- 18 Iunie 2020
Studiu - impactul pandemiei asupra investitorilor: au legat punga cu bani?
La polul opus, produsele alimentare și băuturile, dar și produsele farmaceutice au înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor.
Echipa Mazars Global Financial Advisory Services a intervievat recent lideri ai fondurilor de Private Equity și investitori din Europa, America și Asia pentru a înțelege provocările actuale, pentru a evalua gradul de optimism din perspectiva previziunilor, dar și pentru a afla mai multe despre cum aceştia plănuiesc să facă faţă situaţiei actuale.
74% dintre participanții la sondaj provin din fonduri de Leveraged Buyout (38%) și fonduri de creştere de capital (Growth Capital, 36%).
Din punctul de vedere al mărimii, majoritatea fondurilor au o dimensiune cuprinsă între 51 mil. euro şi 200 mil. euro, urmată de cele între 201 il. euro şi 500 mil. euro. Aceste două categorii de mărimi de fonduri reprezintă 68% din totalul respondenţilor.
O creștere istorică, dar prognoze de scădere a veniturilor pentru următoarele 12 luniStudiul Mazars - COVID-19 and the world of private equity - dezvăluie că liderii fondurilor de Private Equity se așteaptă la o scădere a veniturilor în următoarele 12 luni, ca impact imediat al COVID-19 asupra portofoliilor de companii.
50% dintre respondenți se așteaptă la o scădere a veniturilor între 11% - 25%, această valoare fiind valabilă pentru toate tipurile de fonduri, în timp ce aproape un sfert (22%) dintre participanți au optat pentru o scădere în intervalul 26% - 50%.
În ceea ce privește impactul asupra strategiei de exit a fondurilor, 79% dintre participanți au declarat că momentul ieșirii din companiile din portofoliul lor va fi întârziat/ amânat. Acest fapt nu este deloc surprinzător, având în vedere că aproximativ 90% dintre fonduri se așteaptă la o scădere a veniturilor.
Ca urmare a efectelor generate de COVID-19, a existat o mare diferenţă de opinie legată de priorităţile pentru următoarele 12 luni.
24% dintre respondenți au remarcat că gestionarea problemelor companiilor din portofoliul existent va fi o prioritate, în timp ce alţi 24% au declarat că nu va exista nicio schimbare în strategia lor.
45% dintre participanți au afirmat că în centrul atenției vor fi atât oportunitățile de achiziții în noi industrii, cât şi în cele de tipul „bolt-on” în extinderea portofoliului actual.
În mod clar, profesioniștii din industria de Private Equity sunt dornici să continue să caute oportunități. În timp ce se pare că exiturile vor fi întârziate/ amânate, nivelul de lichiditate din fondurile existente ne indică faptul că acestea vor continua să opteze pentru o diversificare a industriilor vizate, dar se vor orienta şi către tranzacţii mai mici, care să crească valoarea companiilor existente în portofoliu.
Cumpără, Vinde, Menţine poziţia, anticipând revenirea la normalLa întrebarea: „Când credeți că totul va reveni la normal?”, doar 1 din 5 respondenți (21%) a spus T3 2020, în timp ce 14% prognozează T4 2020, iar 61% au fost mai precauți, optând pentru 2021. Doar 4% au declarat că ne putem aştepta la un flux de activitate obişnuit în T2 2020.
Atunci când majoritatea respondenților (82%) consideră că vom avea o recuperare în formă de „U”, iar 10% în formă de „V”, putem spune că există o prudență firească cu privire la optimismul general din piață.
În ceea ce privește noile investiții, doar 6% dintre respondenti au estimat că se așteaptă să înceteze să caute noi investiții in viitorul apropiat.
Există un consens puternic legat de descrierea contextului actual ca ”business as usual”, când 74% au răspuns că nu numai că vor continua să caute oportunități, ci vor fi foarte deschişi şi pentru oportunităţi pe termen scurt. Răspunsurile denotă o atitudine pozitivă, cu apetit pentru investiţii şi noi oportunități, dar este dificil de previzionat un volum al tranzacţiilor pentru lunile următoare.
