- 15 Decembrie 2021
VIDEO Totul despre Bursă - Piața reglementată a BVB: listare și avantaje
Seria Totul despre bursă este realizată alături de partenerii noștri de la compania de brokeraj Tradeville. Pe parcursul a 6 materiale video vom realiza un ghid pentru companiile care iau în considerare listarea pe bursă. Ne dorim să le explicăm avantajele listării pe BVB, dar și provocările, atât fondatorilor, cât și posibililor investitori.
În acest material al seriei Totul despre Bursă aflăm mai multe despre piața reglementată a BVB.
Așa cum ne menționa și într-unul dintre episoadele anterioare din serie reprezentantul TradeVille, Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, este cazul să alegi piața reglementată dacă ești o companie cu o anvergură mare a operațiunilor.
Practic, o companie care dorește să facă o ofertă de câteva zeci de milioane de euro și are neapărat nevoie de participarea investitorilor instituționali. Aceștia sunt fonduri de pensii, fonduri locale de investiții, dar și fonduri de investiții din străinătate.
Criterii pentru listarea pe piața reglementată a BVBPiața reglementată este dedicată companiilor mari, care îndeplinesc câteva criterii: au întocmit situații financiare auditate pentru ultimii trei ani (cel puțin), au o capitalizare anticipată de cel puțin un milion de euro – adică firma este evaluată, înainte de a se lista, la cel puțin un milion de euro - (sau au capitaluri proprii din ultimul exercițiu financiar de minimum un milion de euro), și vor avea minimum 25% free-float. Adică cel puțin 25% din acțiuni vor fi, în urma ofertei, în portofoliile investitorilor, devenind astfel disponibile la tranzacționare.
Primul tip de ofertă este Oferta publică inițială, adică IPO-ul, așa cum e numit pe piețele anglo-saxone. Potrivit oficialilor BVB, oferta publică de acțiuni implică pregătirea unui prospect ce trebuie aprobat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, precum și îndeplinirea tuturor procedurilor legale și de reglementare.
Dimensiunea ofertei este un criteriu important în funcție de care compania decide ce variantă alege, o ofertă de dimensiune mare pretându-se mai bine pentru IPO, în timp o ofertă de dimensiuni mai mici, pentru plasament privat.
Plasamentul privat vizează o ofertă ce este adresată direct unui număr limitat de potențiali investitori, maximum 149 investitori individuali.
Conform reglementărilor existente, pentru derularea unui plasament privat destinat listării ulterioare pe piața principală a BVB nu este necesar un prospect de ofertă aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Un prospect va fi necesar mai apoi, pentru admiterea companiei la tranzacționare.
Mai întâi de toate, acționarii companiei decid listarea pe Piața Principală a BVB, iar dacă este necesar, compania devine societate pe acțiuni.
În al treilea rând, acționarii adoptă decizia privind admiterea acțiunilor companiei la tranzacționare pe Piața Principală a BVB. Aceasta decizie trebuie luată în cadrul Adunării Generale a Acționarilor și, în cazul în care admiterea va fi precedată de o ofertă publică, trebuie să includă principalele caracteristici ale emisiunii.
La al 4-lea pas, compania selectează intermediarul (societate de brokeraj sau o bancă) autorizat de către ASF și încheie un contract care să ateste ca intermediarul se va ocupa de procedurile legate de ofertă și/sau de listarea companiei la BVB.
Noua echipă, formată din companie și intermediar, decide ce tip de prospect pregătește: poți alege Prospectul de admitere la tranzacționare, în cazul în care admiterea nu este precedată de o ofertă publică; mai poți alege Prospectul de ofertă publică de acțiuni, în cazul în care admiterea este precedată de o ofertă publică.
Intermediarul, pe baza informațiilor furnizate de societate, pregătește prospectul pentru admiterea la tranzacționare sau prospectul de ofertă publică, care include, printre altele: Prezentarea generală a emitentului, a intermediarului și a persoanelor implicate în pregătirea prospectului; Informații despre emitent; Activitatea emitentului, Situații financiare: raportarea financiară, indicatori.
De reținut este faptul că prospectul trebuie să fie aprobat de către ASF.
La pasul cu numărul 7, intermediarul derulează oferta, iar investitorii pot subscrie acțiunile oferite de societate. Acest proces poate dura între câteva zile și câteva săptămâni.
În cazul unui IPO de succes, ASF aprobă închiderea ofertei.
Mai apoi, societatea înregistrează acțiunile la Depozitarul Central pentru a permite compensarea și decontarea tranzacțiilor la bursă și pentru a fi păstrat registrul acționarilor companiei.
Intermediarul transmite Bursei de Valori București documente precum:
- Cererea de admitere la tranzacționare;
- Prospectul însoțit de aprobarea ASF;
- Actul constitutiv;
- Contractul de admitere și menținere la tranzacționare.
După ce Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București aprobă admiterea companiei la tranzacționare urmează cel mai așteptat moment: deschiderea oficială a ședinței de tranzacționare pentru a marca prima zi la bursă a noului emitent.
Ați aflat din acest material câteva elemente importante pe care să le aveți în vedere în momentul în care luați în considerare listarea pe piața reglementată a BVB.
Așa cum spuneam și în primul episod al seriei Totul despre Bursă, în momentul în care veți evalua posibilitatea de a vă lista sau nu firma la bursă, trebuie să vă gândiți atât la avantajele cât și provocările care vin la pachet cu statutul de companie listată, la viziunea pe care o aveți pentru dezvoltarea business-ului vostru pe viitor.
De ajutor în lămurirea tuturor neclarităților și pentru a vă ajuta pas cu pas în procesul de listare sunt brokerii autorizați, precum TradeVille. Dacă mai ai întrebări, intră pe start-up.ro în secțiunea Totul despre Bursă și urmărește și celelalte clipuri.