Și-a îngropat casa în furaje ca să-și susțină afacerea

Când a plecat la facultate, i-a spus mamei că nu o să lucreze niciodată pentru altcineva, că vrea să se ocupe doar de propria afacere. Și s-a ținut de cuvânt, chiar dacă asta a însemnat ca o dată la ceva timp să mănânce câteva zile bune doar ”pită cu unsoare”, ca să aibă din ce să cumpere mâncare pentru păsările pe care le creștea în mica fermă pe care o începuse. Dar nu are regrete, chiar își amintește cu drag de acele ”vremuri interesante”.

Aceasta este povestea lui Zoltan Antalffy, proprietarul unui FNC (fabrică de nutrețuri combinate) și a unei mici rețele de magazine prin intermediul căreia vinde nutrețuri și pui.

Zoltan Antalffy a terminat în anul 2000 Facultatea de Zootehnie și, sprijinit de tatăl său, a început o mică afacere de familie (alături de soția sa, de profesie economist-contabil) care se ocupa de creșterea păsărilor de carne. ”Am luat un mic împrumut de la părinții mei ca să fac această fermă. Am luat din banii de nuntă, ca să zic așa”, își amintește amuzat antreprenorul din Mureș.

Doi ani mai târziu începea o colaborare cu o firmă din Satu Mare, de data aceasta ca distribuitor al furajelor combinate și concentrate produse de acea companie, acela fiind și momentul în care a decis lansarea afacerii pe care o dezvoltă și acum, An Feed SRL. Așa a apărut și primul magazin deschis de antreprenorul mureșean. ”Am vândut mai mult ouă câteva luni de zile și abia după aceea am reușit să prind câteva ferme mai mici. De la Mureș la Cluj am făcut drum și pentru 10-20 de saci de furaje. La început a fost mai greu, în săptămânile de la început am vândut un sac la 2-3 clienți”, povestește Zoltan Antalffy, iar gândul îi zboară la momentul în care a reușit să aducă primul camion de furaje pentru a le vinde, la vreo jumătate de an – un an după ce a deschis magazinul.

Furaje și pui

În voce i se simte un amestec de bucurie, mândrie dar și amuzament atunci când rememorează faptul că a descărcat camionul pe un fel de terasă mică pe care o avea casa în care locuia la acel moment și aproape că îngropase pereții locuinței sub saci. ”Era ca în război, nu se vedea casa de saci. De acolo, i-am cărat la magazin”, spune el râzând.

Fondatorul An Feed spune că, la început, s-a orientat spre vânzarea de materii prime însăcuite. Adică furaje pe care le lua deja ambalate de la producători. Însă nu era mulțumit de prețuri și de adaosul practicat de către aceștia. ”Era poate și de 100% și nu le puteam oferi fermelor prețuri bune”, explică el. Așa că i-a venit ideea de a cumpăra materiile prime vrac și de a le însăcui, mult mai ieftin, chiar ei. Și pentru că spațiul pe care îl deținea la acel moment devenise neîncăpător pentru noua activitate, a decis să mute activitatea într-un al doilea depozit. Era prin 2005-2006.

Încă se ocupa și de creșterea puilor, așa că s-a gândit că ar fi o idee bună să producă propiul nutreț. A cumpărat o betonieră, o mică moară, și s-a apucat de lucru. Nu a durat mult până când clienții i-au cerut să facă și pentru ei același lucru. ”Normal că am avut rezultate mai bune decât cu furajul cumpărat. Atunci mi-a venit ideea de a face și la scară mai largă și am făcut FNC-ul”, spune Antalffy.

Business-ul An Feed

Acum, businessul An Feed are șase magazine în Reghin (2005), Sighișoara (2009), Miercurea Nirajului (2011), Târnăveni (2012), Ungheni (2015) și Tîrgu Mureș (2003), ultimele două menționate fiind în proprietatea societății, restul fiind deschise în spații închiriate.

În anul 2013, antreprenorul a construit fabrica de furaje în care a montat și un granulator, reușind, astfel, să producă și aproximativ 2.000 de tone/an de furaje sub formă granulată/brizurată. Acum capacitatea de producție este de peste 60.000 de tone/an.

În același timp, pentru activitatea de creștere a păsărilor (aproximativ 1.000.0000 bucăți/an), societatea închiriase la acel moment spații cu o suprafață de 3.000 metri pătrați, aflate în vecinătatea spațiului de producție.

Firma lui Zoltan Antalffy își desfășoară activitatea în localitatea Ungheni (la aproximativ 12 kilometri de Tîrgu Mures), unde deține un spațiu de producție achizitionat în luna martie 2012, prin credit, și toate echipamentele de ultimă generație pentru desfășurarea acestui tip de activitate.

