Tabăra Startup Your Life: ”O afacere ar trebui să aibă în spate o viziune, un plan pe termen lung”

A cincea ediție a taberei de antreprenoriat Startup Your Life are loc între 23 și 26 mai la Hotel Royal din Poiana Brașov. Și de data aceasta, Alexandru Ion, fondatorul Nexus Gaming, și de câteva luni, unul dintre oamenii de marketing de la foodpanda, vă va învăța despre cum să faceți planificarea unui business.

Alex a trecut prin corporație pentru a ajunge să deschidă propriul business, cu bar tematic, pentru gameri, și săli de gaming, în 2013. Astfel și-a transformat în afacere pasiunea pe care o avea încă din copilărie, de când a descoperit calculatoarele. Și a continuat să facă business din gaming și să transforme jocurile în sport profesionist până în primele zile din 2019.

Atunci a preluat funcția de marketing manager în cadrul platformei de livrare foodpanda, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală de profil, și a decis să facă un pas înapoi in Nexus, business-ul său, lăsând deciziile în mâinile echipei.

Înainte de a-l vedea pe Alex la Startup Your Life, unde va ține workshop-ul de Business Model Canvas, adică va vorbi despre cum să găsești cel mai bun model de business și către ce te uiți la început, dar și pe parcursul afacerii, am stat de vorbă cu el despre decizia de a se întoarce într-o companie ca angajat și despre viitorul Nexus.

Am aflat de la el, totodată, și 3 elemente la care un fondator ar trebui să se uite în momentul în care construiește o afacere.

După cum spuneam, cu Alex te poți întâlni în tabăra de antreprenoriat Startup Your Life, între 23 și 26 mai. Ia-ți biletul de aici și beneficiezi de reducerea de 25% până pe data de 15 aprilie.

Având un business de succes și o echipă de sportive profesioniști premiați la multe campionate de gaming, de ce a ales să lucreze pentru foodpanda ca marketing manager și, practic, să facă pasul înapoi spre statutul de angajat? 

Contextul favorabil

”Cred că răspunsul la întrebarea asta este “Pentru că mi-am dorit.”. Am avut un context favorabil să aflu de oportunitate, mi s-a părut interesant și am aplicat”, ne povestește Alex.

Iar procesul de aplicare a fost unul ”ca la carte”: ”am fost nevoit să trec prin niște probe de evaluare (ca în orice corporație de altfel), ca ulterior să aflu că antreprenoriatul nu m-a stricat de tot”.

La baza deciziei sale de a lucra iar într-o corporație a stat faptul că și-a dorit să facă business/marketing la un nivel mai înalt. Adaugați și faptul că Alex este un mare gurmand iar foodpanda ”implică cumva mâncarea”, după cum spune el zâmbind, iar decizia a fost destul de ușor de luat.

 Înscrierile sunt deschise, iar până pe 15 aprilie poți să profiți de oferta Early Bird.

”Relația mea cu Nexus este mai mult una personală decât profesională, și afirmația asta ar trebui să lase destule de înțeles. Îmi place să cred că am o echipă foarte capabilă la Nexus care dezvoltă afacerea în absența mea și chiar cred că este pe mâini bune”, adaugă el.

Consideră că ar putea să se spună despre el că a eșuat ca antreprenor doar dacă business-ul Nexus ”ar păți ceva negativ doar pentru că nu mai sunt eu acolo. Rolul meu a fost acela de a crea un sistem care să funcționeze (de preferat fără mine), iar jobul meru acolo era mai mult unul de supervisor”.

Totuși Alex Ion nu s-a îndepărtat complet de Nexus. ”Avem în continuare planuri de viitor, chiar mai mărețe decât ce aveam în anii trecuți, dar întâi vom face și apoi vorbim despre ele”, menționează Alex.

Rolul meu a fost acela de a crea un sistem care să funcționeze (de preferat fără mine), iar jobul meru acolo era mai mult unul de supervisor

Și pentru că a menționat chestiunea planurilor, Alex vorbește și despre importanța planificării pentru reușita pe termen lung a unui business.

”Planificarea nu îți poate garanta reușită pe termen lung într-un business, dar mai poate reduce din riscuri, și sincer să fiu, oricum suntem expuși la zeci sau sute de riscuri pe parcursul unui an, așa că dacă este ceva ce putem face pentru a nivela terenul, ar trebui să o facem”, spune el.

La ce te uiți când construiești o afacere

După șase ani de antreprenoriat Alex Ion, care este unul dintre mentorii pe care îi veți întâlni în cadrul taberei de antreprenoriat Startup Your Life, are câteva lecții pe care își dorește să le împărtășească viitorilor fondatori de business.   

Așa că ne-a precizat trei elemente spre care te uiți în momentul în care construiești o afacere.

Să ai cu cine să “construiești” afacerea respectivă:

O afacere se face cu oameni, și fie că vorbim de asociați sau angajați, trebuie să conlucrăm cu niște oameni cu care să “putem face treabă”, sau cel puțin să simțim că putem.

Dacă ești singurul om din firmă, nu ai o afacere, ești un freelancer, ceea ce nu este deloc un lucru rău, însă cred că intră în altă categorie de antreprenoriat. Cel mai probabil în situația asta trebuie să te contruiești foarte mult pe tine însăți. 

Înscrie-te aici ca să rezervi un loc în tabăra Startup Your Life. Poți să rezervi un loc timp de 3 zile înainte de plată sau poți plăti instantaneu cu cardul bancar online.

Să existe Piața pentru afacerea respectivă:

Foarte mulți oameni care visează să înceapă o afacere se agăță de niște idei precum “Nu a mai făcut nimeni asta până acum. Sigur o să meargă!” - Greșit!

Îmi place să cred că dacă nu a mai făcut nimeni un anumit tip de business, probabil e din cauză că acel business nu are o piață în care să poată desfășura. Ani de zile toată lumea credea că Nexus merge pentru că a fost singurul “Gamer’s Pub” din București, dar noi rareori aveam luni în care nu eram pe pierdere. Mi se pare mult mai greu să încerci să creezi o piață decât să intri într-una deja existență.

Fără piață nu putem construi nimic, nu avem pentru cine să o facem.

Să fie ceva mai mult decât o modalitate de a face bani

Aici o să trișez voi zice mai multe lucruri la care mă uit. Încep prin a spune că afacerea respectivă trebuie să aducă o formă de valoare societății, să îmbunătățească viața unor oameni.

Businessul trebuie să fie suficient de flexibil încât să poți pivota. Foarte multe afaceri au început într-un domeniu de activitate și abia după ce au pivotat au reușit să fie sustenabile sau chiar profitabile.

În ultimul rând un business ar trebui să aibă în spate și o viziune, un plan pe termen lung - fie că e vorba de dominație mondială, fie că e vorba de o strategie de exit, fără o viziune nu cred că putem avansa foarte departe.

Ca să te convingi că trebuie să vii cu noi, citește acest material ca să afli cine sunt mentorii care vor fi alături de tine și de 24 de alți participanți la cea de-a cincea ediție a taberei de antreprenoriat Startup Your Life.

 



Citeste si