SOLO este un serviciu complet de contabilitate pentru PFA-uri, de la înființare, facturare, administrare și depunerea declarațiilor. Practic, startup-ul oferă o aplicație pentru profesioniștii care vor să-și administreze mai bine afacerea.
2023 a fost al doilea an complet pentru SOLO. “Am ajuns de la 3.000 de clienți la aproape 8.500. A fost un an în care am învățat multe, am crescut și ne-a pregătit pentru 2024”, spune Annemarie Fabian într-un interviu în studioul start-up.ro.
În 2023 datele arată că au fost înființate cu 40% mai multe PFA-uri. “A crescut numărul de oameni care uneori pe lângă jobul de zi cu zi fac alte activități. Fie că lucrează la o platformă de freelancing, fie livrează mâncare, fac ridesharing. Avem clienți care fac PR, programare sau sunt consultanți IT, oamenii creativi, dar și clienții care sunt livratori pe Bolt sau Uber”, explică Annemarie Fabian împărțirea clienților.
După ce au ajuns la 8.500 de clienți în 2023, cofondatorii SOLO vor să mențină ritmul de creștere.
“Vrem să ne dublăm numărul de clienți. Lucrăm la feature-uri noi, de la cere necesare, cum este e-Factura, până la integrări mai complexe care să ajute contabilitatea firmelor”, spune Annemarie.
Lipsa de predictibilitate e o problemă
2023 a adus schimbări legislative în taxarea PFA-urilor și microîntreprinderilor. Și acest lucru nu ar fi o problemă neapărat, dar faptul că măsurile au venit de multe ori peste noapte a încurcat situația.
“Lipsa de predictibilitate este problema, ca și în 2022. E foarte dificil să afli în septembrie-octombrie că se schimbă taxele de la 1 ianuarie și pot să crească și cu 30%. Pentru că nu poți pune costul acesta direct în serviciile prestate”, explică Fabian.
Cofondatoarea SOLO se așteaptă la mai multe schimbări în 2024, așadar antreprenorii ar trebui să fie pregătiți. Cu toate acestea, PFA-ul nu moare.
“PFA-ul clar nu a murit. E încă o soluție bună pentru oamenii aflați la început de drum, care nu vor super multe bătăi de cap. Diferența de taxe de 500 sau 600 de lei între PFA și SRL nu justifică pentru mulți mutarea la SRL sau deschiderea unuia”, spune Annemarie Fabian.
Ea sfătuiește antreprenorii să-și facă calculele, să înțeleagă că într-un SRL accesul la bani e mai dificil, că un contabil va costa mai mult, iar un credit e mai dificil de accesat.
“Ce am văzut și în 2022 și ni s-a confirmat în 2023 e că orice perioadă de incertitudine împinge oamenii care puteau să gestioneze singuri un PFA spre zona de specialiști. Pentru noi a fost o oportunitate de creștere, dar și o îngrijorare. Astfel, noi tot anul ne-am dus direct către clienți și le-am explicat situația și implicațiile ei”, spune Annemarie.
“Oferim suport clienților apropo de orice întrebări au legate de PFA-ul lor”, spune antreprenoarea.
Ce are nevoie România fiscală?
În cadrul interviului, Annemarie Fabian a spus că România are nevoie de un mediu care să susțină mai mult antreprenorii la început de drum, inclusiv un sistem de taxare avantajos pentru companiile care au maximum 2 ani vechime.
“Tipul acesta de ajutoare ar putea să susțină efortul antreprenorial în momentul în care eu descopăr că fac 1.000 de lei și trebuie să plătesc 2.000 de lei taxe, cum e una din modificările propuse anul acesta. E mai bine pentru România ca eu, PFA, să am 1.000 de lei pe care să-i bag în economie”, explică Annemarie.
De asemenea, din punctul de vedere al startup-ului din zona de fiscalitate și contabilitate, Annemarie Fabian menționează că ar avea nevoie de un canal de conversație mai bun cu autoritățile. “Chiar și la aceste modificări fiscale consecutive, noi nu am fost parte. Antreprenorii nu au făcut parte din conversația modificărilor fiscale cu aportul pe care puteam să-l aducem”, spune aceasta.