”Acum am investit în FNC. Am avut o linie de 6 tone și acum am mai pus o linie de 12 tone pentru că lucram anul trecut în sezon 24 din 24 de ore și am început să refuz clienți. Nu am avut capacitatea necesară ca să facem față”, detaliază antreprenorul din Mureș.

În acest moment An Feed se ocupă cu producerea și comercializarea furajelor combinate respectiv a concentratelor furajere pentru animale de fermă, comercializarea materiilor prime furajere, comercializarea păsărilor de curte la vârsta de o zi, precreșterea păsărilor de curte și comercializarea acestora, oferă servicii de uscare a cerealelor, precum și servicii de cântărire pe cântar cu platforma auto (60 tone) verificat metrologic.

Potrivit lui Zoltan Antalffy, gama de clienți pornește de la micii fermieri și gospodari din județ, până la ferme mari.

”Am avut de la clienți care au cumpărat 5 pui sau 5 kilograme de furaj, până la ferme care cumpără mii de tone pe an”, afirmă acesta.

Însă Antalffy a rămas fidel micilor gospodari care au fost alături de el încă de la început. Așa că, de vreo trei ani, a început să le vândă și utilaje agricole mici. Adică motosape, mori, drujbe, etc. ”Ca și rulaj, e o porțiune foarte mică din total, dar crește bine”, spune Antalffy, precizând faptul că este convins că a reușit să-și dezvolte afacerea atâția ani și să aibă susținerea clienților, mereu în număr tot mai mare, pentru că a oferit seriozitate și calitate.

”Acestea sunt cele două cuvinte care ne-au adus până aici. Niciodată nu m-a interesat dacă pierd eu, dacă clientul a fost servit așa cum i s-a promis. Mă gândesc că așa am reușit să creștem”, declară Zoltan Antalffy.

Dezvoltare cu ajutorul băncii

Și un alt mod prin care antreprenorul din Mureș a reușit să dezvolte afacerea sa au fost investițiile constante, atât din propriile fonduri, cât și cu ajutorul creditelor bancare. În acest moment are în derulare credite în valoare de 500.000 de euro și mai are planuri de dezvoltare, chiar dacă consideră că ar fi momentul să-și încetinească avântul. ”E un nivel peste care nu aș vrea să trec. Pur și simplu consider că a venit momentul...dacă aș mai avea energie, aș putea să fac investiții până la ceruri și să mă duc înainte. Dar consider că e ok așa cum e acum, societatea stă foarte bine pe picioare, nu aș vrea să mai investesc foarte mult”, spune el, menționând faptul că mereu spune că încetinește turația motorului, însă, în momentul în care îi vin idei noi, o ia de la capăt.

De altfel chiar în ziua în care am realizat interviul, avusese o întâlnire cu specialiștii băncii și semnase un nou contract pentru a mai aduce ceva nou în business.

”Am în buzunar un plan, dar depinde de multe. Pe partea de produse granulate este posibil să aduc un utilaj de granulare, iar azi am semnat un contract pentru un paletizor. Forța de muncă începe să fie și la noi o problemă, iar pentru că vindem însăcuit destul de mult sunt nevoit să investesc intr-o linie de paletizare care să ușureze munca”, explică Antalffy, completând faptul că noul credit are o valoare de 100.000 de euro.

Deși a investit și din banii firmei, așa cum precizam mai sus, preferă, totuși, să apeleze la credite pentru a nu pune prea multă presiune pe cashflow-ul firmei. ”Și atunci urmează să ajungem tot la un credit până ne echilibrăm un pic”, spune antreprenorul.

La momentul actual, An Feed SRL este unul din cei mai mari producători de furaje combinate și comerciant de păsări de o zi și precrescute din județul Mureș (acum, deține o suprafață de aproximativ 8.000 de metri pătrați pentru fermele de pui și produce peste 60.000 de tone/an de furaje), lucru observat și din veniturile companiei, în creștere de la an la an.

Pentru 2018, de exemplu, Zoltan Antalffy este convins că va avea un plus de cel puțin o jumătate de milion de euro comparativ cu anul trecut - la nivelul anului trecut, cifra de afaceri a companiei era de circa 5,5 milioane de euro. Iar dacă își păstrează ritmul de dezvoltare, implementează tot ce plănuiește și mizează în continuare pe seriozitatea care-l caracterizează, nu ar avea de ce să nu se mențină în top.

---

Zoltan Antalffy este unul dintre antreprenorii incluși în proiectul ”România Poate”. Proiectul “România Poate” s-a născut dintr-o discuție cu Patria Bank în încercarea de a găsi o soluţie comună prin care să promovăm povești ale antreprenorilor care fac lucruri bune în țară. Patria Bank e un partener pentru IMM-uri și afaceri mici. Cu ajutorul serviciilor sale, antreprenorii au parte de finanțare (linii de credit sau credite de investiții) și consultanță bancară în termeni simpli care să-i ajute să-și ducă afacerea mai departe.



Citeste si