- 19 Octombrie 2020
Studiu Codecool: De ce ar alege românii o carieră în IT
Pentru a afla mai multe despre percepția românilor cu privire la domeniul IT, Codecool a realizat în perioada iunie-iulie 2020, studiul de piață „The Future is IT”. Obiectivul a fost determinarea gradului de interes pentru această industrie, fiind adresat potențialilor candidați pentru un job de specialist IT.
Conform rezultatelor studiului, industria IT este una foarte atractivă pentru publicul țintă, trei sferturi dintre respondenți declarând că sunt interesați de o carieră în domeniu.
Atractivitatea industriei, siguranța jobului și salariile mari - principalele beneficii ale domeniului IT
IT-ul s-a numărat printre primele 3 industrii alese de respondenți, când vine vorba de atractivitate, siguranța ce ține de stabilitatea domeniului și nivelurile salariale. Astfel, 64% din cei întrebați în ce domeniu ar dori să lucreze au ales IT-ul, urmat apoi de Industriile Creative (50%) și Telecom (38%). Din punct de vedere al siguranței joburilor pe termen lung, IT-ul ocupă primul loc, la o distanță considerabilă de celelalte industrii. 80% dintre respondenți au spus că îl consideră cel mai sigur, de două ori mai mulți față de următoarele opțiuni (sectorul Farma, Financiar și Telecom). Și în privința salariilor, IT-ul se află în topul preferințelor, 91% dintre respondenți considerându-l cel mai rentabil domeniu. Pe locurile următoare se clasează domeniul Financiar (57%) și Farma (35%).
În ceea ce privește așteptările salariale, pentru o poziție de programator junior fără experiență în domeniu, 40% dintre respondenți au spus că se așteaptă la un salariu net de 2001-3000 RON, 31% își doresc între 3001-4000 RON, 12% vor 4001-5000 RON, 8% vor mai mult de 5000 RON, în vreme ce 9% se așteaptă la mai puțin de 2000 RON.
Cursurile de programare - o opțiune de reconversie profesională pentru mulți
IT-ul este o opțiune ce oferă stabilitate din multe puncte de vedere, mai ales pe timpul pandemiei, când multe joburi au avut de suferit. Însă, pentru a putea activa în domeniu sunt necesare nu doar motivația și determinarea, cât și timpul alocat urmării unui curs și învățării de la zero a unui domeniu nou. Conform studiului, aproximativ o treime dintre respondenți au declarat că ar fi dispuși să dedice între 6 și 12 luni dobândirii abilităților de programare, tot atâția ar dori să termine cursul între 3 și 6 luni, în timp ce aproape un sfert sunt gata să investească până la un an în studii.
Întrebați dacă au urmat un curs de IT în trecut, doar un sfert dintre participanți au răspuns afirmativ, însă în momentul de față interesul pentru o astfel de specializare este foarte mare, 7 din 10 respondenți afirmând că își doresc să participe la un astfel de curs în următoarele 12 luni. Mai mult decât atât, tot atâția consideră că oricine poate învăța să programeze, cât timp este suficient de motivat. În acest sens, aproape jumătate din cei chestionați au declarat că s-ar orienta către domeniul IT pentru că sunt pasionați (44%) și tot atâția pentru că li se pare o oportunitate bună de reconversie profesională.
Limbajele de programare cele mai căutate sunt Java și JavaScript, dorite de aproape 60% dintre respondenți. Acestea sunt urmate de C++ și Python.
Cât despre metoda de studiu, cei mai mulți respondenți (27%) preferă să învețe asistați de mentori, online. Învățământul tradițional este următoarea preferință, fiind ales de 23% de participanți și urmat îndeaproape de cursurile online individuale (22%). De asemenea, îndrumarea unui specialist e foarte importantă pentru ei, 45% spunând că au nevoie de validarea unui mentor în procesul de învățare.
„Dacă anul trecut am realizat un studiu referitor la piața forței de muncă din domeniu și am adus în atenția publicului deficitul de specialiști în programare, anul acesta am vrut să analizăm măsura în care românii sunt interesați de un job în IT. Asta mai ales în contextul pandemiei Covid-19 și al schimbărilor generate de aceasta pe piața muncii, schimbări ce i-au determinat pe mulți să se reorienteze și să ia în considerare reconversia profesională. Iar prin intermediul sondajului putem afla cel mai bine nevoile oamenilor și le putem veni în întâmpinare”, declară Claudia Tamași, Country Manager Codecool România.
Studiul a fost realizat online, prin metoda CAWI, pe un eșantion de 1.864 de persoane, cu vârste peste 18 ani din România și cu interes pentru zona IT&tech.