De mai mult de trei ani este implicat și în proiectul LIFT99, un hub de coworking din Tallinn (Estonia), dar mai ales, o rețea de fondatori de startup-uri și oameni de investiții activi la nivel european. De altfel, după ani întregi de antreprenoriat, Ragnar a înțeles că fără o rețea de mentori cu experiență, un fondator de startup aflat la început de drum are șanse mai reduse de a învăța cum să facă business, să găsească fonduri pentru afacerea sa ori să-și extindă portofofoliul de clienți.

Așa că și-a propus să strângă la un loc comunitatea antreprenorială din Europa și să profite de expertiza tuturor actorilor implicați într-un business, la fel cum o fac fondatorii și oamenii de afaceri din Silicon Valley. Astfel, Ragnar este și organizatorul seriei de evenimente Founders2Founders, aducându-l în toamna trecută la București pe Markus Villig, fondatorul Taxify.

Am stat de vorbă cu Ragnas Sass și am aflat mai multe detalii despre cum arată viața unui antreprenor, cum trece peste temeri și eșecuri și cum ar trebui să gestioneze roller-coasterul de emoții prin care trece în fiecare moment, despre importanța mentorilor care să împărtășească din experiența lor, și l-am rugat, totodată, să ne ofere câteva sfaturi pentru viitorii fondatori de startup.

Comunitate, nu concurență

”Sunt un antreprenor activ și eu și am locuit și în Silicon Valley și pot spune că unul dintre lucrurile care fac Silicon Valley un loc atât de bun pentru startup-uri este acela că sunt generații întregi de fondatori care-i ajută pe noii fondatori de business să devină antreprenori de succes. În Europa avem oameni diferiți în orașe și comunități diferite. Iar acele comunități nu sunt conectate la fel de mult. Dacă ai oameni de succes în Kiev, Berlin, întrebarea se pune cum reușești să-i faci cunoscuți și să-i aduci la un loc cu alți antreprenori de prin orașele din regiuni apropiate. Poveștile de succes ale unor astfel antreprenori pot ajuta alți antreprenori. Cu cât ne ajutăm mai mult, cu atât putem avea mai mult succes toți”, afirmă Ragnar Sass despre ideea evenimenelor Founders2Founders.

Din punctul său de vedere, este destul de greu să construiești companii de referință la nivel mondial atunci când ești un fondator din Europa Centrală și de Est. Însă, antreprenorii din această regiune au învățat cum să realizeze acest lucru și, mai ales, au învățat cum să se ajute reciproc pentru a reuși acest lucru.

Poveștile de succes ale unor astfel antreprenori pot ajuta alți antreprenori. Cu cât ne ajutăm mai mult, cu atât putem avea mai mult succes toți

De aceea, un mentor se poate dovedi extrem de util pentru un antreprenor aflat la început de drum. Cum îl alegi? Sfatul lui Ragnar este de a găsi un antreprenor cu experiență relevantă, care a făcut asta înaintea ta. Așa că, ai nevoie să cauți un om cu care să ai o chimie, în care să ai încredere. E ca și când ai alege un membru al echipei tale.

”Este important să ai alături o persoană care a reușit să facă o afacere de la zero. Viața unui fondator este, de obicei, destul de singuratică, iar de multe ori ai nevoie de persoane alături de tine pentru a te sfătui. Suntem oameni și avem nevoie să avem pe cineva alături pe care să putem suna și să vorbim despre chestiuni punctuale. Fiecare fondator are temerile și îndoielile sale și de aceea îi este de ajutor un alt om care să-l înțeleagă și cu care să poată vorbi și cu care se poate sfătui”, ne-a precizat Ragnar, aducându-și aminte de propriul parcurs antreprenorial.

”Lumea crede că poveștile de succes se întâmplă peste noapte, însă e nevoie de multă energie, de mult timp și poate chiar și de noroc”, completează el.

De altfel, în opinia lui Ragnar, antreprenoriatul este un stil de viață, iar persoana care decide să lanseze un business trebuie să conștientizeze acest lucru încă de la început și să îmbrățișeze toate provocările care pot apărea pe parcurs.

Un stil de viață

”Este important să știi că a fi antreprenor este un stil de viață. Sunt atât de multe plusuri și minusuri. Nu zic că nu este frumos și interesant să lucrezi pentru o companie mare, iar pentru mulți oameni este o viață bună, mai ales dacă ai o familie, dacă ai oameni care depind de tine. Viața de antreprenor este una dificilă și nu mi-am dat seama de la început că poate fi așa. Ai de luat decizii dificile. De obicei vezi partea strălucitoare a antreprenoriatului, oamenii care apar în lumina reflectoarelor. La 18-19 ani, când am deschis prima afacere, nu mi-am dat seama că poate fi greu. Dacă dai greș, ești afectat și de asta și se resfrânge asupra tuturor aspectelor vieții tale”, spune Ragnar Sass.