Dezvoltarea de pieţe noi în Europa Centrală şi de EstIndustria fondurilor de investiții, la nivel global, se situa la sfârșitul anului 2019 la un nivel record de lichiditate, estimat de consultanții Bain & Co. la aproximativ 2.500 mld. dolari. Această tendință este confirmată şi de către fondurile regionale de Private Equity active în România, care au atras în ultimii trei ani mai mult capital proaspăt de la investitori. În ciuda pandemiei şi a crizei economice, se poate observa aceeași tendință și din partea investitorilor strategici.
Există destul de multe companii din afara regiunii ECE, care au suficientă lichiditate pentru a o aloca dezvoltării investiţiilor în străinătate.
Astfel, strategia de creștere a acestora ar putea fi concentrată pe dezvoltarea de noi piețe prin achiziționarea de afaceri locale existente, iar ECE a reprezentat şi este în continuare o zonă de interes pentru ei, fiind un loc propice în care să dobândească clienți noi şi să îşi extindă prezenţa..
În ceea ce privește piaţa locală, unele industrii au fost mai afectate de carantină și de izolarea socială, în timp ce altele au reușit să reziste în această perioadă. În prima categorie se află industrii precum turismul, HORECA, companiile manufacturiere, în timp ce societăţile din sectorul tehnologic, farma și FMCG s-au putut adapta mai ușor noilor condiții.
”Problemele actuale ar trebui privite ca oportunități pentru toate părțile implicate. În ciuda limitărilor și condițiilor actuale, industria de M&A din România are potențial de a evolua într-o piaţă dinamică, având oportunități întâlnite, în mod normal, în perioadele de recesiune - cum ar fi vânzări rapide bazate pe lipsa de lichiditate, operaţiuni de fuziune, renunţarea la active neesențiale sau neperformante, dar şi recalibrarea portofoliului de investiții. Piața va continua să se extindă, pe măsură ce din ce în ce mai multe companii vor înţelege valoarea adăugată pe care o poate aduce un investitor strategic capabil să ofere finanțare nouă și know-how”, a menționat Răzvan Butucaru, Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars România.
România emergentă şi poziţia geopolitică favorabilăÎn perioada 2000 - 2019, an de an, România a înregistrat o creștere economică medie de 4,1%, atingând cea mai mare creștere din Uniunea Europeană. Poziția favorabilă în Europa Centrală și de Est, nivelurile de impozitare scăzute, dobânda scăzută și salariile competitive au determinat potențialii cumpărători și investitori să considere România o piață atractivă.
Conform Raportului - Inbound M&A 2019/2020 - realizat de către Mazars și MergerMarket , în 2019 regiunea ECE a înregistrat 726 de tranzacţii de M&A, același număr ca în 2018, în ciuda dificultăţilor mai mari resimţite la nivel global. Valoarea totală a tranzacțiilor a scăzut cu 12%, până la 42,3 MLD€.
Activitatea de M&A din România a înregistrat un moment de vârf în 2019, cu 50 de tranzactii (cu 61% mai mult decât cele 31 înregistrate în 2018) și o valoare totală de 815 MIL€ , cu 45% mai mare decât în anul precedent. Majoritatea tranzacțiilor au fost înregistrate în sectoare precum producția, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, imobiliar și construcții.
Specialiștii Mazars se așteaptă ca tendința pozitivă a pieței de M&A să continue şi în 2020. Trei dintre cele mai mari tranzacții semnate în primul trimestru al anului 2020 au fost:
- Preluarea prin tranzacții succesive (cea mai mare fiind în valoare de 280 mil. euro) a unei participații minoritare în Globalworth de către dezvoltatorul CPI Property Group SA;
- Preluarea operațiunilor cu numerar ale G4S de către Compania Brink;
- Transferul a 40 de depozite “onshore” de petrol și gaz din România de către OMV Petrom către Dacian Petroleum.