- 28 Aprilie 2021
VIDEO Totul despre bursă - Listarea pe bursă: când o faci și cum te avantajează asta
Seria Totul despre bursă este realizată alături de partenerii noștri de la compania de brokeraj Tradeville. Pe parcursul a 6 materiale video vom realiza un ghid pentru companiile care iau în considerare listarea pe bursă. Ne dorim să le explicăm avantajele listării pe BVB, dar și provocările, atât fondatorilor, cât și posibililor investitori.
Pentru început, să vorbim despre cel mai potrivit moment în care să-ți listezi business-ul pe bursă având în vedere dezvoltarea firmei dar și sectorul în care activezi.
Așa cum am aflat de la specialiștii TradeVille, sectorul de activitate nu este un criteriu pe care trebuie să îl aibă în vedere o companie atunci când alege tipul de piață pe care se listează. Criteriul de bază este anvergura operațiunilor companiei.
În traducere, fondatorul unei companii poate lua în considerare prezența pe bursă după ce a atins o cifră de afaceri de cel puțin 1 milion de euro și dacă are perspective pentru o creștere susținută a afacerii în următorii ani pe care dorește să le finanțeze de la bursă.
Pentru orice companie listată, bursa ajută la dezvoltarea afacerii, însă pentru o companie de talie mică, listarea la bursă poate contribui semnificativ la generarea de venituri noi deoarece prin listare credibilitatea firmei crește substanțial iar compania poate viza dezvoltarea relațiilor de business care, poate, erau inaccesibile până la acel moment.
Desigur, bursa este un mediu foarte bun și pentru companiile mature care doresc să își extindă baza de capital și să intre într-un nou stadiu de dezvoltare.
În ceea ce privește cea mai potrivită piață în funcție de nivelul de dezvoltare al firmei, în esență când alegi piața AeRO sau mergi spre piața principală la Bursa de Valori București, Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, reprezentantul TradeVille spune că în opinia sa este cazul să alegi piața reglementată dacă ești o companie cu o anvergură mare a operațiunilor care dorește să facă o ofertă de câteva zeci de milioane de euro și are neapărat nevoie de participarea investitorilor instituționali.
Celelalte companii ar trebui să înceapă pe piața AeRO și să își ofere timpul necesar pentru a se obișnui cu viața de societate listată până când vor fi gata să facă pasul la piața principală. AeRO este o piață dinamică, în dezvoltare rapidă, iar succesul noilor companii listate atrage din ce în ce mai mulți investitori cât și antreprenori dornici să atragă finanțare în vederea dezvoltării rapide a afacerii.
Ca urmare a listărilor de succes din ultimul an, dar și a modului cum a fost gândită această piață de către Bursa de Valori, ea este percepută că o piață a companiilor tinere, în dezvoltare, cu potențial de creștere rapidă. Din punct de vedere al obligațiilor pentru emitenți, această piață permite asumarea unor obligații de raportare mai relaxate față de piața reglementată.
De partea cealaltă, piața reglementată îți oferă acces la o categorie de investitori de talie semnificativ mai mare, aici găsindu-se investitori instituționali de calibru precum fondurile de pensii, fondurile de investiții locale dar și fonduri de investiții străine.
Totul despre bursă - avantajele listăriiÎn același timp, pentru a putea accesa această categorie de investitori, dimensiunea companiei este necesar să fie mult mai mare, iar lichiditatea acțiunilor să fie ridicată. De asemenea, compania trebuie să îndeplinească mai multe obligații de raportare, așa cum vă precizam și în primul episod al seriei Totul despre Bursă.
Pentru că ne dorim să evidențiem cât mai bine avantajele pe care le aduce listarea pe bursă, am cerut părerea a 4 business-uri din domenii diferite de activitate prezente pe ambele piețe ale BVB, sau care au derulat emisiuni de obligațiuni prin intermediul bursei. De exemplu, Bittnet Group a devenit în 2020 prima companie de IT listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București, în urma transferului de pe piața AeRO.
Așa cum ne povestește Cristian Logofătu, cofondatorul Bittnet Group, decizia intrării pe AeRO a fost una naturală, un pas firesc pe care doreau să-l facă odată ce business-ul creștea, și care a venit în 2015, la 8 ani de la la înființarea companiei.
