World Quantum Day 2021 România: despre calculatoarele cuantice pe înțelesul tuturor. Înscrie-te la eveniment

Începând cu acest an, ziua de 14.4 (constanta Planck în eV) a fost declarată World Quantum Day. Comunitatea din România va sărbători această zi printr-un eveniment live, în seara de 14 aprilie, începând cu ora 19. Înscrierile sunt deschise.

Această zi va fi sărbătorită în întreaga lume prin organizarea unor manifestări științifice și de popularizare care pot fi urmărite gratuit. 

În România, comunitatea ştiinţifică vă invită în data de 14.04 de la ora 19.00 la o incursiune în lumea fascinantă a calculatoarelor cuantice. Lecţiile vor fi susţinute de cercetători de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Brașov, Quarks Interactive şi Transilvania Quantum.

Veți afla care sunt tehnologiile care stau la baza construirii lor şi cum funcționează, ce legi guvernează calculele cuantice şi cum se scrie un algoritm cuantic.

Evenimentul va avea loc online şi poate fi accesat prin Webex. Formularul de înscriere poate fi completat accesând acest link.

World Quantum Day 2021 în România: program                     A doua revoluție cuantică: de la principii la hardware cuantic

Dr. Liviu Zarbo, Cercetător INCDTIM Cluj-Napoca, Lider al Echipei de Inginerie Cuantică

Comportamentul straniu al materiei cuantice stă astăzi la baza unui hardware utilizat în tehnologii cu potenţial transformativ imens: calculatoare cuantice, comunicatii criptate cuantic, sau senzori cuantici sunt deja pe piaţa şi vor atinge maturitatea tehnologică în anii care vin. Vom trece în revistă câteva concepte care stau la baza hardware-ului cuantic de astăzi.

Quantum Odyssey: calcul cuantic pe înțelesul tuturor

Laurențiu Niță, Durham University, UK, Fondator al Quarks Interactive

Quarks Interactive va arată care sunt principiile care stau baza calculelor cuantice în mod intuitiv, prin rezolvarea unor puzzleuri vizuale. Va arătăm cum să controlaţi calculatoarele cuantice fără să aveţi nevoie de cunoștințe specifice în domeniul tehnic.

Ce este Quantum Odyssey şi cum ne ajută în învăţarea QC puteți afla din video-ul de mai jos. În plus, pe durata întregii zile, jocul Quantum Odyssey este disponibil la preţul special de 1 dolar.

Despre Quantum Odyssey, jocul făcut de români care te învață despre quantum computing, am scris aici.

Cum înveți singur să scrii un algoritm cuantic?

Andrei Voicu Tomuţ, Transilvania Quantum, student UBB Cluj-Napoca

Cum gândeşti un algoritm cuantic?  De ce să înveţi să programezi un computer cuantic?  Cum faci asta singur, de acasă, şi unde aplici ce-ai invaţat? In plus, propunem o vizită virtuală în comunitatea internațională de Quantum Computing.

Super-puteri cuantice

Dr. Alexandru Paler,  Universitatea Transilvania din Braşov, România

Calculele cuantice se bazează pe fenomene fără corespondent în varianta clasică (paralelism cuantic, entanglement). Luate separat, ele nu sunt mai puternice decât un calcul clasic. Totuşi, atunci când sunt combinate corespunzător, conduc la un calculator cu puteri incredibile: un calculator cuantic poate teleporta informaţie (nu mai rapid decât viteza luminii, totuşi), poate căuta mai repede în baze de date, sau poate descompune cu viteze uluitoare (exponenţial mai mari) un număr în factor primi.

Machine Learning cu și pentru Quantum Computing

Dr. Lucian Sasu, Universitatea Transilvania din Brașov

Puterea computațională oferită de hardware-ul cuantic nu putea fi trecută cu vederea de ML, un domeniu avid de viteză de calcul. Totodată, ML întoarce serviciul și augmentează capabilitățile tehnologiei Noisy Intermediate-Scale Quantum. Vom vedea câteva rezultate în aceste două direcții.



Citeste si