Mind Your Business este un eveniment organizat de start-up.ro în care vom crea un spațiu de dialog pe o temă esențială mediului de business și vieții de zi cu zi: sănătatea mintală a antreprenorilor și liderilor români.

În cadrul evenimentului vom prezenta rezultatele primului studiu despre wellbeing-ul mintal al antreprenorilor și al echipelor lor, un barometru la care am început să lucrăm încă din mai.

Mind your Business, va avea loc pe 11 septembrie, la Nayam Events, și este ocazia ideală în care antreprenori, lideri, oameni de HR, inovatori și profesioniști din domeniul wellbeing-ului pot afla cum se resimte presiunea în rândul celor care mișcă economia României.

În încălzirea pentru studiu și eveniemnt, am vrut să aflăm de la câțiva antreprenori români cum percep ei subiectul și discuția despre sănătate mintală.

Mai jos, ne răspunde:

Roxana Hurducaș - Auditor & consultant de marketing și comunicare

După ce mai bine de 10 ani a fost director de marketing și comunicare al FAN Courier, cea mai mare companie de curierat din țară, a înființat și condus departamentul de marketing și comunicare al SPIA, Secret Private Investigations Agency, liderul noii generații de investigatori privați din România.

Din postura de consultant, Roxana ajută companiile să își creioneze identitatea de brand, să stabilească și să implementeze strategia de comunicare și să dezvolte proiecte noi care să le pună în valoarea unicitatea în percepția consumatorilor și a pieței în care activează.

Are experiență în coordonarea departamentelor de marketing, managementul de brand și al campaniilor de comunicare, în comunicarea de criză, gestionarea relației cu presa și Key Opinion Leaders, organizarea evenimentelor și comunicare internă.

Roxana despre importanța wellbeing-ului mintal:

1. De ce crezi că e important să vorbim despre wellbeing mintal în rândul antreprenorilor?

În timp ce, la nivel global, aproximativ 1 din 8 persoane trăiește cu o tulburare mintală, incluzând anxietatea sau depresia, conform World Health Organization (WHO), în România, sănătatea mintală încă este considerată tabu. Tocmai de aceea, cred că este important să vorbim despre wellbeing mintal indiferent că suntem antreprenori, freelanceri, angajați, elevi sau pensionari.

În ceea ce privește antreprenorii, aceștia sunt supuși unui grad ridicat de stres cauzat de volumul mare de muncă, de presiunea unor decizii cu impact pe mai multe planuri, dar și de responsabilitatea pe care o implică gestionarea unei afaceri.

Cu cât starea mintală a antreprenorului este mai precară, cu atât mai mult îi vor fi afectate reziliența, claritatea, creativitatea și capacitatea de a lua decizii bune – adică exact acele abilități fără de care un antreprenor va eșua.

Din dorința de a lua cele mai bune decizii - pentru angajații, clienți, siguranța financiară și juridică a companiei, colaborarea cu furnizorii, antreprenorii au deseori tendința de a se lăsa pe ei înșiși pe ultimul plan, inclusiv în ceea ce privește starea lor mentală și fizică.

În realitate, însă, dacă antreprenorului nu îi este bine, nici business-ului său nu îi va fi bine, nici comunității din care face parte - nu poate oferi mai multe locuri de muncă, nici nu poate plăti taxe și impozite -, iar toate astea transformă sănătatea mintală într-o condiție obligatorie pentru un antreprenoriat sănătos.

2. Care crezi că e aspectul în construirea unui business care poate aduce cea mai mare presiune în rândul antreprenorilor?

Presiunea de a realiza cât mai multe, la standarde ridicate (a se citi “perfect”) și într-un timp cât mai scurt, este probabil cea mai mare provocare pentru antreprenori în procesul de construire a unui business.

În plus, într-o societate în care lucrurile se mișcă pe repede înainte și care-ți oferă noi motive de comparație la fiecare secundă, răbdarea cu tine și cu cei din jur este aproape inexistentă. Cu cât înțelegi mai repede că în spatele succesului obținut “peste noapte” stau cel puțin 10 ani de muncă și efort, cu atât modul în care privești lucrurile devine mai relaxat, iar șansele să rămâi sănătos și performant sunt mai mari.

3. Cum ai defini motivația unui antreprenor și cum a fost la tine: ce te-a ajutat să continui, ce unealtă legată de mindset și echilibru mintal?

Sunt înconjurată de antreprenori și de-a lungul timpului am observat că fiecare are o motivație diferită. Unii simt nevoia de a avea impact în industrie sau comunitate, alții vor doar să demonstreze că pot sau că se poate mai bine. Unii pornesc afaceri din dragoste și pasiune pentru meserie, alții doar pentru bani. Cert e că toți pleacă de la un scop bine definit și cu responsabilitate.

Pentru majoritatea antreprenorilor de la noi, motivația poate fi comparată cu conceptul japonez ikigai - punctul de intersecție dintre ceea ce iubești, ceea la ce ești bun, ceea ce lumea are nevoie și ceea ce poți fi plătit să faci. Pentru aceștia, antreprenoriatul reprezintă sinergia dintre pasiuni, misiune, profesie și vocație, oferindu-le un sens profund și satisfacție. Ikigai este, în esență, „motivația de a trăi” sau „scopul vieții”.

În ceea ce mă privește, ikigai este șablonul care și mie mi se potrivește cel mai bine. În plus, sunt motivată de libertatea de alegere pe care mi-o oferă antreprenoriatul, faptul că astfel îmi pot stabili singură drumul și destinația, și că gradul de flexibilitate pe care acest mod de lucru mi-l oferă este foarte ridicat.

4. Cum te simți când te gândești la business-ul fondat de tine. Definește ceea ce simți printr-o emoție/ o stare.

Când am făcut tranziția de la angajat la antreprenoriat, după 14 ani de condus departamentul de marketing al unui lider de industrie, eram aproape paralizată de frică. Credeam că nu știu să fac nimic altceva în afară de-a fi angajat, că nu-mi va ieși nimic, că va fi un eșec.

Patru ani mai târziu mă întreb de ce nu am făcut-o mai repede. Știu, e o durată scurtă de timp, dar e destul cât să văd cum eforturile și viziunea mea prind contur și generează valoare.

Simt împlinire și satisfacție că am ales bine atunci când am decis să merg pe acest drum.


Rezervă-ți locul la Mind Your Business, pe 11 septembrie la Nayam Events în București, și află cum se resimte echilibrul emoțional în rândul celor care mișcă economia României.

Mind Your Business este un eveniment susținut de către BCR (main partner), Autonom (event & study partner), Unlock (study partner), Zentiva - Persedon (silver partner) și Complice.ro (sponsor).

Your mind is the best business you could manage.