- 6 Iulie 2021
Tineri Lideri pentru Agricultură, programul care-i învață pe tineri să fie antreprenori în agricultură
Lansat în 2019, programul Tineri Lideri pentru Agricultură este un proiect care și-a propus să pregătească copiii de fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider în propriile afaceri și în comunitate, dar și pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesională a fermierilor în structurile administrației publice din România și de la Bruxelles.
”Tinerii antreprenori pe care îi formăm în programul Tineri Lideri pentru Agricultură vor fi motorul schimbării în agricultură. Ne dorim ca ei să inspire și alți tineri să-și dezvolte afaceri agricole și să se implice în reprezentarea fermierilor, alături de Clubul Fermierilor Români, în relația cu autoritățile din România și de la Bruxelles. Acesta este scopul nostru, al Clubului, de a transfera responsabilitatea către acești tineri, care reprezintă viitorul agriculturii românești, și de a-i pregăti la cele mai înalte standarde pentru această responsabilitate”, declară Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români.
”În luna mai, 30 de tineri fermieri au finalizat cursurile. Pentru seria trei, urmărim să antrenăm mai mulți participanți, respectiv 60 de fermieri din toate regiunile României, care se vor alătura comunității de tineri lideri pe care o dezvoltăm în jurul Clubului Fermierilor Români.”
Tineri Lideri pentru Agricultură, înscrieri deschise pentru ediția #3Clubul Fermierilor Români lansează înscrierile pentru seria a treia a programului de pregătire, care va debuta în toamnă, în luna septembrie. Tinerii fermieri interesați pot completa formularul de înscriere pe site-ul Clubului.
În perioada iunie – august, se vor desfășura întâlnirile cu tinerii care aplică pentru program, iar la sfârșitul lunii august vor fi selectați cei care vor urma cursurile seriei a treia a programului Tineri Lideri pentru Agricultură.
Grupul Agricover a lansat în 2020 programul de burse de studiu pentru tinerii din familii de fermieri din România și a acordat 10 burse pentru seria 2020-2021, în cadrul acțiunilor de responsabilitate socială.
Agricover va continua sprijinul financiar și pentru seria a treia programului Tineri Lideri pentru Agricultură, care va începe în toamnă, acoperind integral cheltuielile de școlarizare pentru toți cei 60 de participanți.
“Generațiile următoare înseamnă inovație, modernizare, pasiune. Pe parcursul următorilor ani, ne propunem să facilităm formarea profesională a unui număr de 1000 de tineri, considerând în acest fel că putem asigura o bază solidă a schimbului de generații de care agricultura românească are nevoie. Viitorul va fi pe mâini bune", a precizat Liviu Dobre, CEO al Agricover Holding SA.
Programul Tineri Lideri pentru Agricultură este dezvoltat împreună cu Fundația Leaders și are ca parteneri educaționali companii mari de training din România, alături de specialiști cu experiență în business, afaceri de familie, training și mentoring.
Obiectivul programuluiProgramul pregătește noua generație de antreprenori în agricultură, cu o viziune integrată de business, pentru a crește competitivitatea în acest domeniu și pentru asigurarea succesiunii afacerilor fermierilor.
Tineri Lideri pentru Agricultură - profilul participanțilorTineri cu vârsta până la 35 ani, absolvenți de facultate, copii ai fermierilor membri în Clubul Fermierilor Români sau tineri proveniți din familii de fermieri (exploatația să fie înregistrată la APIA), dornici să-și dezvolte competențele în managementul afacerii, să crească afacerea familiei și să se implice în comunitate.
Curricula programuluiProgramul cuprinde cursuri de 1-3 zile, de pregătire în următoarele domenii: administrarea afacerii; management strategic; leadership; comunicare și vorbire în public; diplomație și protocol; vânzare și tehnici de negociere; marketing în agribusiness; resurse umane; simulare de business; legislativ-juridic; fiscal-audit; tehnologie. Cursurile sunt interactive, cu activități practice și studii de caz, iar transferul de cunoștințe, metode și concepte se face prin ancorarea lor în afacerea de familie.
În funcție de interes, participanții la program se pot înscrie la stagiile de internship la Bruxelles (Reprezentanța României la Comisia Europeană; Comisia de Agricultură din Parlamentul European, asociații europene ale fermierilor), în România la instituțiile responsabile din agricultură (MADR, APIA, AFIR, Comisiile de Agricultură din Parlamentul României) sau la companii private mari de tehnologie și inputuri agricole sau utilaje agricole. Stagiile se derulează pe tot parcursul programului și sunt facilitate de Clubul Fermierilor Români în cadrul dialogului cu aceste instituții.
Cursurile se desfășoară în perioada septembrie 2021 - mai 2022, la București, câte o săptămână pe lună.