- 29 Septembrie 2022
SUA, în top 5 investitori privați în România. Domeniile care atrag investițiile americane
În cadrul conferinței, AmCham România a prezentat o serie de indicatori cu privire la nivelul investițiilor și schimburilor comerciale cu SUA, așa cum au rezultat din analiza datelor BNR despre investițiile străine în România și în urma unei cercetări realizate pentru AmCham de Universitatea Babeș-Boylai.
Astfel, potrivit raportului BNR despre investițiile străine în România, în anul 2020, soldul investițiilor directe și indirecte din SUA se ridică la 7,5 miliarde de dolari, ceea ce plasează SUA pe locul 5 în topul investitorilor străini, fiind cel mai important investitor din afara Europei.
Industriile care au atras cele mai multe investiții americane sunt cele tradiționale – producție, FMCG, agricultură, dar și industrii inovative, în special după anii 2000, precum tehnologia informațiilor și comunicațiilor sau domeniul serviciilor, fiind amplasate geografic în jurul celor mai mari poli de afaceri și centre universitare din România: zona București – Ilfov, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.
Cu peste 900 de companii americane înregistrate în România, țara noastră se situează în media țărilor din regiune, inclusiv în ce privește numărul de angajați ai acestor companii, care cumulează 2% din totalul forței de muncă active în România.
În ce privește schimburile comerciale, deși puternic determinate de distanța geografică, SUA este unul dintre puținele state către care România exportă mai mult decât importă. Comerțul dintre România și SUA a rămas stabil inclusiv în perioada crizei generată de pandemia de COVID-19 și a cunoscut o creștere constantă de la 1,8 miliarde de dolari în 2011, la 4,5 miliarde de dolari în 2021.
În cdrul evenimentului, oficialii AmCham au transmis importanța unei viziuni strategice, și a unei agende de acțiuni susținute atât la nivelul administrației centrale dar și locale, pentru dinamizarea investițiilor și a schimburilor comerciale în ambele sensuri.
Recomandările avansate pentru consolidarea unui profil investițional atractiv s-au referit la importanța stabilității legislative și fiscale, respectarea transparenței și a statului de drept, combaterea corupției, măsuri pentru a preveni erodarea avantajelor competitive ale României precum și operaționalizarea unei agenții de investiții funcționale și performante, după modelul țărilor care conduc topurile regionale în ce privește nivelul investițiilor americane.
Totodată, AmCham a subliniat importanța unor măsuri pentru dezvoltarea ecosistemului antreprenorial, așa încât afacerile românești să devină competitive pe piața americană într-un orizont de timp cât mai scurt.