Zece unicorni de anul acesta care ne-au atras atenția

În 2013, când a început să fie folosit termenul de ”unicorn” pentru startup-urile tech evaluate la peste 1 miliard de dolari, în lume existau 39 de unicorni. Anul trecut, datele numărau cu puțin peste 1.200 de unicorni, cu o valoare cumulată estimată la 3.856 miliarde de dolari. Anul acesta, în plan global au apărut 38 de unicorni în lumea startup-urilor. Care sunt acele companii care ne-au atras atenția?

Înainte de a trece la cei mai noi unicorni ai lumii și la inovația pe care o aduc, reluăm definiția unicornului din punct de vedere al unui startup, așa cum a apărut el în mod original. 

Un unicorn este un startup de tehnologie privat care a ajuns să fie evaluat la cel puțin un miliard de dolari. Astfel, compania este în fază de dezvoltare și are și particularitate aunui startup, aceea de scalabilitate și a faptului că folosește tehnologia sau aduce un element inovator pentru a avea impact în viețile oamenilor. Ca să se încadreze la ”unicorn”, compania trebuie să fie privată, adică să nu aibă acțiuni la bursă, disponibile publicului larg. 

 

În schimb, acțiunile companiei sunt oferite anumitor persoane, ori sunt tranzacționate sau schimbate în mod privat, investitorii fiind cei care setează și bazele evaluării în funcție de sumele pe care aleg să le aloce acelui startup. Cu cât dă mai bine ecuația dintre `sumă investită și procentul de acțiuni`, cu atât se setează mai bine evaluarea acelei companii. 



Istoricul cuvântului 

 

Termenul de „unicorn” a venit de la investitoarea americană Aileen Lee, care l-a folosit pentru prima oară în 2013, într-un articol publicat în TechCrunch: „Welcome To The Unicorn Club: Learning from Billion-Dollar Startups”

 

La acea dată, existau 39 de companii unicorn. La zece ani distanță, deja vorbim de peste 1200 de unicorni în lume, iar anul acesta, pentru primul semestru adăugăm alte 38 de companii evaluate la 1 miliard de dolari. 

 

România are un singur unicorn, UiPath, a cărei poveste am spus-o în detaliu chiar în anul în care compania a primit evaluarea de 1,1 miliarde de dolari. 

 

Zece unicorni din 2024 care ne-au atras atenția

 

Lista celor 38 de unicorni ai lui 2024 este un proiect în desfășurare de pe techcrunch. Publicația a folosit date de la Crunchbase, CB Insights și PitchBook pentru a depista unicornii acestei jumătăți de an. 

 

Lista include multe companii din zona de AI, cybersecurity și fintech, dar și câteva nume din zona de healthtech. 

 

Care sunt cele 10 companii care ne-au atras nouă atenția: 

 

1. Flo Health — evaluată la 1 miliard de dolari

Flo este o aplicație din zona de femtech, o aplicație de monitorizare a fertilității și primul unicorn din zona produselor dedicate sănătății femeilor. 

Compania a fost fondată în 2015 și, în total, a reușit să primească investiții de peste 290 de milioane de dolari, investiția de serie C de anul acesta punând Flo pe harta unicornilor. 

2. Saronic Technologies — evaluată la 1 miliard de dolari

Saronic este un startup care dezvoltă nave autonome pentru apărare. În prezent, compania creează prototipuri pentru două nave, fiecare echipată cu software care poate fi actualizat de la distanță.

Până în prezent, compania a avut investiții de peste 244,5 milioane de dolari. 

3. BillionToOne — evaluată la 1 miliard de dolari

BillionToOne este un startup din zona medicală, o companie de screening de boli și de detectare genetică.

Start-up-ul a avut o investiție de serie D în valoare de 130 de milioane de dolari, ceea ce i-a adus evaluarea la 1 miliard de dolari.

4. Grow Therapy — evaluată la 1,4 miliarde de dolari

Grow Therapy este un alt unicorn recent din zona medicală, o companie care ajută oamenii să-și găsească terapeuții potriviți, în fucnție de buget, disponibilitate sau chiar asigurare medicală.

Lansat în 2020, startup-ul a primit o investiție de 88 de miioane de dolari în arpilie, ceea ce i-a adus și evaluarea la 1,4 miliarde de dolari. Până în prezent, compania a strâns fonduri de aproape 180 de milioane de dolari de la investitori. 

5. Xaira Therapeutics — evaluată la 2,7 miliarde de dolari 

Acest startup de AI care operează în zona de descoperire a medicamentelor a primit de la lansarea din 2023 o investiție de 1 miliard de dolari în aprilie, oferindu-i o evaluare de 2,7 miliarde de dolari. Compania a strâns fonduri totale de 1 miliard de dolari fiind o dovadă clară că AI generativ și zona de biotech creează un duo foarte apetisant pentru investitori. 

6. Flip — evaluată la 1,19 miliarde de dolari

Această platformă de socializare din zona ecommerce combină aplicațiile mobile de live commerce cu recenzii reale ale clienților pentru a îmbunătăți experiența de cumpărare, dar și pentru a crea spațiu pentru noi creatori de conținut. 

Flip a fost fondată în 2019, iar după o investiție serie C de 144 de milioane de dolari, compania a fost evaluată la 1,19 miliarde de dolari, Până în prezent, compania a strâns peste 300 de milioane de dolari în finanțare. 

7. Liquid Death — evaluată la 1,4 miliarde de dolari 

Startup-ul care a revoluționat apa a avut o ultimă rundă de finanțare de 67 milioane de dolari, ceea ce i-a adus evaluarea la 1,4 miliarde.

Liquid Death, până în prezent a strâns investiții de peste 260 de milioane de dolari. 

8. Zūm — evaluată la 1,3 miliarde de dolari 

Această startup de management al flotei de transport școlar a încheiat o rundă de 140 de milioane de dolari, aducând companiei o evaluare de 1,3 miliarde de dolari. Zum este acel startup care oferă servicii optimizate de transport pentru școlari, piața din America numărând 26 de milioane de copii care folosesc autobuzele pentru a ajunge la școală.

Compania a strâns 350 de milioane de dolari în total, până în prezent. 

9. Perplexity — evaluată la 1 miliard de dolari 

Perplexity este un startup de AI, un motor de căutare conversațional. Compania a primit în ianuarie o investiție de 73,6 milioane de dolari, și încă una de 62,7 milioane în aprilie.

Astfel, startup-ul a ajuns la o evaluare de 1.04 miliarde, având la activ investiții totale de 165 de milioane. 

10. Octane — evaluată la 1,1 miliarde de dolari 

Octane este un startup care vrea să găsească finanțare pentru pasiunile oamenilor, cele din zona hobby-uri motorizate. Astfel, compania oferă finanțare directă pentru cei care vor să-și cumpere mașini recreaționale, motoare sau ATV-uri.

Compania, după investiția de 50 de milioane de dolari primită în aprilie, a atins pragul evaluării la 1,11 miliarde. Lansată în 2014, compania a avut până acum finanțări de aproximativ 250 de milioane de dolari. 







Citeste si