Zece startup-uri românești de care să fii mândru în 2019

1 decembrie este ziua în care noi românii sărbătorim Ziua Națională, ziua în care suntem optimiști în viitorul României și în viitorul tinerilor și afacerilor din țară. Pentru a sărbători 1 decembrie am selectat 10 startup-uri românești care s-au remarcat în 2019 și cu care ne putem mândri.

Este ușor să fii negativ în legătură cu România și cu oamenii de aici, mai ales dacă urmărim zilnic știrile care apar în presă. Noi la start-up.ro vrem să fim optimiști și vrem să scoatem în față startup-uri românești, conduse de tineri români, care au șansa să facă cunoscut numele României în lume, la fel cum au făcut-o sportivi de renume precum Gheorghe Hagi sau Simona Halep.

Startup-urile alese în acest articol s-au făcut remarcate în 2019 fie prin faptul că au câștigat diferite competiții, fie prin faptul că au obținut investiții mari sau au fost remarcați în afară. Am omis startup-urile ca MEDIjobs sau UiPath deoarece au fost menționate anterior în articolul din 2018 - zece români și startup-uri care ne fac mândri.

Zece startup-uri românești care ne fac mândri

Digitail a fost fondat de Sebastian Gabor, actual CEO, și de Ruxandra Pui, product manager, iar ideea din spate este digitalizarea cabinetelor veterinare din România, dar și din lume. În acest moment, echipa este compusă din români aflați în România, Suedia, Germania și Spania.

Sistemul pe care-l dezvoltă vrea să crească productivitatea clinicilor veterniare. Startup-ul a primit o investiție de 220.000 de euro din partea unui consorțiu de investitori în această vară, iar pe 5 noiembrie a câștigat competiția Startarium PitchDay 2019 și un premiu financiar de 50.000 de euro. Mai multe despre Digitail poți citi aici.

AlphaBlock este un startup românesc bazat pe inteligență artificială care construiește soluții de management a investițiilor pentru fonduri de pensii, hedge fund-uri etc. Startup-ul a apărut la Cluj în 2018 și este fondat de Mukul Pal, un antreprenor originar din India, care s-a mutat în România în urmă cu 15 ani. AlphaBlock face poarte din grupa de Scaleups a Acceleratorului BCR-Innovx și urmează să meargă în Silicon Valley.

Startup-ul a primit o investiție din partea firmei de venture capital Real Ventures, din Canada. Deși suma investiției nu a fost dezvăluită de niciuna dintre cele două părți implicate, se știe că startup-ul a fost evaluat la 15 milioane de dolari. Povestea lui Mukul Pal o poți afla într-un articol start-up.ro

Novoresume este un startup creat în Copenhaga de Andrei Kurtuy, Cristian Letai și Ștefan Polexe, trei foști studenți români. Afacerea a început ca un proiect part-time, însă în 2019 a ajuns la venituri de peste 1 milion de euro.

Cu ajutorul Novoresume poți face CV-uri mult mai originale decât tradiționalele foi A4 sau odioasele EuroPass. Au crescut rapid și au devenit virali pe internet. Veniturile în 2018 au ajuns la 1,16 milioane de euro, iar numărul de utilizatori la finalul lunii februarie era de 1,45 milioane, în timp ce 71.397 de utilizatori plăteau pentru produsul lor.

Elrond este o companie creată de o echipă românească ce dezvoltă o platformă blockchain scalabilă și eficientă. Condus de Beniamin Mincu, Elrond a fost înființat la sfârșitul lui 2017 și s-a lansat în ecosistemul cripto în trimestrul 2 al anului 2018 ca proiect self funded.

Startup-ul a reușit să să atragă o investiție de 1,9 milioane de dolari în iunie 2019 de la Binance Labs, Electric Capital, NGC Partners, Maven 11 și Authorito Capital.

Questo este o aplicație de travel cu ajutorul căreia poți vedea atracții mai puțin cunoscute într-un oraș. Românii creează trasee mai puțin cunoscute prin orașe și startup-ul s-a extins la nivel european și chiar a ajuns și în SUA. Claudiu Petria și Alex Govoreanu sunt fondatorii Questo, iar startup-ul este evaluat acum la 1,5 milioane de dolari.

The Pole Society (TPS Engage) este un startup românesc care a avut o creștere semnificativă în 2019. Acesta poate fi descris ca o interfață de la Google AdWords sau Facebook Ads, dar pentru ecrane digitale out of home.  

Anul acesta startup-ul a fost acceptat în acceleratorul Techstars Dubai și s-au extins în Coreea de Sud. De asemenea, românii de la TPS Engage au anunțat includerea a două noi rețele de profil din Serbia, devenind astfel cel mai mare marketplace de publicitate din Europa Centrală și de Est.

Machinations este un startup compusă din Mihai Gheza (CEO), Alin Moldovan (CTO), Dana Gheza (CMO), Radu Crăciun (COO) și Vlad Centea (CAO). Ei au transformat o idee din mediul academic într-un tool cu care poți construi jocuri mai ușor și e folosit deja de 600 de studiouri din toată lumea și urmează ca Machinations să fie predat în universități.

Machinations a participant la un accelerator în Luxemburg în 2018, iar în 2019 au fost finanțați de Seedcamp. 8.000 de utilizatori sunt pe platformă în momentul de față și startup-ul a câștigat marele premiu de 125.000 de euro de la How to Web 2019.

BookVitals a pornit ca o aplicație din România, iar acum este una globală. Între timp aceasta s-a rebranduit, iar noul nume este Underline. Acesta este o aplicație dedicată cititorilor de literatură non-fiction și startup-ul a primit o primit o investiție în valoare de 475.000 euro. Runda a fost condusă de Early Game Ventures, cu participarea unui grup de investitori de tip angel.

Laurențiu Bălașa a creat BookVitals (actual Underline) și l-a luat alături de el drept cofondator pe Marius Iordache, fost CTO T-Me Studios.

SymphoPay este o platformă de integrare a plăților cu cardul la POS și le oferă comercianților și băncilor accesul în timp real asupra terminalelor de plată și integrează tranzacțiile cu platforme de marketing sau loializare. Startup-ul a primit în 2019 investiții de peste 1,2 milioane de euro în două runde de finanțare conduse de GECAD Ventures și Early Game Ventures. Printre companiile ce folosesc soluția Symphopay se numără FAN Courier, Intersport și eMAG.

Recent, Alpha Bank a semnat un parteneriat cu SymphoPay pentru accelerarea transformării digitale în retail.

Xvision este o aplicație automată de analiză a radiațiilor X care poate genera și diagnostica o radiografie obișnuită prin furnizarea unei hărți termice a ariilor de interes din imagine. Are la bază AI şi tehnologia deep learning şi care poate fi integrată cu sistemele PACS (Picture Archiving Communication Systems) care fac parte din componenta informatică a sistemelor medicale.

Xvision a primit finanțare de la Techcelerator, a câștigat competiția locală Speedstars World 2019, a primit premiul pentru popularitate în cadrul Startarium PitchDay 2019.

Acestea sunt doar 10 exemple de startup-uri de succes cu care te poți mândri în 2019, însă sunt sigur că mai sunt și alte exemple. Așa că trimiteți și voi alte propuneri în comentarii.

La mulți ani, România!



Citeste si