Tehnologia pe care o folosim cu toții împlinește 20 de ani

Fie că ai un laptop, smartphone sau alte tipuri de gadgeturi smart folosești Wi-Fi ca să te conectezi la internet. Tehnologia a împlinit 20 de ani pe 30 septembrie.

Primul standard 802.11 ce a lansat sub denumirea de „Wi-Fi” a apărut în urmă cu 20 de ani și a fost un succes comercial, fiind adoptat de mulți furnizori mari de hardware.

Odată cu introducerea Wi-Fi în urmă cu 20 de ani, viața utilizatorilor de Internet s-a schimbat considerabil. Noua tehnologie a oferit o libertate fără precedent, costuri mai mici și posibilități noi atât pentru utilizatorii individuali, cât și pentru companii.

Wi-Fi: scurtă istorie

În 1999, șase companii din domeniul tehnologiei, inclusiv Aironet, achiziționată ulterior de Cisco, au format Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA). Acest moment este considerat drept începutul rețelelor wireless cunoscute astăzi sub denumirea de Wi-Fi.

Toate produsele care poartă logo-ul Wi-Fi „yin-yang” sunt certificate de Wireless Ethernet Compatibility Alliance, care în 2002 a devenit Wi-Fi Alliance. Marcajul Wi-Fi garantează compatibilitatea între diferite dispozitive Wi-Fi, inclusiv compatibilitatea cu vechile generații.

O serie de inovații suplimentare de-a lungul anilor au permis și mai multe îmbunătățiri - cum ar fi gestionarea și reducerea interferențelor și creșterea stabilității transmisiei. Cisco CleanAir, lansat în 2010, permite detectarea interferențelor radio, vizualizarea acestora sub forma unor diagrame și hărți, identificarea sursei problemei și redirecționarea activă a utilizatorilor către alte canale cu mai puține distorsiuni.

Wi-Fi a determinat creșterea utilizării IT în general, ceea ce a condus la necesitatea oferirii de rețele mai complexe, care suportă o mai mare varietate de terminale.

Wi-Fi 6: O nouă eră a conectivității wireless

Wi-Fi 6, un pas uriaș înainte în ceea ce privește viteza, eficiența energetică, fiabilitatea și capacitatea oferite.

Noul standard este mult mai rapid decât generația anterioară și oferă o capacitate de până la de patru ori mai mare. Latența este mult îmbunătățită și solicită mai puțin bateriile dispozitivelor conectate.

Ce impact va avea Wi-Fi 6 asupra afacerilor în următorii ani?

Digitalizarea, mobilitatea și Internet of Things (IoT) necesită o conectivitate tot mai mare. În 3 ani, 28 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la Internet, iar multe dintre ele (roboți, linii de producție, dispozitive medicale) vor comunica prin intermediul unei rețele wireless. În acest context, este ușor de înțeles de ce avem nevoie de un standard wireless reproiectat, care să răspundă mai bine provocărilor prezente și viitoare.

20 de ani – 20 de repere semnificative

  •     1971: La Universitatea din Hawaii este creat un sistem de rețea numit ALOHAnet, care pune bazele dezvoltării comunicării wireless și ulterior apariției rețelelor Wi-Fi.    
       
  •     1997: Este introdusă prima versiune a standardului 802.11, care permite viteze de până la 2Mbps.    
       
  •     1999: Șase companii de tehnologie, inclusiv Aironet, care a fost achiziționată ulterior de Cisco, formează Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA). În 2002, WECA devine Wi-Fi Alliance.
       
  •     1999: Anunțarea standardului 802.11b, primul standard care apare sub numele „Wi-Fi”. Lansarea 802.11b – un standard superior în ceea ce privește viteza și posibilitățile de utilizare față de 802.11 – este considerată de mulți ca fiind adevăratul început al revoluției Wi-Fi.
       
  • 1999/2000: „Wi-Fi” este integrat pe dispozitivele comerciale, inclusiv pe laptopuri populare. Începând de atunci, computerul poate călători împreună cu tine.  
       
  •     2004: Primul zbor comercial care oferă pasagerilor acces Wi-Fi.    
       
  •     2005: „Wi-Fi” este adăugat în dicționarul Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary.
       
  •     2009: 802.11n revoluționează industria: Apare noul standard 802.11n (Wi-Fi 4). 802.11n crește viteza de transmisie cu ajutorul tehnologiei MIMO. Rata maximă de transfer a     crescut de aproape nouă ori (54 Mbps vs. 450 Mbps).
       
  •     2011: Numărul hotspot-urilor Wi-Fi depășește un million la nivel global.
       
  •     2012: Un sfert din toate gospodăriile din lume sunt conectate la Wi-Fi.
       
  •     2013: 802.11ac aduce viteze și mai mari: Este introdus standardul 802.11ac, care atinge viteze de peste 1 Gbps.
       
  •     2015: Un studiu IDC constată că Wi-Fi este al doilea cel mai important lucru fără de care oamenii nu vor să trăiască. 18% dintre respondenți l-au clasat chiar pe primul loc.     Doar mâncarea s-a plasat mai sus, cu 30%. De exemplu, sexul (10%),  televiziunea (8%) și alcoolul (4%) se aflau în urma Wi-Fi, în  ordinea preferințelor.    
       
  •     2018: Wi-Fi ca principal motor economic: Valoarea  economică globală a tehnologiei Wi-Fi ajunge la 2 trilioane de dolari.
       
  •     2018: 13 miliarde de dispozitive Wi-Fi în întreaga lume. Aproape două dispozitive Wi‑Fi de persoană.
       
  •     2019: Este lansat Wi-Fi 6, care atinge viteze de până la 5 Gbps. Tehnologia este construită pe aceeași bază ca rețelele 5G, cele două tehnologii fiind  considerate complementare. Wi-Fi 6 solicită mai puțin bateriile dispozitivelor conectate și oferă o experiență de utilizare mai predictibilă. Cisco anunță proiectul Cisco OpenRoaming, menit să faciliteze conectarea perfectă și sigură între rețelele Wi-Fi și LTE și Wi-Fi-ul public.    
       
  •     2021: Potrivit estimărilor Cisco, numărul de hotspoturi va depăși 500 de milioane la nivel global. O creștere de 500 de ori mai mare decât în urmă cu zece ani.
       
  •     2022: Se estimează că, până în acest an, viteza medie globală de conectare Wi-Fi va fi de 54,2 Mbps, față de 24,4 Mbps în 2017.    
       
  •     2022: Până în acest moment, Wi-Fi va deveni sursa principală de acces la Internet. Studiul Cisco VNI estimează că până la 59% din traficul de internet va fi realizat prin Wi-Fi.    

  •  



    Citeste si