Tigers Summit 2024. Ilinca Păun: ”A fi angel înseamnă să dai mai departe ce ai învățat”

Tigers Summit 2024 este prima ediție a unui eveniment start-up.ro dedicat oamenilor care au schimbat lucrurile în țară prin inovație și curaj. O zi dedicată antreprenoriatului diferit, oamenilor care construiesc și aduc aproape comunități, celor care sparg bariere. Și care ne provoacă să facem la fel. Ilinca Păun, fondatoarea Bravva Angels, ilustrează perfect această categorie. Vine la Tigers Summit, pe 28 mai, pentru a ne povești despre investiții.

Tigers Summit este un eveniment susținut de către Vodafone Business, ca Technology PartnerDaktela și Arggo.

De asemenea, Community Partners sunt La French Tech Bucharest și British Romanian Chamber of Commerce.

Înscrie-te aici la eveniment pentru o zi în care să găsești oameni potriviți care să te ajute.


Ilinca Păun este fondatoare a comunității de investiții Bravva Angels, destinată susținerii companiilor care au măcar o femeie în echipa fondatoare. A făcut parte din echipa care a creat cea mai importantă facultate de antreprenoriat din România, The Entrepreneurship Academy și ca manager a coordonat Colliers Internațional în România.

Se recomandă ca CEO, partener, investitor, profesor. Dar poate că două dintre cuvintele care o pot descrie cel mai bine sunt facilitator, conector. Ilinca și-a croit mereu loc într-o lume a bărbaților, mai întâi prin munca pe care a făcut-o la Colliers, iar acum prin investițiile pe care le face din postura de investitor privat și inițiator al Bravva Angels, o comunitate în care a adus o multitudine de femei (și câțiva bărbați) care doresc să investească în startup-uri românești pentru a le ajută să se dezvolte. 

Și-a creat un scop din a pune în slujba fondatorilor și a ecosistemului românesc de startup-uri toată experiența acumulată în peste două decenii de când a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate femei din business.

”Industria dedicată startup-urilor e foarte nouă și asta e o oportunitate. De aceea Bravva Angels îmi da șansa să construiesc un business cu servicii pentru acest ecosistem. Ca angel, am un rol din care pot contribui potrivit vârstei și unei cariere în business de 25 ani, din care rămân super conectată cu ce se întâmplă în lume, inovativ și interesant. Îmi pot folosi resursele de network și bani într-un mod smart și care poate aduce un multiplicator unic de câștig. Mai înseamnă că lucrez mult cu tineri și ideile lor, care susțin o viață mai bună în viitor. Cred că este cel mai bun mod în care pot și eu participa la crearea acestui viitor împreună cu cei care îl vor trăi”, ne-a spus Ilinca Păun despre însemnătatea pe care o are tranziția sa în carieră spre zona de angel investing într-o discuție pe care am avut-o în această primăvară. 

Misiunea sa în această călătorie de investitor privat? De a lucra cu echipe diverse, având convingerea că performanță acestora este mai bună. 

Startup-uri cu echipe diverse: probleme văzute din mai multe perspective

”Sunt specialiști care pot explica mai bine fenomenul de performanță în echipe diverse. Pentru mine e important că o echipă diversă ia decizii mai incluzive, care rezultă într-un proces de risk management mai bun. Cu alte cuvinte, sunt mai mulți ochi și mai diverși care se uită la problemă și caută soluții. Și pentru mine ca investitor care a pus bani, e bine să știu că procesul de decizie despre cheltuieli, oameni, produs, clienți, are runde de dezbatere și negocieri între parteneri cu perspective diverse, care țin cont de viteză (bărbații) dar și de stabilitate (femeile). Pare un mod prea binar de a prezenta cele două abordări, și desigur sunt excepții, dar studiile prezintă aceste două tendințe în natură umană a celor două genuri. În special în ceea ce privește formarea unei echipe de lucru, leadershipul mix poate atrage/loializa/motiva mai bine și pe termen mai lung mai multe tipologii de oameni”, spune Ilinca.

Rezervă-ți locul la Tigers Summit 2024 și vino alături de noi și de fondatorii, investitorii și managerii care transformă țara noastră prin tehnologie.

Însă scopul său primordial de angel investor este de a lucra pentru a genera egalitate economică pentru femei, fie prin investiții, fie prin programe de pregătire, acces la experți, resurse sau prin facilitarea unor conexiuni.

