Comentariul scris de analistul eToro, Bogdan Maioreanu.


Simplificând, cloud computing este furnizarea de servicii de calcul prin intermediul internetului. Aceasta presupune stocarea și accesarea datelor și programelor online, în loc de a le stoca pe un server local sau pe un hard disk. Unul dintre principalele avantaje ale cloud computing-ului este acela că sporește mobilitatea. Dar pentru a funcționa, cloud computing are nevoie de centre de date uriașe care consumă multă energie electrică.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie, consumul global de energie electrică al centrelor de date în 2021 a fost de 220-320 TWh, adică aproximativ 0,9-1,3% din cererea finală de energie electrică la nivel mondial. Acest lucru exclude energia utilizată pentru mineritul de criptomonede, care a fost de 100-140 TWh în 2021. La nivel global, rețelele de transmisie de date au consumat 260-340 TWh în 2021, adică 1,1-1,4% din consumul global de energie electrică.

Dar la nivel local situația poate fi mult mai dificilă. Spre exemplu, anul trecut, industria a consumat 14% din energia electrică a Irlandei. Există rapoarte potrivit cărora Amazon Web Services (AMZN), Equinix (EQIX) și Microsoft (MSFT) ar putea fi nevoite să oprească proiecte de centre de date în valoare de peste 2 miliarde de dolari în Dublin din cauza constrângerilor energetice impuse de oraș. Situația nu este singulară. Londra a avertizat constructorii de locuințe că lipsa de energie electrică cauzată de centrele de date ar putea afecta noile proiecte, iar Amsterdam a declarat că pur și simplu nu mai are loc pentru facilități de centre de date.

Situația actuală ar putea crea o penurie de capacitate a centrelor de date în viitorul apropiat. Cererea de servicii oferite de centrele de date este în creștere, determinată de tehnologiile digitale emergente, cum ar fi blockchain și machine learning. De asemenea, se preconizează că traficul de date mobile va continua să crească rapid, de patru ori până în 2027. Evoluția aplicațiilor bazate pe inteligență artificială, cloud computing, cloud gaming, streaming live și conferințe cresc cererea de capacitate a centrelor de date.

Aceste perspective, combinate cu o scădere recentă a valorii de piață pentru companiile din industria de cloud computing, ar putea crea oportunități interesante pentru investiții. Companii precum Microsoft, IBM (IBM), Oracle (ORCL), Adobe (ADBE), Amazon, Google (GOOG), Alibaba (BABA) și UiParth (PATH) propun clienților lor soluții cloud și investesc în dezvoltarea tehnologiilor aferente. Pentru a ajuta investitorii să navigheze în industria de cloud computing, eToro a lansat un portofoliu inteligent care acoperă 30 de companii importante, inclusiv cele menționate mai sus.

Toate elementele negative generate de criza energetică europeană au și o parte pozitivă. În 2021, Apple, Google și Meta au achiziționat sau generat suficientă energie electrică regenerabilă pentru a acoperi 100% din consumul lor operațional de electricitate, în principal în centrele de date. Amazon a consumat 30,9 TWh - 85% din energie regenerabilă - în cadrul operațiunilor sale, cu obiectivul de a ajunge la 100% energie regenerabilă până în 2025.

Companiile din industrie se luptă pentru surse alternative de energie, generând investiții în domeniu. Amazon a anunțat 71 de proiecte noi cu o capacitate de 2,7 GW. Grupul tehnologic american are în prezent un portofoliu de 18,5 GW format din 379 de proiecte de energie regenerabilă în 21 de țări. Microsoft este parte a unui proiect pe 15 ani cu compania energetică AES, care vizează obținerea de energie verde pentru centrele sale de date. Toate aceste proiecte contribuie la accelerarea tranziției către energia regenerabilă.