane organizate de către Departamentul de Sănătate Publică, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, în colaborare cu compania Telios Care.
Demersul a început la nivel local, având ca participanți studenți ai universităților clujene, ulterior alăturându-se studenți din toată România, dar și din alte țări.
În acest an, au fost abordate diferite teme din vastul subiect al Telemedicinei. Printre acestea, participanții au fost provocați să își aleagă unul dintre următoarele domenii: Digital Health, InsurTech și Pharma.
Hackathonul a urmat structura unui eveniment de 4 zile, desfășurat integral în limba engleză, începând 3 traininguri în primele două zile, urmate de încă două zile de hackathon.
Acesta a fost un eveniment online, desfășurat pe platformele Discord și pe Zoom, astfel încât atât participanții cât și mentorii să aibă posibilitatea de a se conecta de la distanță, indiferent de locația în care s-au aflat.
În cadrul hackathonului au existat participanți atât din România, cât și din alte țări, precum Anglia sau Olanda.
Participantii au beneficiat de trei traininguri pentru a-i pregati de competitie: Innovation in Healthcare and Social services realizat de Dr. Ion-Gheorghe PETROVAI, Director Inovatie si Co-Fondator FreshBlood HealthTech, EITHealth RIS Hub pentru Romania, Digital transformation to product showcase, sustinut de Cristian Pătru, product designer la Fortech Investments si Pitching for innovation in Healthcare, oferit de Razvan Chereches, Director Executiv al Centrului de Inovare in Sanatate HIVE.
Fiecare echipă care a participat în cadrul hackathon-ului a avut în componență cel puțin 2 membri cu expertize diferite (absolvenți/studenți de la facultăți cu profil diferit). Au existat 8 echipe finaliste, care și-au prezentat proiectele pentru a fi evaluate de către un juriu format din experți în diferite domenii.
Membrii juriului au fost: Matt Henry- Vicepreședinte eDocAmerica și co-fondator Telios Care, Andra Migiu- Specialist în servicii financiare și gestionarea fondurilor UE, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, Marian Isac- HealthTech Executive, fost Country Manager la Boston Scientific si Cristina Grigore- fondator PEDITEL 1791.
În cele două zile de hackathon, echipele au beneficiat de mentorat pentru ideile lor din partea a 11 experți din domeniul tehnologiei și antreprenoriatului, după cum urmează:
- Medicine & eHealth: Dr. Stefan Busnatu, Dr. Adrian Danciu
- E-health- Delia Iliasa, Stefan Strilciuc
- IT - Valentin Filip
- Business -Nassim Abu Rjala, Florin Pop, Emmett King);
- InsurTech- Ciprian Bujor, Koen Vanvinckenroye
- Marketing, comunicare, antreprenoriat în sănătate Prof. Răzvan Chereches
Astfel, la finalul zilei de duminică, echipele concurente au avut ocazia să își prezinte în plen ideile inovatoare în telemedicină.
Premiul I a fost acordat proiectului Tech4Life
”Una dintre problemele trecute cu vederea în medicină este modul în care pacienții își iau de fapt medicamentele după ce au fost diagnosticați. Credința comună este că aceasta este în întregime responsabilitatea pacientului și că este normal pentru un pacient cu afecțiune cronică, de exemplu, sa înceapă sa ia un tratament, zilnic pentru tot restul vieții. În practică, este foarte greu să-ți formezi noi obiceiuri. Soluția echipei pentru a ajuta pacienții cu această provocare este o aplicație mobilă concepută pentru a ține evidența medicamentelor lor, a le reaminti când trebuie să o ia și a oferi recompense pentru a ține pasul cu planul lor de medicamente. Medicamentul ar fi extras din prescripția electronică stabilită de medic, astfel încât pacientul nu ar avea posibilitatea să-și schimbe planul. Pacienții ar avea, de asemenea, acces la informații despre medicamentele pe care le iau, astfel încât ei să știe exact la ce servesc medicamentele și care sunt contraindicațiile. În plus, s-ar putea adăuga urmărirea sănătății de bază, cum ar fi urmărirea greutății, tensiunea arterială și așa mai departe. "
Premiul al doilea fost acordat proiectului Tele-Tubbies
Scopul echipei în acest hackathon a fost de a rezolva următoarea problemă: lipsa asistenței medicale în zonele rurale ale României. Soluția lor este Tele-Ultrasound, unde ultrasonografiile se fac de la distanță, în timp real din mediul rural, conectate la un medic dintr-un oraș mare.