Lumea crede că poveștile de succes se întâmplă peste noapte, însă e nevoie de multă energie, de mult timp și poate chiar și de noroc

Totuși nu exclude importanța pe care o au greșelile în conturarea parcursului antreprenorial. ”Încă fac greșeli în fiecare zi și sunt ok cu acest lucru. Să faci greșeli e în regulă. Este sănătos să-ți îngăduiești să faci greșeli”, afirmă el, ducându-și ideea chiar mai departe: să construiești un startup e ca și cum ai fi într-un laborator în care testezi lucruri.

”E nevoie să fii curajos și să testezi o grămadă de lucruri. Când te frigi, te gândești că nu vrei să mai încerci nimic, iar asta nu este abordarea potrivită. Trebuie să-ți spui că ești ok cu lucrurile pe care le încerci și care nu-ți reușesc. Dacă nu ești ok, riști să rămâi doar în zona de confort”, declară Ragnar, precizând că în cariera sa de antreprenor a observat că printre oamenii care au cel mai mult succes se numără cei care aleg să-și asume riscuri și care nu se descurajează atunci când nu le ies lucrurile. ”Și asta face parte din călătorie”.

În cazul său, a dat greș încă de la primul startup, însă a învățat că eșecul face parte din această aventură și că trebuie să te pregătești și să te antrenezi și pentru eșec. Poți face acest lucru găsind un echilibru. ”Dacă te concentrezi prea mult pe părțile negative te vei epuiza. E important să vezi și partea pozitivă și să te gândești în fiecare zi la impactul pe care-l aduce munca ta în viața oamenilor”, este sfatul lui Ragnar Sass.

Să faci greșeli e în regulă. Este sănătos să-ți îngăduiești să faci greșeli

Am fost curioși să aflăm și ce ar face diferit un antreprenor care a învățat din greșelile trecutului dacă ar lansa o nouă afacere, iar Ragnar ne-a povestit despre importanța echipei în dezvoltarea sau, din contră, eșecul unei afaceri.

Echipa și experiența

Ca fondator trebuie să fii extrem de implicat în alegerea echipei. Fiecare membru ale echipei este extrem de important și trebuie să te asiguri că oamenii care se alătură companiei tale sunt cei mai potriviți și care aderă cel mai bine la valorile companiei și ale tale”, povestește el.

Își aduce aminte de momente din prima sa companie, în care declară cu sinceritate că nu s-a implicat foarte mult. Până nu a avut o experiență revelatoare: ajunsese să găsească prin birouri oameni despre care nu știa nimic și nici nu înțelegea ce rol au. ”Este periculos pentru că dacă lași în companie oamenii nepotriviți, întregul business va fi afectat”, spune el acum.

”O altă greșeală pe care am făcut-o și care este destul de întâlnită printre antreprenori este legată de investitori. Și ei trebuie priviți tot ca niște membri ai echipei și trebuie să te întrebi dacă vrei să lucrezi cu ei, dacă înțeleg ceea ce construiești, ce-i motivează, care este know-how-ul pe care-l aduc în companie pe lângă bani”, adaugă Ragnar.

Este periculos pentru că dacă lași în companie oamenii nepotriviți, întregul business va fi afectat

Un alt element pe care antreprenorul estonian îl consideră important pentru ca un fondator de startup să creeze o afacere de succes este ignorat, poate, de mulți tineri de la noi: să lucreze pentru o altă companie înainte de a-și pune pe picioare propriile afaceri.

Simte antreprenoriatul

Le recomand celor care vor să înceapă afaceri să se angajeze într-o altă companie pentru început, să vadă cum e acolo, care este feelingul. Să mergi și să îți testezi cunoștințele într-o altă companie este cel mai bun lucru pe care-l poți face, să înveți ce fac oamenii acolo, cum o fac, cum trec peste greșeli”, este sfatul său.

”O rată mai mare de succes o au oamenii de peste 40 de ani care încep o afacere. Au o experiență mult mai mare. Este un lucru pe care trebuie să-l înțeleagă lumea”, adaugă cofondatorul Pipedrive și inițiatorul LIFT99.

Din punctul său de vedere, orice modalitate în care poți ”fura” puțin din expertiza altor antreprenori și prin care poți vedea cum să construiești cultura unui business este de mare ajutor. Așa că nu exclude nici participarea la hackathoane, evenimente unde sunt fondatori de startup ori conferințe destinate antrerenorilor.

Doar așa vom ajunge și în Europa să nu ne mai gândim la competiție între ecosisteme ci, mai degrabă, la potențialul pe care-l poate avea colaborarea între oamenii de business. ”Elementul cheie este să mergi să înveți despre ce înseamnă antreprenoriatul, să o simți”, concluzionează el.

Foto: https://innovatiiv.ee