- 24 Octombrie 2022
Un milion de euro pentru startup-uri în competiția myEUspace
Ca parte a politicii spațiale a UE, Uniunea Europeană dezvoltă două programe spațiale principale: sistemul global de navigație prin satelit, Galileo și sistemul de observare a Pământului, Copernicus. Datele prin satelit din aceste programe sunt disponibile pe scară largă pentru utilizare gratuită, iar lista zonelor în care se aplică produsele bazate pe acestea, acoperă, practic, fiecare ramură a economiei. Acest lucru a fost dovedit de participanții ediției precedente a competiției. Printre proiectele câștigătoare se numără o aplicație pentru agricultura durabilă de precizie, o platformă care crește siguranța rutieră prin utilizarea datelor de navigație și prin observare a Pământului și o soluție pentru monitorizarea automată a tasării solului pe șantierele de construcții.
Scopul competiției myEUspace este de a promova soluții inovatoare care combină tehnologii avansate, idei inovatoare și potențialul enorm al datelor din spațiu. Proiectele propuse ar trebui să se încadreze într-una dintre cele trei domenii tematice:
- Space My Life - soluții pentru consumatori, precum aplicații mobile, purtabile (ceasuri inteligente, ochelari inteligenti, trackere de fitness etc.), drone sau dispozitive robotizate care constituie răspunsuri la provocările sociale majore în domenii tematice precum sănătatea, siguranța și protecția cetățenilor, jocuri și divertisment, sport și fitness sau turism
- Our Green Planet - soluții inovatoare referitoare la protecția mediului și viața durabilă, care contribuie la implementarea Pactului Ecologic European, precum și instrumente care sprijină transformarea ecologică a întreprinderilor.
- Dive In Deep Tech - soluții inovatoare care combină datele din programele spațiale ale UE cu tehnologii înalte, cum ar fi inteligența artificială (AI), tehnologiile cuantice (de calcul, senzoriale, simulare, criptare etc.), blockchain, metavers și realitate augmentată (Augmented Reality (AR) / Mixed Reality (MR) / Virtual Reality (VR).
Fondul de premii de 1.000.000 EUR pentru cele mai bune aplicații este menit să încurajeze inovatorii să aplice, dar organizatorii consideră că impulsul financiar este doar unul dintre numeroasele beneficii ale participării la competiție.
În funcţie de avansarea proiectului pentru concurs, există trei moduri de a intra în competiţie. În cadrul Căile de aplicarea unei idei sunt acceptarea prezentării acestei idei în faza teoretică împreună cu o descriere a utilizării practice a ideii, ţinând cont de nevoile clientului şi de problemele pe care această idee le rezolvă. Ideile în cadrul acestei căi se pot aplica până la 30 noiembrie 2022.
Calea de aplicare a prototipului include proiecte aflate în stadiul de prototip sau în versiunea beta care au fost deja testate în mediul adecvat. Aplicând în cadrul a acestei căi, este necesară pregătirea descrierii a utilizării practice a soluţiei, nevoilor clientului şi o propunere de valoare (value proposition). Termenul limită de aplicare în cadru acestei căi este 10 februarie 2023.
Calea de aplicare a produsului se referă la soluţii care sunt gata de comercializare sau care operează deja de pe piaţă. Ca şi în cazul de mai sus, aplicaţia trebuie să includă un exemplu de utilizare practică a produsului, o descriere a nevoilor clientului şi o propunere valoroasă. Aplicaţiile în cadrul acestei căi vor fi acceptate până la 25 aprilie 2023.
Toate proiectele vor fi evaluate din punct de vedere al inovaţiei şi al nivelului tehnologic, al potenţialului pieţei, al fezabilităţii şi al capacităţii operaţionale, precum şi al utilizării datelor obţinute din spaţiu. Câştigătorii tuturor căilor vor fi invitaţi la Ziua Antreprenoriatului EUSPA pe 1 iunie 2023, unde vor avea ocazia să-şi prezinte soluţiile juriului competiţiei şi al invitaţilor.
Condițiile detaliate de participare, termenele limită de înscriere și formularele de cerere sunt disponibile pe site-ul organizatorului.