- 3 August 2023
TOP 5 startup-uri românești de urmărit, alegerile Impact Hub Bucharest
Prezentă în București din 2012, organizația face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente. Până în prezent au organizat peste 40 de programe de accelerare, hackathoane și incubatoare pentru startupuri, antreprenori sociali și profesioniști, și au facilitat accesul la finanțare de peste 5,1 milioane de euro, lucrând cu peste 1000 de startup-uri în misiunea lor de a inova.
Începând cu 2021, Impact Hub Bucharest reprezintă oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub în calitate de punct de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic. EIT Food este cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume și parte din European Institute of Innovation & Technology, un organism al Uniunii Europene, dedicat susținerii inovării în Europa.
De la ei am vrut să știm cum arată lista celor 5 startup-uri pe care să le urmărim anul acesta. Iar alegerile Impact Hub Bucharest sunt mai jos, nu înainte de a împărtăși cu noi care va fi domeniul care va avea cele mai mari șanse de finanțare, așa cum îl vede echipa organizației.
Și câștigătorul este: AGRIFOOD. De ce?”Dacă interesul pentru startup-uri verzi a crescut în ultimul an, acum credem că a venit momentul pentru domeniul agrifood. Vedem tot mai multe startup-uri care încep să dezvolte idei și soluții în acest domeniu, dar și trendurile la nivel european și nevoile din ce în ce mai mari de investiții în agrifood.
Conform studiului Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022, din 2018 și până la finalul lui 2021, în Europa au fost încheiate 857 de runde de finanțare în agritech și agrifood, ce totalizează 4,5 miliarde de dolari, însă după stagnarea investițiilor în 2020, finalul lui 2021 arată o revenire a acestora.
Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report, aflat la ediția a doua în 2022, este un raport complex, realizat de Impact Hub Bucharest și Activize în parteneriat cu EIT Food și Microsoft, care include maparea de startup-uri tech românești implicate în inovația industriei agrifood și cele mai importante tendințe tech care conturează viitorul agriculturii moderne.
Nevoia critică pentru inovație și tehnologizarea agriculturii, mai ales în contextul schimbărilor climatice și al crizei post-pandemice, ocupă un loc important pe agendele instituțiilor locale și internaționale și ale organizațiilor care sprijină ecosistemele de business. Pandemia a determinat guvernele europene să-și reevalueze strategiile și să acorde mai multă atenție industriei alimentare locale și sustenabilității resurselor în general.
Principalele tendințe din domeniul agrifood identificate în raport sunt: legături mai strânse între producătorii locali și consumatori, folosirea IoT în agricultură (care își consolidează importanța în domeniu), micșorarea distanței dintre fermieri și consumatori, precision farming (agricultura de precizie), biotehnologia, nutriția și well-being-ul.
Din perspectiva nevoilor și a oportunităților, antreprenorii români semnalează necesitatea digitalizării și automatizării accelerate a domeniului, alături de adoptarea unor practici sustenabile în agricultură. Aceștia mai subliniază și importanța rolului autorităților în facilitarea relației dintre startupuri și fermieri. ”
Raportul poate fi consultat integral, gratuit aici.
Bluana FoodsTOP 5 startup-uri românești de urmărit, alegerile Impact Hub Bucharest:
Bluana Foods este un startup foodtech cu misiunea de a crea un produs alternativ la fructele de mare pe bază de plante, pentru sashimi de ton și somon. Făcând acest lucru, compania își propune să-i mulțumească pe gurmanzi și pe cei flexitarieni și speră să reducă presiunea asupra pescuitului excesiv al Oceanului.
După mai multe programe în care au fost, anul acesta fac parte din EIT Food Accelerator Network Paris 2023, ceea ce îi poate propulsa spre zona rising starts din domeniul agrifood. Bluana a fost start-up participant la Black Sea ClimAccelerator în categoria Early Stage în ediția din 2021 și categoria MVP a ediției din 2022.
ONE LearningONE Learning este o platformă și aplicație ușor scalabilă, dedicată părinților și educatorilor, cu ajutorul căreia aceștia pot crea activități practice și interactive (misiuni/ quests) off-screen pentru copii între 3-8 ani. Fiecare activitate combină una sau mai multe dintre abilitățile esențiale pentru școală și viață, precum aptitudini fizice, abilități cognitive, sociale, creative și emoționale.
Cu o nouă finanțare atrasă recent, pare că este unul dintre startup-urile viitorului când vine vorba de interacțiunea cu copiii. ONE Learning este unul dintre cele trei startup-uri câștigătoare ale Innovators for Children 2022.
The Climate Change CompanyThe Climate Change Company este un start-up verde care a dezvoltat o soluție incredibilă: un material de construcție a drumurilor realizat din deșeuri de plastic și sticlă numit Littar®. Littar reprezintă o soluție pentru rezolvarea problemei deșeurilor de plastic și sticlă, care reduce drastic emisiile de carbon, contribuind în același timp la construcția unor drumuri mai ieftine și mai durabile.
The Climate Change Company este participant al Black Sea ClimAccelerator în categoria Early Stage și MVP, ediția din 2022.
RecyclluxRecycllux este o platformă end-to-end de reciclare a plasticului marin, care folosește tehnologii de ultimă oră pentru a dezvolta un lanț de reciclare optimizat, pentru produsele din plastic care ajung în mări și oceane. Soluția propusă utilizează datele furnizate de sateliții de observare a Pământului și algoritmi de învățare automată pentru a identifica zonele sufocate de plastic marin, care impun măsuri urgente. În pasul al doilea, cu ajutorul tehnologiei blockchain, platforma stimulează colectorii și încurajează reciclarea din zonele-problemă identificate.
Dincolo de ideea inovatoare cu care vin și experiența profesională a fondatorilor, valoarea ideii poate fi apreciată și prin premiile pe care le câștigă, precum Royal Academy of Engineering Leaders in Innovation Fellowship Global 2023. Recycllux este participant la Black Sea ClimAccelerator, ediția din 2022, categoria MVP.
Ză KupÎn perioada în care apar tot mai multe festivaluri și evenimente, a venit momentul pentru ca un start-up să vină cu soluții la deșeurile produse de participanții acestor evenimente. Ză Kup oferă pahare refolosibile pentru festivaluri și doar anul trecut au reușit să salveze de la utilizare 65000 de pahare de unică folosință.
ZĂ KUP oferă o soluție practică și convenabilă, ajutând organizatorii de evenimente să reducă costurile și, simultan, să protejeze mediul înconjurător. Ză Kup este unul dintre cele 14 startup-uri selectate în categoria Early Stage în acceleratorul Romania ClimAccelerator 2023.
Descoperă aici și celelalte topuri ale reprezentanților din ecosistem.