Tot ce trebuie să știi despre TV-urile viitorului Neo QLED, MicroLED, MiniLED

Până nu demult, alegerea unui televizor se făcea în baza tehnologiei care stătea în spate: fie luai un televizor cu tehnologie LED, fie unul OLED. Lucrurile au devenit mai complicate, totuși în favoarea consumatorului, în urma prezentărilor de la CES, iar acum vorbim despre LED, Neo QLED, MicroLED și rezoluții 8K. Ce sunt acestea și de ce reprezintă un avans considerabil despre care consumatorii trebuie să știe?

Tehnologia LED clasică utilizează un pachet pentru a fixa LED-urile în poziție și o lentilă pentru a dispersa lumina, iar astfel se afișează imaginea. Pe de altă parte, un panou OLED este format din leduri organice autoemisive ce se aprind și se sting, ce-și schimbă culoarea, în funcție de informația pe care o primesc de la procesor.

Ei bine, acum avem noi tehnologii care vor sta la baza televizoarelor ce se vor lansa anul acesta și ar trebui să vedem o îmbunătățire semnificativă a calității imaginii.

Avantajele tehnologiei MicroLED

Mai țineți minte CES 2018? Probabil că nu, dar poate vă aduceți aminte de televizorul numit The Wall de la Samsung, primul TV MicroLED din lume. Acesta avea o diagonală imensă și a reprezentat mai mult un concept. Această tehnologie este incitantă deoarece display-urile MicroLED sunt compuse din LED foarte mici (de aici și acel micro), anorganice, care-și produc propria lumină, eliminând nevoia de iluminare din spate ca în cazul panourilor LED. Asta înseamnă că avem un contrast mai bun și o calitate a imagini mai precisă.

Totuși, acel The Wall a fost mai mult o demonstrație, iar în 2021 vedem și primele produse comerciale cu o astfel de tehnologie. Disponibil pentru început cu diagonalele 110 inci (279cm) și 99 de inci (251cm), iar până la sfârșitul anului și în alte dimensiuni mai mici, noua gamă Samsung MICRO LED utilizează ecrane cu 24 de milioane de LED-uri auto-emisive, activate individual și cu dimensiuni micrometrice, producând culori proprii, contrast infinit și luminozitate ridicată.

Acoperă 100% din gamutul de culoare DCI și Adobe RGP, ceea ce înseamnă că afișează imagini naturale și precise. Spre deosebire de panourile OLED, acesta este anorganic deci ar trebui să ofere o durabilitate mai bună și nu ar trebui să existe riscul efectului numit „burn-in” regăsit pe modelele OLED.

Un lucru pe care-l poți face pe un asemenea TV este să afișezi pe ecran patru surse de conținut în același timp. Utilizatorii pot conecta mai multe dispozitive externe, de exemplu pentru a rula mai multe jocuri simultan sau pentru a urmări tutoriale și demonstrații în timpul jocului. Acum poți lăsa copilul să se joace pe consolă, cât timp tu urmărești știrile.

MICRO LED va fi disponibil la nivel global la începutul primăverii, fără a fi stabilit deocamdată și un preț pentru el.

Cum funcționează tehnologia Neo QLED

Rămânem pe tărâmul LED-urilor foarte mici ca să vorbim despre  noua categorie din portofoliul Samsung, Neo QLED, ce utilizează tehnologia proprie Quantum Mini LED, bazată pe noile LED-uri cu dimensiunile de 40 de ori mai mici decât cele ale unui LED convențional.

Așadar, Samsung înlocuiește tehnologia convențională LED cu Quantum Mini LED, care utilizează micro-straturi incredibil de subțiri, compuse din zeci de mii de mini-LED-uri distincte. Tehnologia Quantum Matrix permite controlul ultra-precis al miilor de zone de mini-LED-uri asamblate cu densitate ridicată, controlând exact, pentru fiecare zonă, parametrii de imagine.

De asemenea, Samsung Neo QLED mărește scala de luminanță la 12 biți cu 4.096 de pași; acest lucru permite zonelor întunecate să fie și mai întunecate și zonelor luminoase să fie și mai strălucitoare, rezultând o experiență HDR mult mai precisă, dinamică. Acest control exact al mini-LED-urilor, este posibil prin utilizarea noului și puternicului procesor propriu Neo Quantum, ce are capacități de upscaling mult îmbunătățite.

