Talent Garden: locul unde se întâlnesc mințile creative

Alexandru Aron este un nume cunoscut în industria de advertising. A lucrat pentru Headvertising, D’Arcy, Odyssey sau McCann Erickson, și de ceva timp are propriul studio de creație, Dumping Marilyn.

De altfel, chiar acest proiect de freelancing a stat, într-o anumită măsură, la baza deciziei de a crea un spațiu altfel, după cum spune Alexandru, un spațiu care să strângă oameni din același domeniu cu cel în care activează el. În esență, oameni cu minți creative.

”După 13 ani de agenție, am trecut în freelancing. Totul a fost ok, am început să am mai mult timp, să-mi organizez timpul cum vreau. Pe de altă parte, totuși, am început să mă alienez destul de mult lucând din bucătărie sau din living. A început să-mi lipsească foarte mult partea de interacțiune pe care o aveam la birou”, povestește Alexandru, mărturisind foarte simplu că ”acest hub a apărut dintr-o nevoie foarte personală și dintr-un egoism al meu de a avea oameni mișto în jur”.

Așa că acum, de pe la finalul lui 2014, neoficial – adică din momentul în care au început să pună pe hârtie detaliile acestui business – și de 8 luni oficial – spațiul a fost inaugurat și a primit primii membri în luna ianuarie a acestui an -, Alexandru Aron este unul dintre cei patru co-fondatori ai Talent Garden Bucharest, un hub deschis în parteneriat cu rețeaua italiană de spații de coworking Talent Garden.

A început să-mi lipsească foarte mult partea de interacțiune pe care o aveam la birou

Locul de întâlnire al oamenilor de creație

Întâlnirea cu italienii a fost o întâmplare. Știa că vrea să deschidă un spațiu de coworking pentru oameni din industrii creative – de altfel, acesta este specificul hub-ului din București, deși rețeaua italienilor mizează mai ales pe zona de IT -, și că își dorește să-l lanseze într-un loc care să fie în concordanță cu specificul membrilor pe care Talent Garden Bucharest îi caută, și care să nu fie într-o clădire clasică de birouri, apăsătoare și restrictivă. Totodată, știa și că dorește să replice în acest spațiu măcar puțin din dragostea lui pentru Berlin și arhitectura modernă a orașului. Așa că a căutat ceva care să-i ofere acel ”feeling” industrial: beton și fier.

A găsit exact ceea ce căuta chiar dinainte de a contura planul pentru ceea ce avea să devină Talent Garden: fosta tipografie din clădirea B a Palatului Universului, locul care a strâns în ultimul an o bună parte din mințile creative din București și în jurul căruia se cam învârte generația tânără a capitalei (la subsol este teatrul Apollo 111, alături de Talent Garden este Beans&Dots, celelalte etaje ale clădirii fiind ocupate de birourile unor agenții de advertising, un studio de dans, un birou de arhitectură, un botanical bar).

O clădire cu mult noroc

”Era ianuarie 2015. Nu începuse niciun fel de lucrare aici, erau încă mașinile de tipărit. Practic, era o ruină. Știam clădirea dinainte, mai ales pentru că fuseseră tot felul de petreceri underground aici, printre mașinile de tipărit. Dar am zis că aceasta este spațiul pe care îl vreau. Cred că locurile, ca și oamenii, au karma lor. Clădirea asta are foarte mult noroc”, mai spune Alexandru.

Cred că locurile, ca și oamenii, au karma lor. Clădirea asta are foarte mult noroc

Alături de partenerii săi, co-fondatorul Talent Garden Bucharest a închiriat 750 de metri pătrați la parterul corpului B din incinta Palatului Universul. A urmat mai mult de un an cu lucrări de șantier și căutarea unor parteneri care să susțină, alături de ei, investiția în acest proiect. Adică vreo 140.000 de euro. Pentru că și-au dorit să le ofere membrilor cele mai moderne facilități: mobilier modular, partiții din lemn masiv și sticlă, sisteme de iluminat cu lumină naturală, o foarte bună infrastructură de internet.

