Zitec face un prototip de fotodetector pentru Agenția Spațială Europeană

Românii de la Zitec dezvoltă, în parteneriat cu Institutul de Științe Spațiale de la Măgurele, un prototip de laborator pentru un fotodetector care poate urmări și înregistra fenomene optice din spațiu și din partea superioară a atmosferei. Proiectul, coordonat la nivel național de Agenția Spațială Română (ROSA), va fi folosit de Agenția Spațială Europeană (ESA).

Proiectul reprezintă o premieră pentru zona europeană, inovația constând în folosirea unui nou tip de senzori ce pot fi utilizați pentru a detecta fenomene optice în spațiu, în lungimi de undă UV (ultraviolet). Odată cu validarea tehnologiei din acest prototip, Zitec are în vedere specializarea pe tehnologiile de fotodetecție și pe viitor preluarea unor proiecte mai mari, de producție a dispozitivelor destinate spațiului cosmic.

”Această colaborare deschide pentru Zitec o nouă direcție, în care dezvoltarea de software este însoțită de realizarea de dispozitive hardware inovative, la cel mai înalt nivel. Proiectul acesta se bazează, de exemplu, pe o tehnologie avansată de fotodetecție, fotomultiplicator cu siliciu (Silicon Photomultiplier). Aceasta va fi integrată într-un dispozitiv pe care departamentul nostru specializat îl construiește împreună cu ISS”, a declarat Alexandru Lăpușan, CEO & fondator Zitec.

Sistemul de fotodetecție dezvoltat de Zitec va fi montat într-un „dark chamber”, o cutie în care nu pătrunde lumina, pentru a fi testat în condiții de întuneric asemănătoare cu cele din spațiu. Rolul dispozitivului va fi să simuleze și să măsoare fenomene optice și să transmită rezultatele către un sistem de calcul, unde vor fi procesate. În „dark chamber” există un sistem de detecție a impulsurilor luminoase, montat pe un cadru care se poate mișca în toate direcțiile, pentru a detecta orice sursă de lumină. Dimensiunile dispozitivului de tip dark chamber sunt de 1.1 x 1.1 x 2 m.

”Este un proiect care ridică multe provocări, de la procesarea în paralel a 256 de semnale analogice, la designul și producția modulelor electronice și, nu în ultimul rând, minimizarea erorilor care pot apărea în sistem. Suntem încrezători că, prin prisma experienței Zitec în dezvoltarea de tehnologii inovatoare, acest proiect reprezintă doar un început pentru o colaborare pe termen lung”, spune  Mihnea Popescu, Institutul de Științe Spațiale.

Proiectul a demarat la sfârșitul anului 2016, iar termenul final este stabilit pentru aprilie 2019. În realizarea lui este implicată echipa Embedded Zitec, acest departament urmând să fie extins în perioada următoare cu noi membri, atât din București, cât și de la nivel național, pentru cei din urmă compania oferind pachete de relocare.



Citeste si