- 22 Decembrie 2018
Temeri peste care trebuie să treacă un antreprenor
”We fear failure” – este în natura umană să ne temem de eșec, dar este nevoie să învățăm să folosim eșecul în avantajul nostru. Sunt persoane care nu încep o afacere tocmai pentru că le este teamă. Și mai ales, le este teamă că vor da greș. La finalul anului trecut, un studiu EY identifica teama de eșec ca fiind al 3-lea obstacol identificat de fondatorii de startup de la noi.
Ca să pornești la drum în antreprenoriat, pe lângă faptul că trebuie să-ți depășești temerile, un lucru la fel de important este acela de a înțelege că eșecul trebuie privit ca un pas înainte.
Care sunt temerile pe care trebuie să le depășească un antreprenor?
Teama de schimbareSchimbarea, de orice fel ar fi ea, este înfricoșătoare. Însă, oricât de mult ne-am teme și am rezista în fața schimbării, este cazul să ne dăm seama că rămânând în universul nostru confortabil s-ar putea să pierdem oportunitățile care ni se aștern în față. Așa că, indiferent de stadiul afacerii voastre, îmbrățișați schimbarea și duceți business-ul cu un pas înainte.
Startup-ul tău este sortit eșecului...dacă te lași influențat de aceste lucruri
Teama de eșecDupă cum spuneam mai sus, teama de eșec ne poate împiedica să ne punem în practică ideile de business. De aceea, eșecul ar trebui folosit în avantajul nostru: să învățăm din el, din greșelile pe care le-am făcut, și să mergem mai departe.
Teama de necunoscutOrice antreprenor pornește la drum în business cu un plan de afaceri. Însă, știm foarte bine că lucrurile nu se întâmplă întotdeauna după un plan bine stabilit. Ne temem de necunoscut pentru că nu avem garanția modului în care se vor derula lucrurile. Trebuie, însă, să avem încredere în puterea noastră și a ehipei de a transforma necunoscutul într-un lucru pozitiv.
Teama de a nu fi suficient de bunCred că toți am trecut prin momente în care ne-am îndoit de noi înșine, în care am considerat că nu suntem suficient de buni. Cu toate acestea nu trebuie să ne lăsăm învinși de această teamă și să ne complacem în ceea ce facem, chiar dacă simțim că menirea noastră este de a realiza altceva. Este cazul, din nou, să trecem peste teamă și să ne punem în practică ideile de business. Iar dacă se va dovedi că nu sunt suficient de bune, trageți învățămintele necesare și treceți la pasul următor.
Teama de a spune ”nu”Suntem extrem de tentați să ne ocupăm de toate aspectele unui business, să fim și fondator, CEO, CFO, programatorul, omul de marketing și specialistul în drept, ba chiar și contabilul firmei. Totuși este cazul să ne vedem limitările și să ne ocupăm doar de anumite aspecte ale afacerii.
Teama de a riscaNici riscurile nu sunt pe lista noastră de lucruri preferate. Iar în antreprenoriat, teama de a risca s-ar putea să ridice niște bariere în calea progresului. Să nu confundăm, totuși, luarea unor riscuri calculate cu situația în care ne aruncăm head-first, cum spun americanii, în aspecte de țin de business.
Vezi aici și alte temeri pe care ar trebui să le depășească un antreprenor.