Cum suntem în 2021 și consolele de nouă generație abia au ajuns în casele oamenilor, și noile televizoare vor avea funcții pentru gaming: HDMI 2.1, 4K la 120 Hz, rată de refresh variabilă, latență scăzută și eARC. De asemenea, televizoarele vor avea Super Ultrawide GameView, ce le oferă utilizatorilor opțiunea de joc nu doar în formatul de ecran 21:9, ci chiar și în formatul ultrawide 32:9. Tot pentru gameri a fost implementat și FreeSync Premium Pro, ce atenuează posibilele de-sincronizări ale imaginii, astfel încât jucătorii să se bucure de o imagine perfectă pe tot parcursul jocului.

În această gamă de televizoare vor exista modele cu rezoluție 4K, dar și 8K. Neo QLED 2021 8K vine și cu funcții audio premium: Object Tracking Sound (OTS) Pro, care sincronizează multi-direcțional sunetul cu dinamica imaginilor în mișcare de pe ecran, iar funcția SpaceFit Sound analizează acustic arhitectura spațiului în care televizorul este instalat, adaptându-și astfel sunetul emis, pentru o experiență auditivă personalizată, atât pentru ambientul încăperii, cât și pentru tipul conținutului vizionat.

Cum televizorul nu mai este doar o cutie la care să privești filme și emisiuni, acesta primește funcții noi de conectivitate și de utilitate. Astfel, vei avea posibilitatea să te antrenezi în timp real cu un antrenor cu ajutorul Smart Trainer din Samsung Health și poți să primești feedback și să vezi dacă ai postura corectă.

Poți folosi televizorul chiar și pentru munca de la distanță, pentru apeluri video. Poți conecta o cameră web la TV prin portul USB și poți efectua apeluri video și fără telefonul mobil cu Google Duo. Mai mult, ai funcția de PC on TV și poți conecta un PC la televizor și poți lucra cu ajutorul unui mouse și unei tastaturi. Așadar, ai mai mult ecran pentru multitasking mai eficient.

Aceste modele vor fi disponibile în mai multe diagonale, iar prețurile vor fi anunțate înainte de lansările propriu zise.

Într-un final, toate aceste tehnologii despre care am vorbit oferă un control mai bun a ceea ce vezi pe ecran. Cu cât LED-urile sunt mai mici, cu atât sunt mai multe, iar controlul precis al acestora înseamnă redarea unei imagini mai fidele decât în trecut, cu mai mult contrast, pentru un aspect mult îmbunătățit.

Pentru că tehnologia nu se limitează doar la televizoare și panouri LED, să-ți spun cate ceva și despre cele mai noi dezvăluiri în materie de robotică.

Alte dispozitive Samsung prezentate la CES 2021

În cadrul CES 2021 Online, Samsung a adus mai multe dispozitive pentru casă, din zona de gadgeturi robotice, care folosesc inteligența artificială pentru a te ajuta cu numeroase task-uri în casă, cum ar fi spălarea hainelor sau a vaselor.

Samsung Bot Handy este un robot care face în locul tău lucrurile care nu-ți plac. De exemplu, să pună vasele în mașina de spălat. El folosește inteligența artificială pentru a recunoaște obiecte și astfel să te ajute la treburile casnice: poate pune haine în coș, poate căra pungile de cumpărături, poate așeza masa și-ți toarnă chiar și vin în pahar. Ce să mai, este robotul majordom pe care mi-l doresc de mic. Totuși mai avem puțin de așteptat până îl vedem transformat în realitate, deoarece încă se află în dezvoltare și nu are un preț stabilit.

Totuși, un alt robot este gata să te ajute să faci curat în casă. Este vorba despre JetBot 90 AI+. Acesta este un robot aspirator mai inteligent ca niciodată și recunoaște obiecte, astfel nu va da peste o vază fragilă și nici nu se va bloca în cablurile de pe jos datorită senzorilor 3D și LIDAR încorporați. În plus, acesta se golește singur în stația de încărcare, ceea ce înseamnă că tu va trebui să golești recipientul odată la două sau trei luni. De asemenea, robotul ar putea fi folosit și drept cameră de supraveghere, deoarece poți vedea de la distanță ce se petrece în casă și poți urmări animalele de companie.

Rămânem în zona roboticii pentru Samsung Bot Care, un fel de asistent personal și companion care va recunoaște și înțelege anumite comportamente ale unei persoane și va oferi notificări. De exemplu, ar putea să-ți spună că ar fi cazul să te plimbi puțin dacă vede că ai petrecut mai mult timp la computer fără să te ridici de pe scaun.



Citeste si