”Listarea pe bursă a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o și una care ne-a ajutat să ajungem unde suntem astăzi”, ne-a precizat Cristian. Adică la un grup de 6 companii.
În cazul Bittnet, una dintre cele mai importante schimbări pe care listarea le-a adus-o a fost extinderea spectrului de afaceri și deschiderea companiei pentru investitorii externi. În plus, Cristian notează faptul că transformarea într-o companie publică a crescut vizibilitatea și a propulsat creșterea accelerată a business-ului Bittnet și datorită utilizării active a mai multor mecanisme de finanțare diferite.
Sfatul său: ”Orice business care îndeplinește condițiile de listare la bursă ar trebui să ia în calcul această oportunitate”.
Spusele lui Cristian Logofătu sunt întărite și de Vlad Popescu, cofondator și CEO al Norofert Group. ”Listarea pe piața AeRO a fost cea mai bună decizie pe care am fi putut să o luăm vreodată. A contribuit la propulsarea afacerii noastre la un nivel pe care nu l-am fi atins niciodată, chiar dacă am fi reușit să găsim un partener tradițional de finanțare, cum ar fi o bancă, dispus să ne finanțeze afacerea. Niciun alt mijloc de finanțare nu poate oferi unui antreprenor un astfel de acces la capital”, ne-a precizat Vlad.
În cazul Norofert, posibilitatea finanțării prin BVB a venit spre finalul lui 2018, compania căutând la acel moment capital pentru dezvoltare.
Totul despre bursă - listarea crește vizibilitateaVlad Popescu adaugă și faptul a fost atras și de ideea că piața de capital le-ar putea oferi nu numai finanțare, ci ar putea crește și expunerea, ar putea îmbunătăți transparența afacerii, și le-ar permite să păstreze controlul asupra deciziilor de business.
”Pentru oricine se întreabă dacă bursa ar putea fi o opțiune pentru dezvoltarea afacerii, răspunsul este cu siguranță da. Bursa de Valori este, și va continua să fie, una dintre cele mai flexibile și atractive oportunități pentru antreprenori”, este sfatul reprezentantului Norofert.
La rândul lor, fondatorii rețelei de clinici stomatologice Dr. Leahu și ai companiei de software Qualitance au apelat la finanțarea activităților prin emisiuni de obligațiuni.
Ambele companii aveau nevoie de surse de finanțare pentru a face investiții în afara granițelor, lucruri imposibil de realizat cu finanțare bancară.
”Aveam deja foarte mulți pacienți, parteneri, colegi care sunt interesați să susțină proiectul, să investească alături de noi, iar listarea de obligațiuni pe bursă a fost cea mai bună direcție”, ne-a spus medicul Ionuț Leahu, precizând faptul că o bună parte din suma atrasă din obligațiuni a fost folosită pentru deschiderea clinicii din Londra, din noiembrie 2020.
Totodată, Ionuț Leahu spune că prin prezența la bursă, afacerea pe care o conduce a trecut la un nivel de dezvoltare unde partenerii, colegii, pacienții înțeleg că rețeaua de clinici este o organizație stabilă, matură, în care pot să aibă încredere și pe viitor.
În ceea ce privește experiența Qualitance, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de software de la noi, Radu Constantinescu, managing partner în cadrul companiei, notează faptul că și-au dorit consolidarea efortului de dezvoltare a echipei și de extindere internațională, iar investițiile din piața de capital a fost varianta cea mai potrivită, cu atât mai mult cu cât le-a permis să păstreze intactă structura acționariatului și să evite diluarea.
În decembrie 2019, în cadrul unui plasament privat, la care au participat 58 de persoane fizice și o persoană juridică, Qualitance a oferit spre vânzare obligațiuni cu o valoare nominală de 500 euro, acestea având o scadență de 3 ani și o dobândă fixă de 5% pe an, plătibilă semestrial, cu posibilitatea de rambursare anticipată. Plasamentul s-a încheiat anticipat, iar Qualitance a atras o finanțare de 1,5 milioane euro (suma țintă stabilită). Oferta a fost depășită din prima zi, cu o suprasubscriere de 60%.
De ce recomandă Radu listarea pe BVB? Pentru că o companie se poate finanța fără risc de diluare, pentru că oferă un mecanism fiabil de finanțare a companiilor cu perspective serioase de dezvoltare și pentru că poate atrage investitori strategici.