Ce oferă Talent Garden Bucharest

Așa că Talent Garden Bucharest are acum o capacitate de 48 de locuri și este ocupat în proporție de două treimi. Printre oamenii creativi care au închiriat birouri în cadrul spațiului de coworking se numără  arhitecți, jurnaliști, consultanți în energie sau advertiseri. ”E un spațiu plin de intracțiune umană”, completează Alexandru.

În prezent există 2 tipuri de abonamente: Office Membership și Full Membership.

Pe lângă partea de co-working și toate cheltuielile incluse, prețul include și servicii de secretariat și recepție, acces la sala de meeting, acces la platforma online TAG People, precum și posibilitatea de a lucra gratuit 5 zile pe lună din orice alt hub și de a face networking cu oamenii din rețea.

Puterea comunității

”Cred foarte mult că valoarea unui hub este dată de comunitatea care se creează acolo. E important să-i faci pe oameni să interacționeze mai mult și să genereze împreună proiecte, sau măcar să împărtășească o parte din know-how-ul lor”, afirmă co-fondatorul Talent Garden Bucharest.

Recent, fondatorii Talent Garden au inaugurat și Mezanin, un spațiu care găzduiește atât evenimente conexe ale spațiului de coworking, dar și evenimente private care unesc comunitatea creativă creată în clădirea Palatului Universul. Pentru că spațiile de coworking ale viitorului trebuie să aibă de toate pentru a-i atrage pe cei care își petrec câteva ore bune în compania colegilor: un spațiu unde să poți să mănânci, un spațiu de relaxare și să fie un spațiu unde să poți să-ți faci prieteni. Talent Garden Bucharest a reușit acest lucru și prin alăturarea cu Beans&Dots, locul unde găsești cafea de specialitate și un magazin concept, un business creat de Anca Ungureanu și Adelina Ivan.

Cred foarte mult că valoarea unui hub este dată de comunitatea care se creează acolo

Talent Garden Bucharest, un proiect pilot

Pe termen lung, fondatorii Talent Garden Bucharest vizează extinderea rețelei la nivel local cu încă 2-3 locații. Au și câteva orașe pe radar, cum ar fi Timișoara, Cluj și Iași,  însă extinderea ține foarte mult, după cum spune Alexandru, de găsirea unui mix potrivit între oamenii care pot conduce un astfel de business și locul numai bun care să găzduiască un business creativ și dedicat oamenilor din industriile creative. Pentru că specificul Talent Garden la nivel local va fi păstrat indiferent de locul în care ar ajunge să fie replicat, un loc al oamenilor din lumea nouă. 

”Cel mai mare risc al acestui gen de business este de a nu fi prezent acolo. Nu sunt neapărat banii, sau mai degrabă, pierderea lor, ci ca tu să nu fi prezent acolo. Pentru că este acel tip de business pe care-l faci atât din raționamente financiare, cât și dintr-o pornire subiectivă. Pentru că tu vrei să faci asta, pentru că vrei să te înconjori de oameni mișto, pentru ca își place să vorbești cu ei și să îi pui la un loc”, explică Alexandru Aron.

Spune că în acest moment nu caută în mod activ noi locații pentru Talent Garden, ci observă mai mult ceea ce oferă piața. De altfel, până acum puțin timp, fondatorii Talent Garden Bucharest au fost mai preocupați de consolidarea business-ului din Capitală. Și-au dorit să-l facă să se autosusțină. Un demers destul de dificil, ținând cont de investiție și de profulul afacerii, însă o reușită. ”Nu este o jucărie. Este un business drăguț, dar, fundamental este un business. Focusul este pe aducerea în hub a oamenilor potriviți și pe a-i ține fericiți”, mai spune Alexandru.

Fonatorii Talent Garden Bucharest și-au propus să își recupereze investiția în cel mult trei ani, iar pentru primul an de activitate visează venituri de circa 200.000 de euro. ”Presupunând că ne vom învăța toate lecțiile în acest an, sper să creștem spre 300.000 de euro la finalul lui 2018”, concluzionează el.

 



Citeste si