Ilinca Păun vine la Tigers Summit, pe 28 mai, și poți să-ți rezervi locul în sală pentru a intra în contact cu ea și cu alți oameni de investiții din țara noastră.

Exemplele celor care au reușit, de ajutor pentru femei fondator

”Femeile fondator au nevoie de technology resources - CTOs, developers, digital skills, ca să dezvolte produse mai tech advanced, care atrag mai ușor investiții de tip VC. Cred că o punte mai mare de legătură între antreprenoriat și tehnologie în universități ar fi de mare ajutor. Cred că programe dedicate femeilor fondator sunt foarte utile. Una dintre cele mai importante surse de încredere pentru femei sunt exemplele care au reușit. Totodată ele performează bine în comunități, cu sisteme de sharing de resurse și peer to peer learning. Educația și informarea sunt cel mai mare catalizator. Apoi urmează accesul efectiv - adică să poată co-investi alături de alți angels cu sume mai mici la început. Apoi sky's the limit, pentru ele. Ce se potrivește foarte bine cu rolul de angel este bucuria și abilitatea femeilor de a mentora și a ajuta - transforma banii în bani + resurse. Sunt foarte multe femei în leadership în corporații care ar putea pune la "lucru" conexiunile și cunoștințele lor de business pentru a ajuta fondatori să crească companii. A fi angel înseamnă să dai mai departe ce ai învățat și sistemic vorbim, e un proces cu câștig de ambele părți”, ne explică Ilinca Păun. 

Bravva Angels are în prezent 300 de oameni înscriși pe platformă, dintre care 50 de membri activi. Primesc în jur de 50 de aplicații anual, se uită la 26 de pitch-uri, undeva la 2/lună.

După pitch, membrii comunității aleg dacă vor să investească în acel startup și, în funcție de tichet și de numărul de investitori, fie fac o investiție pe cont propriu, fie se grupează într-o firmă și oferă finanțare acelei companii.

În prezent, Bravva Angels a mentorat 100 de startup-uri și are investiții finalizate în ChargerZitamineProfluoProcesioVestindaSpark School, Vents d’Est, OutdidVintelloBright SpacesYouni. Mai sunt câteva investiții în curs de finalizare, pe care Bravva le va anunța.

Pe lângă acestea, Bravva a avut investiții și în startup-ul Glow2Go care s-a închis, ceea ce a însemnat și pierderea investiției pentru angel investors care au investit în acea companie.

Vino la Tigers Summit 2024 pentru a te întâlni cu investitori și fondatori care transformă România.

Momentul în care vom avea mai multe femei în investiții și startup-uri

Cum vede fondatoarea Bravva Angels evoluția ecosistemului local de investiții și de startup-uri și mai ales modul în care femeile își vor croi tot mai mult loc în acest ecosistem?

”Cred că în următorii ani industria de investiții va evolua spre profesionalizare și accesibilitate pentru femei, atât că angels, cât și că fondatoare, ele se vor atrage una pe alta. Spiritul de "împreună" și "comunitate" susține acest acces, mai facil și mai rapid. Femeile care au condus divizii sau companii în sfera corporațiilor vor fi investitori ideali pentru femei fondator. Estimez că susținerea aceasta de gen reciproc va genera o mișcare amplă, cu un network effect foarte mare și rapid. Și inițial se va întâmpla la nivel de angels/early stage startup. În 2 ani vom avea și un VC cu parteneri femei care poate au investit personal și au credibilitatea să ridice un fond axat pe diversity și cu o teză pe teme ce preocupă în special femeile - sustenabilitate, educație, medicină, green energy. Acel moment va fi un game changer care va da multă încredere altor femei să investească și să riște, dar și să contribuie cu resurse și cunoștințe”, concluzionează Ilinca Păun, angel investor și fondatoarea comunității Bravva Angels.

Rezervă-ți locul la Tigers Summit 2024 și vino alături de noi și de fondatorii, investitorii și managerii care transformă țara noastră prin tehnologie.

Cine vine la eveniment?
  • Companii românești și internaționale care au marcat ultimii 34 de ani
  • Tineri inovatori care au găsit noi modalități de a face business - prin modele noi sau prin tehnologie
  • Lideri de afaceri
  • Specialiști din mediul academic sau din industrie
  • Premiere mondiale care se vor realiza în România

Aflați și cine sunt speakerii anunțați pentru Tigers Summit 2024, pe 28 mai la Nayam Events în București. Sunteți pregătiți să transformați lucrurile? Veniți alături de cei ca voi la Tigers Summit - înscrieri aici.



Citeste si