- 14 Noiembrie 2024
Se apropie termenul limită pentru primul accelerator Go-To-Market din Europa de Sud-Est, Startup Reaktor. Ce poți învăța de la mentorii din program
Activitățile din program urmăresc în special ca startup-urile să se poată lansa și dezvolta rapid în piețe internaționale, să certifice valoarea investițională a startup-ului la finalul programului și să faciliteze atragerea de finanțări pre-seed între 50.000- 300.000 euro prin investitorii tradiționali asociați programului, Seedblink, Tech Angels Romania și EIT Digital.
Programul este deschis startup-urilor care provin din domenii precum: Data automation, Inteligență Artificială, Enterprise software, Cleantech, servicii financiare, eHealth, dual-use, Proptech, Edutech & future of work, AgriTech, Market places, Transport și mobilitate, Aerospace & defence, Smart-city, Securitate cibernetică, Data & analytics.
Printre criteriile de evaluare a proiectelor se numără: componența și expertiza echipei, modelul de business, impactul vizat de către soluție, potențialul de scalare internațională, dimensiunea pieței vizate, competiția, acțiunile de validare realizate până în prezent.
Acces la peste 100 de experți internaționaliAcceleratorul Startup Reaktor este susținut de peste 30 de organizații din ecosistemul tehnologic european, iar fondatorii vor avea acces la peste 100 de mentori internaționali din 10 țări partenere din Europa de Vest, Scandinavia și Regatul Unit, pentru a-i ghida în atingerea obiectivelor. Fondatorii vor primi acces la consultanța și expertiza mentorilor internaționali pentru a identifica și pentru a se lansa pe o piață europeană nouă sau pentru a identifica canalale de distribuție care pot genera tracțiune imediată în companiile lor.
De asemenea, startup-urile vor fi sprijinite pentru a participa la misiuni de afaceri și conferințe europene care facilitează dezvoltarea pe noi piețe, printre acestea numărându-se 4YFN în Barcelona, Deep Tech Days în Paris, EU Startups Summit în Malta, Viva Technology în Paris, The Next Web Amsterdam, Tech Week în Londra, Pirate Summit în Köln (Germania), Web Summit în Lisabona, Slush în Helsinki.
Sfaturile mentorilor către fondatorii de startup-uri
Fondatorii ar trebui să se concentreze pe obținerea de venituri, mai degrabă decât pe creșterea cu orice preț și ar trebui să își valideze ideea cât mai rapid deoarece cu resurse limitate nu pot petrece mult timp în această etapă - sunt câteva dintre sfaturile oferite de trei dintre cei peste 100 de mentori ai celei de-a cincea ediții Startup Reaktor, primul accelerator Go-To-Market din Europa de Sud-Est, lansat de Romanian Tech Startups Association - ROTSA.
Mentorii acceleratorului Startup Reaktor către fondatori: Concentrați-vă pe obținerea de venituri, mai degrabă decât pe creșterea cu orice preț. Era capitalului ieftin care permitea cheltuieli agresive pentru achiziția de clienți s-a încheiat.
Sfaturile lor către fondatori sunt:
- Vindeți, vindeți, vindeți
"În acest context în care finanțarea este limitată, ar trebui să vă întrebați: ”Cum poate Inteligența Artificială să îmi îmbunătățească tehnologia/soluția actuală? Cum poate să ajute fiecare membru al echipei companiei? Poate utilizarea AI să amâne unele recrutări?”. Un alt sfat ar fi: vindeți, vindeți, vindeți. Concentrați-vă pe găsirea primilor clienți plătitori, indiferent că vorbim despre nivel local sau internațional. Validați mai rapid: cu resurse limitate, nu puteți petrece prea mult timp validând ipoteze. Trebuie să puneți în aplicare un cadru eficient de testare și învățare”, afirmă Julien Nicolas, director al EuraTechnologies International, un incubator francez de inovare tehnologică, și mentor în cadrul Startup Reaktor.
- Prioritizați veniturile, clienții existenți și piețele principale, mai degrabă decât expansiunii agresive. Luați în considerare finanțarea alternativă
"În primul rând, concentrați-vă pe obținerea de venituri, mai degrabă decât pe creșterea cu orice preț. Era capitalului ieftin care permitea cheltuieli agresive pentru achiziția de clienți s-a încheiat. Perioada pentru care aveți asigurată finanțarea pentru costurile operaționale este esențială acum, așa că optimizați economia unitară, reduceți costurile inutile și prioritizați construirea unui model de business durabil care generează cash flow pozitiv. În al doilea rând, căutați finanțare dincolo de tradiționalul venture capital. Luați în considerare opțiuni alternative, cum ar fi finanțarea bazată pe venituri, parteneriatele strategice cu alte companii sau subvențiile guvernamentale pentru inovare (cum ar fi Innovate UK), care sunt deosebit de accesibile în Europa. În al treilea rând, axați-vă pe clienții existenți și pe piețele principale, mai degrabă decât să urmăriți o extindere agresivă. În condițiile în care capitalul este limitat, este esențial să vă consolidați poziția acolo unde aveți deja tracțiune. Concentrați-vă pe creșterea veniturilor pe care clienții le generează (customer lifetime value), pe reducerea numărului celor care renunță la servicii (churn) și pe generarea de recomandări din partea utilizatorilor actuali. Această abordare nu numai că necesită mai puțin capital, dar demonstrează, de asemenea, potențialilor investitori că puteți construi o poziție solidă și durabilă pe piață - o calitate deosebit de atractivă atunci când finanțarea este redusă”, spune Claudia Duffy, avocat specializat în obținerea de brevete la nivel european, fondator al Innovare IP și mentor Startup Reaktor.
- Măsurile adoptate de Marea Britanie pentru susținerea startup-urilor early-stage
Având în vedere că Startup Reaktor se adresează startup-urilor care își propun să se extindă la nivel internațional, Cristina Dragu, Director for Foreign Direct Investment CEN în cadrul Ambasadei Marii Britanii la București și mentor în cadrul acceleratorului, amintește măsurile pe care Guvernul britanic le ia pentru a sprijini companiile early-stage și investițiile în acestea.
Guvernul britanic a prelungit cu 10 ani, până în aprilie 2035, două dintre cele mai importante scheme de investiții - Enterprise Investment Scheme (EIS) și Venture Capital Trust (VCT) - pentru a sprijini startup-urile.
„Bazate pe investiții de peste 41 de miliarde de lire sterline atrase în ultimii 30 de ani, schemele sunt concepute pentru a încuraja investițiile în companii noi sau tinere prin stimulente fiscale, stimulând inovarea, crearea de locuri de muncă și creșterea economică”, explică Cristina Dragu.