Soluția care aduce în România modelul american de rețete digitale trimise de medic direct la farmacia aleasă de pacient

Telios Care, unul dintre principalii furnizori de servicii de telemedicină din România, lansează la nivel local modelul american de „prescription fulfillment”: rețete digitale trimise de medic, respectând protocoalele de securitate, direct la farmacia indicată de pacient.

Soluția este implementată exclusiv prin platforma Telios Care, în urma unei investiții de peste 100.000 de euro.

În prezent, 3 din cele mai mari 5 rețele de farmacii din România sunt incluse în acest sistem și acceptă rețete digitale.

Rețetele digitale pot fi generate, în prezent, de medicii Telios Care, care oferă consultații în sistem de telemedicină – telefonic, prin video-call și chat online. Telios Care estimează că 8 din 10 rețete emise, anul acesta, în România, prin telemedicină vor fi digitale.

Până la finalul anului, compania intenționează să deschidă sistemul și pentru alți medici interesați, din sistemele de sănătate public și privat.

”O soluție de succes și uzuală în alte țări, prescription fulfillment va aduce un plus de valoare  sistemului de sănătate românesc. Ne așteptăm ca, odată ce soluția de rețete digitale va fi disponibilă pentru toți medicii, la nivel național, circa 20% din totalul de rețete emise în primul an în cabinetele medicale din România să fie în acest sistem”, spune Philip Choban, CEO, Telios Care.

Pentru ca medicii să poată emite acest tip de rețete digitale, platforma Telios Care se integrează cu un serviciu de semnături digitale extinse cu certificate calificate în cloud, furnizat de Alfa Trust, partener Telios – serviciu care, până de curând, nu exista în România. În acest fel se elimină necesitatea utilizării metodei tradiționale prin stick USB, soluția putând fi utilizată inclusiv de pe smartphone.

Prin intermediul platformei, medicii pot oferi rețete la distanță, fără a scrie de mână și a scana sau fotografia rezultatul, întrucât rețetele digitale au valoare legală de original – spre deosebire de cele scanate, care sunt copii, și sunt acceptate ca o excepție extraordinară în perioada pandemiei.

Mai mult, emiterea rețetelor digitale este mai rapidă, informațiile de identificare ale fiecărui pacient fiind automat preluate în câmpurile aferente, în timp ce medicul completează informațiile medicale, precum diagnostic, medicație și mod de administrare.

Rețetele digitale aduc multiple beneficii pentru toți ce implicați, de la pacient, în primul rând, la medicii care emit rețetele și farmaciile care le acceptă.

Rețete digitale: ce beneficii au pacienții?

Pacienții cărora le sunt prescrise rețete digitale nu mai trebuie să manipuleze hârtii și au siguranța faptului că vor putea ridica medicamentele din farmacia aleasă – acestea vor fi pregătite în prealabil, astfel că timpul petrecut de pacient în farmacie se va reduce considerabil.

Dacă medicamentele lipsesc din stocul farmaciei indicate inițial, pacientul este notificat și direcționat către o altă unitate care dispune de toate produsele prescrise, evitând deplasările inutile pentru eliberarea parțială a rețetei. În plus, pacienții beneficiază și de discount-uri la medicamentele achiziționate prin rețetele emise în sistemul Telios.

Respectând toate protocoalele de securitate, Telios Care stochează toate datele pacienților în mod securizat, pe teritoriul României, iar centrul de date oferă Disaster Recovery și este certificat ISO 27001.

Costuri zero pentru farmaciile care acceptă rețetele digitale

Soluția Telios Care vine să sprijine și planificarea în avans a stocurilor farmaciilor, care se pot aproviziona cu necesarul de medicamente în funcție de cerere. De asemenea, acestea pot stoca rețetele acceptate mai ușor și în condiții de siguranță.

Farmaciile integrate în sistemul de acceptare a rețetelor digitale au zero costuri adiționale.

Mai mult, integrând în procedurile lor rețetele digitale, farmaciile nu își mai asumă riscul legat de acceptarea rețetelor copii și pot evita întrutotul erorile legate de lizibilitatea rețetelor scrise de mână.

Medicii interesați să se înscrie în sistem, pot accesa aici mai multe informații: www.telios.ro/retete-digitale-medici



Citeste si